MEGMÉRETTETETT: WIWE vs. Apple Watch Series 4 – Az EKG-menet!

AlmaBlogger   |   2019.04.09 - 19:57   |   Írta: Zsolty   |   11118
09. ápr MEGMÉRETTETETT: WIWE vs. Apple Watch Series 4 – Az EKG-menet!

Itt volt az ideje, hiszen az Apple Watch 4 EKG-mérője megkapta a zöld jelzést Európában. Van miért örülniük a WIWE tulajdonosoknak...

Ez azért jó hír, mert ugye én is az vagyok. Korábban írtam egy hosszabb cikket a WIWE-ról, és arról, hogy egy hirtelen gondolatból adódott kölcsönzés hogyan segítette barátom életét abban, hogy végre az orvosok elkezdjék őt célzottan kezelni, hiszen a WIWE-ot bármikor előkaphatta, mérhetett és nyakon csípte a problémát.

Nos, azóta én is voltam húzós helyzetben, amit a WIWE csodásan ki is mutatott. Nagyon érdekes tapasztalás volt a sürgősségin történtek, ahol kissé bátortalanul, de előkaptam a zsebemből a telefonomat, és megmutattam a doktornőnek, hogy mit mért a WIWE-om a problémás pillanatokban.

Átnyújtottam a telefont a doktornőnek, és közben belép egy férfi ápoló és közli: Doktornő, ne törődjön vele, ma már mindenkinek van egy EKG appja, semmit nem ér...

„Nem, ez teljesen jó” – jött az adatokban elmerülő doktornő kimért válasza, ami után az ápoló szó nélkül végezte tovább a dolgát - egy másik szobában.

A helyzet az, hogy abszolút megnyugtattak, a probléma nem túl komoly, de persze kell vele törődni, ha többször előfordul. Bár a tünet ijesztő volt számomra, de a WIWE is csak sárgával jelölte meg a problémát, mintegy plusz nyugtatót mellékelve.

WIWE - az adatszörny!

Mint kiderült, a doktornő nem véletlenül merült el oly mélyen a mobilom képernyőjében.  „Adatszörny” - így jellemezte ugyanis a Computer Bild a magyar fejlesztésű mobil EKG-rendszert, miután egy független német klinikán több hónapon át tartó tesztet végeztek egycsatornás mobil EKG rendszereken. Az apropó természetesen az Apple Watch 4 új EKG-mérős funkciója, és persze a tesztelt eszközök között ott volt a WIWE is.

A teszt résztvevői:

-- AliveCor Kardia Band (kiegészítő az Apple Watch korábbi 1-3 szériáihoz, amelyek még nem tartalmaztak saját EKG-mérőt)

-- AliveCor Kardia Mobile(a "klasszikus" WIWE-hoz hasonló AliveCor termék)

-- Apple Watch Series 4 (a legújabb Apple Watch, miben már saját EKG funkció van)

-- Beurer ME 90

-- WIWE

A tesztelés hónapokon át zajlott, melynek során "több tucat" pitvarfibrillációs, illetve normál szívritmusú alanyt mértek az említett eszközökkel. A kiértékelés 3 szempont szerint történt:

1. Szívritmus

Na, ez egy érdekes rész. Ebben ugyanis az Apple Watch 4 bizonyult a legjobbnak, de érdemes figyelembe venni, hogy a WIWE egy átlagolt számot ad a vizsgálat végén, míg a teszten bizonyosan az ütésenkénti adatokat vették figyelembe. A WIWE ugyan méri real-time ezeket az adatokat, de nem jeleníti meg, azokat csak az analizáláshoz használja fel, tehát itt nem volt valójában igazi összehasonlítási alap a tesztnél. 

A szívritmus vizsgálatánál, vagyis a ritmuszavarok, így a veszélyes pitvarfibrilláció kijelzésekor (amely stroke-hoz vezethet) a WIWE hullám-analízist végez az EKG felvétel alapján, a klinikai paramétereket figyelembe véve, vagyis NEM CSAK a szívritmusra hagyatkozva, mint az Apple Watch - ebből fakad a WIWE egyébként ismert és elismert pontossága.

2 Pitvarfibrilláció-detektálás

Ez talán az egyik legfontosabb része a tesztnek. Itt az AliveCor Kardia Band lett a győztes, a WIWE nagyon szoros „csatában a 2. helyre szorult a beteg minták felismerésében, de 100%-os pontossággal szűrte ki a nem-beteg mintákat, tehát, megelőzi a beteg fölösleges riogatását és az orvos fölösleges nyaggatását! ÉS! És ez egy másik nagyon fontos ÉS!

A WIWE és a Kardia Band fej-fej mellett halad (98-99%-os pontossággal) amikor csak nem-aritmiás és pitvarfibirillációs mintákat vizsgálnak, de ha egyéb aritmiákat és eltéréseket is tartalmazna a kontroll-csoport, akkor a WIWE, mivel nem csak szívritmus, hanem hullámanalízis alapján is dolgozik, ki tudja zárni a nem Pitvarfibrillációmintákat, ami az egyik fő célja a WIWE-nak: a Pitvarfibrilláció minél pontosabb kimutatása a hamis riasztás elkerülése mellett.

Az Apple Watch 4 ezen a nagyon fontos területen „csak” a „jó” kategóriába sorolódott - valójában csak 50%-os arányban döntött helyesen a pitvarfibrillációs esetekről, ami azért még eléggé bizonytalan.

3. Az EKG felvétel minősége 

A Kardia Band vitte a prímet, a tesztelők ebben a versenyszámban az Apple Watch 4-et és a WIWE-ot jónak értékelték. Itt megjegyezzük, hogy a WIWE fejlesztői szándékosan nem „finomították agyon” az EKG jelet és épp emiatt több eltérésre lehet belőle következtetni, például a szívizom állapotára és egyéb aritmiás esetekre és a hazai kardiológiákról rendszeresen kapnak visszajelzést, hogy a WIWE EKG görbéje jobb minőségű, mint a konkurens termékeké.

A teszt végén összességében pontosság szempontjából az AliveCor Kardia Bandet hozták ki győztesnek, az ár-teljesítmény arányt viszont a WIWE nyerte. A Computer Bild cikke azzal fejeződik be, hogy:

"Aki androidos telefonnal, illetve Apple Watch nélkül szeretne EKG-t mérni, annak az ár-teljesítmény arány nyertes WIWE javasolt, ami -- a győztessel ellentétben -- nem igényel drága előfizetést."

Mindemellett ott van számunkra, jelenlegi és akár leendő WIWE-tulajdonosok számára a jó hír: a WIWE valóban teszi a dolgát! Elég pontosan mér ahhoz, hogy időben és jól jelezze a problémát/veszélyt, illetve, olyan mélységben kapunk információt állapotunkról, ami egy orvost is percekre a képernyőhöz tud szegezni. Ez utóbbi mondjuk, annyira ne legyen célunk, de megnyugtató, hogy a konklúzióban az újság külön kiemeli, hogy az átlagtól eltérően mennyi fontos adatot kapunk egyetlen mérés után. És ne feledjük: az információ a legfontosabb!

Ja, és majd elfelejtettem, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018. évi Informatikai Innovációs Díját a Sanatmetal Kft.-nak adták a WIWE szívdiagnosztikai eszközért! 

WIWE Árak és Vásárlás

AppleWatch Series 4 Árak és Vásárlás

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése