Először szkeptikus volt, de végül megmentette az életét az Apple Watch

Tech Hírek   |   2019.04.03 - 15:40   |   Írta: SzavaRicsi   |   5568
03. ápr Először szkeptikus volt, de végül megmentette az életét az Apple Watch

A német férfi nem bízott az Apple Watch-ban, de már az első mérés után riasztott az okosóra. Elmondása szerint szerencséje, hogy adott egy esélyt az Apple órás EKG-jának.

Még egy hete sem aktiválták az új Apple Watch Series 4 EKG funkcióját Európában, de az almás okosóra máris lebuktatott egy pitvarfibrillációt Németországban, és ezzel vélhetően életet mentett.

Az úriember saját elmondása szerint a bemutató óta szkeptikus volt az okosóra EKG-jával kapcsolatban, ám amikor 28-án Európában is elérhetővé vált a funkció, úgy gondolta, hogy megnézi, mitől vágta magát hanyatt a techsajtó.

Különös módon a Watch első mérése pitvarfibrillációra figyelmeztetett. A német férfinak ezideáig semmi olyan problémája sem volt, amely erre utalhatna. Több méréssel később még mindig ugyanaz miatt riasztott az óra, így ideje volt felhívni egy orvos ismerőst.

Nyugodj meg, bizonyára csak mérési hiba – jött a válasz az ismerőstől, de a szívritmuszavarral nem érdemes játszani, így a férfi is úgy látta, hogy érdemes lesz meglátogatni egy kardiológust. Egy 12 elvezetéses EKG vizsgálattal később kiderült, hogy az órának igaza volt. A férfi szíve valóban szabálytalanul ver, hiszen pitvarfibrillációja van.

Az Apple Watch valóban meghosszabbította az életem – mondta végül a német férfi, aki először nem hitt az okosóra EKG-jában, de mostanra hálás az Apple-nek a különleges funkcióért.

A tanulság, hogy egyelőre nincs okunk nem megbízni az Apple Watch-ban, ha valami rosszat jelezne. Egy 600 fős tanulmányban például az EKG alkalmazás 98,3%-os pontossággal leplezte le az pitvarfibrillációt, ami a szívritmuszavar leggyakoribb formája. Ez apróbb vérrögök kialakulásához is vezethet, ami igen súlyos szövődményekkel járhat.

A pitvarfibrilláció egy csendes betegség, az ettől szenvedők negyede pedig nem is tudja, hogy szabálytalanul ver a szíve – éppen úgy, mint az említett német úriember.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése