Még későbbre csúszhat az első 5G-s iPhone megjelenése

Almás Pletykák   |   2019.04.04 - 07:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   2185
04. ápr Még későbbre csúszhat az első 5G-s iPhone megjelenése

Nem biztos, hogy 2020 már az 5G éve lesz az Apple-nél.

Az elemzők már hónapok óta pedzegetik, hogy sok konkurens telefongyártóval szemben az Apple nem ad ki 5G-képes mobilokat idén. Az almás logós techcég korábban sem siette el az adoptálást, ha új telekommunikációs standard érett be a piacon, az 5G esetében pedig továbbra is kérdéses, hogy ki szállíthatná az iPhone-ok erre képes modemjeit.

Az 5G-s modemekben a legkompetensebbnek tűnő gyártóval, a Qualcommal finoman szólva jelenleg nem ápol túl jó kapcsolatot az Apple. A két cég képviselői az elmúlt egy évben inkább a bíróságon találkoztak többször, mintsem a tárgyalóasztalnál, az Apple helyzetét pedig nehezíti, hogy a szintén amerikai Qualcomm addig nem hajlandó beszállítóként feltűnni az Apple-nél, amíg nem jutnak a végeláthatatlannak tűnő viták végére.

Az egyértelmű alternatíva az Intel lenne, ám a megint csak amerikai chipgyártó 5G-s fejlesztéseiről eddig nemigen lehetett jó híreket elcsípni. Az UBS legfrissebb elemzése szerint legalábbis kevés rá az esély, hogy az Intel tökéletesítse az 5G-s programját az Apple határidejére a 2020-as mobilokhoz.

Joggal merül fel hát a kérdés, hogy ha idén nem is, de jövőre vajon kapunk-e 5G-s iPhone-okat. Az UBS szerint sajnos már erre is igen csekély az esély.

Persze nem csak a Qualcomm és az Intel készül gőzerővel az 5G-s modemek gyártására. Az Apple lehetséges partnerei között szerepel még a Samsung és a MediaTek is, de a cupertinóiak valószínűleg egyik céget sem szeretnék a modemek beszállítói között tudni. Az UBS szerint a MediaTek egyszerűen nem lenne képes megfelelni az Apple magas elvárásainak, a Samsung mobilos modemjei pedig jók lennének, ha nem a koreaiak gyártanák őket. Az Apple ugyanis az elemzés szerint nem szeretne túl szoros partnerséget kötni a Samsunggal, így ódzkodnak attól, hogy a koreaiak egyedüli beszállítóként küldjék a modemeket az 5G-s iPhone-okhoz.

Amennyiben az Intel valóban nem tud időre elkészülni az új modemekkel, az Apple-nek nemigen lesz más választása, mint hogy még egy generációig kitart az LTE technológiája mellett. Az UBS azt az információt kapta, hogy Tim Cookék is ugyanígy gondolkodnak, ezért 2021-ig nem is igazán terveznek 5G-s iPhone-okkal.

Mindeközben az sem kizárt, hogy az Apple egy saját modemet fejleszt az iPhone-okhoz. Korábban már hallhattunk olyan pletykákról, amelyek szerint az Apple saját mobilos modemet fejleszt, az elmúlt hónapokban pedig újra feljött a szó arról, hogy a cupertinóiak házon belül oldanák meg az 5G-s chip megtervezését. Elvileg el is különítettek erre egy csapatot, a cégnél, ám a feladat nehézségét tekintve meglepő lenne, ha az Apple 2021 előtt képes lenne felmutatni egy saját, megbízható 5G-s modemet.

A kérdés mindkét felvázolt esetben az marad, hogy az új technológia hiányában mekkora kieséssel számolhat az Apple a 2020-as iPhone-ok eladási számainál. Ezt nagyban befolyásolja majd az is, hogy a szolgáltatók milyen gyorsan tudják kialakítani a használható 5G-s lefedettségük. Az ígéretek szerint az Apple bajban lesz, ha nem tud 5G-képes eszközt felmutatni 2020 végén, ám az, hogy a gyakorlatban mit tudnak majd felmutatni a szolgáltatók ugyanakkora, már egy teljesen más kérdés.

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése