Ez az az iMac, amire mindenki vágyik 2020-ban

Hardver Hírek   |   2020.05.28 - 14:19   |   Írta: N Marcell   |   815
28. máj Ez az az iMac, amire mindenki vágyik 2020-ban

Az Apple legismertebb asztali számítógépe méltatlanul el lett hanyagolva – viszont ha így támadna fel, azzal mindenki elégedett lehetne.

 

Könnyen ki lehet találni, milyen alapelvet követ az Apple, amikor az iMac termékcsalád dizájnjáról van szó:

„Ami nem romlott el, azt ne javítsd meg!”

Nem is teszik: a legismertebb asztali Mac kinézete több, mint nyolc éve egy hajszálnyit sem változott. Pedig ideje volna már: a hatalmas toka és a változatlanul kerek vonalak igencsak elavultnak hatnak az elmúlt évek távlatából. Az Apple-nek ráadásul dizájninspirációért sem kéne messzire mennie, hiszen a lelkes rajongóik saját szabadidejüket áldozzák arra, hogy koncepciók formájában megmutassák, mit is lehetne kihozni a termékből.

Ez történt most is, ezúttal egy Kevin Kal nevű, húsz éves francia mérnöktanonc öntötte videóba, mit tartogathatna az iMac jövője. A terve megtartja a gép régi karakterét, modern köntösbe csomagolva: a hajszálvékony keretek közé befért a jól ismert ’toka’ is, azonban ez is jóval kevésbé kitüremkedő, mint a jelenleg is piacon lévő modelleken.

 

 

Kal koncepciójába egy FaceID-t használó első kamera, illetve iPhone-töltőként is funkcionáló trackpad is bekerült, amik kreatív új funkciókat jelentenének az asztali munka folyamatában.

„A Pro Display XDR minimalista kialakítása inspirált”

– állítja Kal. Ez több fronton is megnyilvánul: elölről is eltéveszthetetlenek a profi kijelző vonalai, hátulról azonban tagadni sem lehetne, a jól ismert ’sajtreszelő’ hűtőrácsok miatt.

„Imádom ezt az újszerű dizájnt. Nem elég, hogy fantasztikusan néz ki, de mérnöki szempontból is remekül össze van rakva, a rács kiemelkedő hűtőképessége miatt. A vékony keretek pedig nagyon minimalistának hatnak az iMac jelenlegi kialakítása mellett.”

Kal úgy képzeli el a jövő iMacjét, mint egy gépet, ami sehol sem köt kompromisszumokat. Éppen ezért hatalmas, 23 vagy 28 hüvelykes 5K kijelzőket álmodott meg, amiket 10-ik generációs Intel Core i9 processzor és Radeon Pro Vega 56 GPU kelt életre a koncepcióban. Ezeken felül 64 GB DDR4-es RAM-ot és 4 TB-os SSD-t tart még szükségesnek. Ezeket, illetve a legalább fullHD-s TrueDepth kamerát, amivel a FaceID és az Animoji is használható lehetne.

 

 

Kal munkája sajnos csak álmodozás, bár több része is a valóságból eredeztethető. Az Apple például nemrég jelentett be egy szabadalmat, ami egy vezeték nélküli töltést is támogató trackpad gyártását teszi lehetővé.

„A jelenlegi iMac nagyon elavult ehhez képest. A dizájn már nyolc éves, úgyhogy itt az ideje a változásnak, főleg hogy már az összes többi termékük megkapta a kevés keretes, szögletes sarkos átdolgozást."

Ti megvennétek az új iMac-et, hogyha így nézne ki?

Forrás: CultOfMac

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése