Ezért lehet nagy csalódás a HomePod

Hardver Hírek   |   2018.01.28 - 18:50   |   Írta: N Marcell   |   8090
28. jan Ezért lehet nagy csalódás a HomePod

Még a legnagyobb Apple-fanatikusok is kételkednek a hangszóróban.

Megérkezett 2018 első Apple terméke, a HomePod, ami prémium hangzásvilágával és Siri-integrációval próbálja meg kicsalogatni az 349 dolláros árat a vásárlók zsebéből. A gyártó a júniusi WWDC konferencia óta próbálja minél jobban “felhypolni” a hangszórót, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Ezt bizonyítja, hogy az egyetlen pillanat, amikor minden szem a HomePod felé fordult, az iPhone X-zel kapcsolatos szivárogtatása volt. Pedig a koncepció papíron jól néz ki: egy igazi aidiofil álmai válhatnának valóra. Sajnos viszont több az olyan indok, ami miatt a legtöbben nem tudnak rábólintani a vásárlásra - még olyanok sem, akik az első iPhone óta minden Apple terméket megvettek. Íme az okok, amik miatt sokan fognak csalódni. 

Egyszerűen túl drága

Bár ez minden egyes Apple termékre igaz, a HomePod a 350 dolláros árcédulájával az egyik legdrágább okoshangszóró, amit csak kapni lehet (350 dollár átszámítva 87,000 forint, de adókkal együtt Magyarországon valószínűleg nem ússzuk meg 100,000 forint alatt). Ez nem is lenne olyan nagy baj, ha lennének olyan aspektusai, amikkel köröket ver a konkurenciára, esetleg valami teljesen újat mutatna. Persze, sokkal jobban fog szólni, mint az Amazon Echo, de ez rengeteg embernek nem elég. Amikor az ember ennyi pénzt költ egy eszközre, akkor általában azt várja, hogy jelentős mértékben befolyásolja az életét, a pozitív irányba természetesen. Aztán csak gondoljunk bele, mi minden mást tudnánk venni a pénzből - ez az a pillanat, amikor felötlik a kérdés: biztosan kell ez nekem? 

 

 

Siri buta, mint a kő 

És finoman fogalmaztam. Bár a marketingkampány során Siri csak ezüstérmes a hangminőség mögött, az asszistens is hatalmas szerepet jászik a HomePod használatában. Aki prémium hangot akar, annak talán (nagyon talán) megérheti a vásárlás, de aki egy hatalmas életmódváltásra számít Siri miatt, az valószínűleg hoppon marad. A fair play jegyében azt is meg kell jegyezzem, hogy a különböző cégek személyi asszisztensei sem járnak sokkal Siri előtt, így az életmódváltást ők sem tudnák elhozni - mégis, ott van az a kis extra, ami miatt rengetegen szeretik az Asszisztenst és Alexát. Több harmadik féltől származő az alkalmazással képesek kommunikálni, valamint jobban megértik az embert, mint az Apple üdvöskéje. Amíg ez a helyzet, Siri pár lépéssel a konkurencia mögött fog kullogni. 

Apple Music mindenek felett

Hogy teljesen kihasználd a HomePod zenei képességeit, szükséged lesz egy Apple Music előfizetésre. Én speciel a Spotify szerelmese vagyok, sőt, szinte az összes barátom az, a közösen használt lejátszási listák pedig repülhetnek a kukába. Persze, tudod a a telefonodról AirPlayen keresztül streamelni a Spotify zenéit, de ezzel rengeteg hasznos funkciótól fosztod meg magad. Siri nem tud majd a listákkal mókolni, ráadásul a sima Daily Mix indítása is elúszik. Az Apple Music rajongóinak persze nem okoz majd problémát, de a Spotify, Tidal, Pandora, satöbbi felhasználói számára ez totális megálljt jelenthet. 

Hiszen még be sem fejezték! 

Nem elég a csúszás, a HomePodot még most sem mondható szát százalékban késznek. Ami még szomorúbb, hogy a legfontosabb funkciók listája is hiányos. A HomePod képes észrevenni a közelben lévő más HomePodokat, és egymáshoz viszonyulva audiórendszert alkotni - így szól a marketing. A valóság meg úgy, hogy valamikor az év folyamán ez is elérhetővé válik. Sőt, az AirPlay 2 sem áll még készen, további lehetőségektől fosztva meg a felhasználót. 

A konkurencia nem ma kezdte 

Úgy érződik, mintha a HomePod csak a lemaradást akarná pótolni, bármiféle innováció nélkül. Persze, az Apple nyilatkozata szerint már sok-sok éve dolgoznak rajta, de ez elég nehezen hihető a Google Home és Amazon Echo sikerét látva. A HomePod pedig csak a jobb hangminőséggel tud dicsekedni, semmi egyéb módon nem múlja felül a versenytársakat. 

+1 Magyarország le van maradva 

Az csak a kisebb gond, hogy nem tartozunk az első körös országok közé (ez jelenleg tényleg nem nagy probléma, mivel csak három ország kap HomePodot az első körben). Nagyobb baj, hogy több olyan Siri parancs is van, ami kis hazánkban nemes egyszerűséggel nem működik. Jegyet szeretnél vásárolni? Majd megteszed a gépeden, Siri ugyanis nem hajlandó rá. Apropó vásárlás, az Apple Paynek se híre, se hamva. Még az internetről történő rendelés sem kézenfekvő, mivel a weboldalak hol szállítanak Magyarországra, hol nem. Ezeket a nehézségeket még tűrnünk kell, amíg valamikor jövőben megoldódnak. Az egyetlen dolog amit tehetünk, az a reménykedés, hogy minél korábban. 

Forrás: Cult of Mac 

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése