Hibásak a Samsung Galaxy Fold készülékek hajlítható kijelzői

Tech Hírek   |   2019.04.19 - 07:30   |   Írta: N Marcell   |   3962

Több tesztelőnél is meghibásodik, vagy eltörik a Galxy Fold a hajlítható kijelzője pár napos használat után.

A Samsung hétfőn adta először a sóvárgó újságírók kezébe a vadonatúj, hajlítható kijelzős Galaxy Fold eszközét, ez azonban csak egy szigorúan kontroll alatt tartott hands-on volt, nem volt  lehetőség hosszabb tesztekre. Két nappal később - a már hosszabb időre kiküldött eszközök - sorban mondják fel a szolgálatot, egészen pontosan a hajlítható kijelzőjük dobja be a törülközőt. 

A The Verge, a Bloomberg és a CNBC egymás után osztották meg közönségeikkel a problémát, amibe a Galaxy Fold tesztelése közben belefutottak. Az alig két napos tesztkészülékek ugyanis furcsa, sőt, aggasztó jeleket kezdtek el produkálni: Dieter Bohn elmondása szerint egy apró “kitüremkedés” jelent meg a telefon paneljében, ami eltorzította mindazt, amit az eszköz megjelentetett. A dudoron felül ráadásul látható jelei mutatkoztak annak, hogy az OLED-panel eltörött, teljesen hétköznapi használat mellett.

 

“Valami nekinyomódik a kijelző paneljének a zsanérnál, pont a hajtásvonalon. Szerintem egy törött darabka lehet. Azt sem zárhatjuk ki hogy valami más okozza a gondot, például elképzelhető, hogy maga a zsanér hibásodott meg és nyomódik neki az OLED-nek.” 

Ez még csak a kezdet, az igazán aggasztó dolog az a műanyag felső réteg megbízhatatlansága, gyengesége. A telefon egy beépített “kijelzővédő fóliával” érkezik, amit a Samsung szándéka szerint nem lenne szabad eltávolítani, ezt azonban nem kommunikálják rendesen a felhasználók felé: a Bloomberg újságírója, Mark Gurman és MKBHD egyaránt leszedték a műanyagot a saját készülékeikről az instrukciók pontatlansága miatt. Meg is lett az eredménye: 

Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

Mark Gurman✔@markgurman

The screen on my Galaxy Fold review unit is completely broken and unusable just two days in. Hard to know if this is widespread or not.

11,9 E

19:58 - 2019. ápr. 17.

5 018 ember beszél erről

Twitter Ads-információk és Adatvédelem

Miután levette a vékony, filmszerű réteget, Gurman a kijelző foltonkénti elsötétedésére lett figyelmes, a helyzet a következő 24 óra folyamán pedig olyannyira elmérgesedett, hogy a kijelző szinte teljesen tönkrement, és csak egy vékony sávban volt hajlandó egyáltalán bekapcsolódni. 

“Figyelem: van egy réteg a Galaxy Foldon, ami kijelzővédőnek tűnik. Az NEM egy kijelzővédő. NE vegyétek le róla. Idáig tudtam leszedni, majd a kijelző megőrült és végül elsötétült. Egy csereeszközzel futok neki újra.”

 

 

Steve Kovach, a CNBC embere sem lehet elégedett. Megosztott egy videót, amin megmutatja, hogyan kapcsolgat ki-be a Galaxy Fold kijelzője, a végén pedig bumm - a bal oldalan teljesen felmondta a szolgálatot. Biztos ő is levette a fóliát, azért történt - gondolhatnánk. Sajnos ez nem így van, a The Verge-től és MKBHD-től eltérően ő nem távolította el a műanyag réteget. 

Beágyazott videó

 

Az egész ügy azért különösen szomorú, mert a Samsung mindössze egy nap alatt eladta a teljes készletet a 2000 dolláros (adók nélkül is több mint félmilliós) készülékből. A 7,3 hüvelykes, 4.2:3-as képarányú, 1536 x 2152-es felbontású, “Infinity Flex” nevet viselő kijelzőt ráadásul a Samsung saját bevallása szerint “több százezer” hajtásra tesztelte, csak ezután lenne szabad degradálódnia. Egyelőre nem tudni, mennyire elterjedt a kijelzőt övező probléma, hiszen a tesztpéldányok valószínűleg ugyanabból a gyártási egységből származnak.

“A kijelző elkészítése folyamán a Samsung egy hajlékony OLED-kijelző mellett döntött, felső üvegréteg nélkül. Üveg helyett ugyanis egy rendkívül hajlékony vegyes polimert használ, és egy 45%-kal vékonyabb polarizátort is.” 

A Samsung a mai nap folyamán válaszolt a kérdésekre, és biztosította a felhasználókat, hogy ezerrel dolgoznak az ügyön. Persze ez nem nagy meglepetés, de azért megnyugtató hallani, hogy nem veszik fél vállról a dolgot. A cég is alátámasztotta azt, amivel két újságíró a kellemetlenebbik módon szembesült: nem, a felső műanyag réteget valóban nem szabad eltávolítani a telefonról. Azt is hozzátették, hogy nem szabad ragasztónak kitenni a telefon kijelzőjét, ami azt jelenti, hogy a Galaxy Foldra tilos kijelzővédőt rakni (bár ez körülményessége miatt szerintem nem sokaknak jutott eszébe). Végül biztosították, hogy tisztábban fogják kommunikálni a felhasználók felé, hogy nem szabad eltávolítani a protektornak látszó felsó réteget. 

“Limitált számú, korai gyártású Galaxy Fold mintákat továbbítottunk a médiának, és több visszajelzést is kaptunk a kijelzőt övező problémákról. Alaposan át fogjuk vizsgálni a szóban forgó készülékeket, hogy megfejtsük, mi okozhatta az üzemzavart. (…)”

Az április 26-ai indulás pedig megmaradt, hacsak nem üt be még valami ennél is nagyobb krach. 

 

Forrás: HasznaltAndroid

Kapcsolódó cikkek: 


Kommentek megjelenítése