Kiderült, hogy mit hozhat az iOS 13

Almás Pletykák   |   2019.04.15 - 20:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   9628
15. ápr Kiderült, hogy mit hozhat az iOS 13

Asztali operációs rendszer szerű újításokkal és dark mode-dal érkezhet az iOS 13.

Már csak kevesebb mint két hónapot kell várnunk, hogy az Apple megtartsa az éves fejlesztői konferenciáját (WWDC). A június harmadikán induló egyhetes esemény első napján az Apple várhatóan szokás szerint bemutatja majd az idén érkező operációs rendszereit, vagyis megtudjuk, hogy milyen újításokat vezetnek be az almások az iPhone-ok, iPadek, a Mac-ek és az okosórák szoftverében.

A 9to5Mac amerikai szaklap jóval idő előtt, már most megtudott néhány információt az idei iOS 13-ról - legalábbis a cikkjük szerint a fejlesztésekhez közel álló személyek árulták el, hogy milyen lesz az idei almás rendszer.

Dark Mode és Multitasking

Talán a legfontosabb mind közül, hogy megnyugtassuk az évek óta a sötét módra várókat. A 9to5Mac információi szerint idén ugyanis az Apple végre bevezeti a várva vártat. Az iPhone-ok és iPadek Dark Mode-ja a teljes rendszert sötétbe borítja majd, és ez még nem minden. Érkezhet egy úgynevezett „High Contrast Mode” is, amellyel talán szabadon állíthatjuk majd a kijelző kontrasztját, ezzel kiemelve a szöveges tartalmakat.

Az iPadek multitaskingja sokat léphet előre az iOS 13-mal. A hír szerint ugyanis teljesen átdolgozzák a táblagépek kezelőfelületét. A mostani képernyőfelosztásos rendszer helyett egy „kártyás” megoldást vezethetnek be, amellyel a képernyő bármely részére tehetjük az alkalmazásokat. Akár egymás tetejére is húzhatunk két futó appot, szinte ugyanúgy, ahogyan egy asztali operációs rendszernél. Kíváncsiak vagyunk, hogy amennyiben ez valóban így lesz, hogyan működik majd ez az iPadeken.

Visszalépés gesztus és Safari fejlesztések

Az iPhone-okon korábban eszméletlen menő volt, hogy ha gépelés közben megráztuk a telefonunk, akkor visszatörölhettük a nemrég beírt szöveget, vagy visszakaptuk az éppen töröltet. Az iOS felhasználói azonban az utóbbi időben egyre többet panaszkodnak arra, hogy a módszer elavult, és jó lenne egy saját visszalépő gesztus. Az iOS 13-ban ez is megvalósulhat.

Elvileg három ujjal kell majd koppintanunk az iPhone-ok és iPadek képernyőbillentyűzetére, majd balra vagy jobbra húznunk, attól függően, hogy visszatörölni szeretnénk, vagy éppen visszakapni a nemrég törölt szöveget. A mozdulat nem tűnik bonyolultnak, és várhatóan az iOS is bemutatja majd a funkció működését az első alkalommal, amikor megnyílik a billentyűzetet. 

Az új Safarival az iPadek szükség esetén egyből a webhelyek asztali verzióját kérik majd le, hogy kamatoztathassák a nagy kijelzők előnyét. Emiatt is többször panaszkodtak már az Apple fórumain, hogy az automatikusan megnyitott iPhone-os verzió olykor egyáltalán nem állja meg a helyét a táblagépek akár 12,9 hüvelykes kijelzőjén.

Okosabb mail és egyszerűbb kijelölés

Végre az almások a Mail alkalmazáson is csiszolnak egy keveset. A beépített levelező az új iOS-ben magától rendezheti majd az e-maileket olyan kategóriák szerint, mint marketing, vásárlás, utazás vagy nem fontos. Érkezhet egy „később olvasni” kategória is, amelybe mi pakolhatjuk a saját olvasatlan e-mailjeinket.

Az Apple fejlesztői azon is gőzerővel dolgoznak, hogy egyszerűbbé tegyék a különböző dokumentumszerkesztő és -olvasó alkalmazások közti együttműködést – ugyanúgy, ahogyan a Pages, Numbers és Keynote is kiválóan dolgoznak együtt.

Az iOS-en egyszerűbbé tehetik a több dokumentum egyszerre való kijelölésének jelenleg kellemetlen módját. A 9to5Mac szerint az új rendszerben több ujjal húzva jelölhetünk majd ki egyszerre több fájlt az iOS táblázat és kollekció nézeteiben. Várhatóan ez is hasonlóképpen működik majd, mint egy asztali operációs rendszernél.

Egyéb

Mindemellett az Apple várhatóan átalakítja az Emlékeztetők alkalmazást, ami bőven ráférne már a mostani elavult kialakításra. Emellett megváltoztatják a hangerőváltoztatáskor felbukkanó ikont – amit sokan dizájnkatasztrófaként emlegetnek a mostani rendszerben. A Hey Siri funkción is pontosítanak, hogy az Apple digitális személyi asszisztense kevesebbszer jelenjen meg olyankor, amikor nem is őt hívták, illetve a billentyűzetek és diktálás nyelvtámogatásán is csiszolnak egy keveset.

Fotó: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése