Az iPhone 8 magától felismeri majd a kisállatokat és a gyerekeket?

Almás Pletykák   |   2017.08.06 - 14:08   |   Írta: N Marcell   |   7702
06. aug Az iPhone 8 magától felismeri majd a kisállatokat és a gyerekeket?

A HomePod szoftverének kódja rejt még pár érdekességet.

Mikor az Apple elérhetővé tette a HomePod-nak elkeresztelt okoshangszóró firmware-jét, a fejlesztők egyből mélyre ásták magukat a kód sorai között. Az "aki keres, talál" szabály itt érvényesült: egy Guilherme Rambo nevű programozó rengeteg érdekességet bányászott ki (a laikusok számára értelmetlennek tűnő) betűhalmazokból. Nem elég, hogy betekintést kapott a HomePod néhány szoftveres és hardveres képességébe, az iPhone 8-ról is talált pár kecsegtető infót.

Felfedezte ugyanis a "SmartCamera" funkciót, ami az iPhone 8/iOS 11 párosba lehet implementálva. Ez az új 3D-kamerát használná ki, iPhone-ban eddig nem látott módon. A kód ugyanis azt jelzi, hogy a telefon képes lesz felismerni különböző helyzeteket, környezeteket és a képek esetleges tárgyat, például gyerekeket és a kisállatokat. Tűzijáték, Lombozat, VilágosSzíntér, Sport, Ég, Hó, Naplemente/Napkelte - ezek a objektumok egytől-egyig szerepelnek az eszköztárban. Így az iPhone képes lesz magától összeállítani a legoptimálisabb beállításokat (expozíció, záridő, stb.), és elkészíteni a legtökéletesebb képet. 

Rengeteg kamera rendelkezik előre összerakott beállítás-kombinációkkal, és ezek szerint az Apple is szeretné bővíteni telefonjait ezen a téren - azzal a könnyebbséggel, hogy a kamera magától választja ki a legmegfelelőbbet. 
Másik fontos részlet a "freezeMotion"-nal fémjelzett tömb. Ez a pár sor jelentheti azt, hogy az iPhone képes lesz magától felismerni akár gyorsan mozgó tárgyakat is, és szuper pillanatképet lő a fontos pillanatokról (Face, Pet, Baby).

Egy harmadik kép is előkerült, ami azt sejteti, hogy a babák és állatok felismerésén kívül a telefon észreveszi majd a különféle dokumentumokat, valamint a QR-kódokat. Mivel a dokumentumszkennelés már elérhető a az iOS 11 alapértelmezett Kamera-appjában is, így még nem tiszta, mi köze lesz az iPhone 8-hoz (és az azzal érkező arcfelismeréshez). 

A mostani iPhone-ok is képesek valamilyen szinten tárgyakat felismerni, de csak és kizárólag a gyári Fotók-alkalmazásban. Egy mesterséges intelligencia áll az egész mögött - az ismeri föl az embereket és a tárgyakat, végül segít a rendszerezésben és a keresésben. Ha a HomePod kódjának sorai tényleg egy új funkciót lepleztek le, akkor valami hasonló megjelenhet a Kamera-alkalmazásban is. 

De miért is található iPhone-ra vonatkozó rész a HomePod firmware-jében? A válasz nagyon egyszerű: a hangszóró teljes értékű iOS-t futtat. És bár az iOS 11 béta esetén az Apple nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a rendszer kódjából ne olvashassanak ki a kíváncsiskodók semmiféle titkos információt, a HomePod esetében szimplán megfeledkeztek róla. Vagy mégsem? Egyesek szerint Cupertinóban sosem követnének el egy ilyen dilettáns hibát - direkt szivárogtatnak ki információmorzsákat, így irányítva az emberek figyelmét az új iPhone felé. Figyelmetlenség vagy okos marketingfogás? Mindenki döntse el magának. 

Forrás: Macrumors

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése