Minden, amit az AirPlay 2-ről tudni érdemes

Tech Hírek   |   2017.11.17 - 17:31   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   3746
17. nov Minden, amit az AirPlay 2-ről tudni érdemes

A WWDC-n került bemutatásra ez a nagyszerű újdonság, eddig azonban mindegyik iOS frissítésből kimaradt.

A hagyományos AirPlay funkció már nagyon régóta része az összes Apple operációs rendszernek, úgyhogy már itt volt az ideje egy kis vérfrissítésnek. Éppen ezért volt ez az egyike mindannak a 10 nagyszerű funkciónak, melyeket az iOS 11-gyel mutattak be a nyár elején. Eddig nagy volt a csönd az Apple részéről, most viszont ismét felbukkant az AirPlay 2 az iOS 11.2 bétájában.

Mi is az az AirPlay?

Ez az igen nagyszerű fícsőr még 2004-ben mutatkozott be, de egy kicsit más formában, mint ahogy azt ma ismerjük. Kezdetben csak hangátvitelére volt alkalmas, akkor viszont még AirTunes-nak hívták. Mára már ez odáig fejlődött, hogy nem csak hang, de képátvitelre is képes, beleértve a videó/film lejátszását és a készülékek tükrözését, mindezt Wi-fin keresztül. Ez egy teljesen eltérő megoldás a Bluetoothos csatlakozástól, ugyanis nem függ a párosítástól - sokkal egyszerűbb a használata.

Mit hoz nekünk az AirPlay 2?

Mint ahogy az a nevéből is látszik, az Airplay 2 valójában az első nagyobb újítás a technológia bemutatása óta; igen lényeges újdonságokat hoz majd nekünk. Ezentúl akkor is játszhatunk le audiót amikor éppen nem csatlakozunk wi-fihez, telefonálunk, esetleg videót rögzítünk. Mintha a zenét áthelyeznénk a hangszóróba, és a telefonnak semmi beleszólása nem lenne. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy lehetővé teszi az egyidejű streamelést több külön eszközre is. Sőt, nem kell, hogy az ugyanaz az zene legyen, de nem ám! Könnyen irányíthatjuk a külön szobákban történő lejátszást, ezek mindvégig egymástól függetlenek maradnak (akár a hengerő is eltérő lehet!).

 

Ezen felül az Otthon alkalmazásban is elérhetőek lesznek a kompatibilis készülékek, melyeken elstartol a technológia. Jelenleg ez nem érhető el mindenki számára, ugyanis az Airplay 2 még béta fázisban van; egyelőre még csak Apple TV-vel hajlandó együttműködni. Szerencsénkre hamarosan érkezik az publikus iOS 11.2.

 

 

Mivel lesz kompatibilis az új AirPlay?

Az Apple már felfedett jó néhány gyártót, akik kompatibilissé teszik majd hangszóróikat az új technológiával: Bang & Olufsen, Naim, Bose, Devialet, Dynaudio, Polk, Denon, McIntosh, Marantz, Bowers & Wilkins, Libratone, Definitive Technology, és BlueSound (érdekelne, vajon hol maradt a Beats, de remélem, hogy csak az evidencia miatt hagyták ki). És végül de nem utolsó sorban az emlegetett Apple TV-k is kompatibilisek lesznek.

 

 

Természetesen a hamarosan érkező HomePod is alkalmas lesz a használatra, sőt, ez lesz az első AirPlay 2 kompatibilis hangszóró az Apple elmondása szerint. Mivel a HomePodot decemberre ígérték, így már nem kell sokat várnunk az Apple első hangszórójának debütálására sem.

 

 

Ezen kívül minden olyan alkalmazás képes lesz a lejátszásra, melyet a fejlesztőik felruháznak ezzel a képességgel - ennek köszönhetően nem maradki a Spotify és az Overcast sem. Természetesen az Apple Music képezi majd a móka alapját, rengeteg újítással kedveskednek majd nekünk a fejlesztők. 

 

 

Mi már kiváncsian várjuk, hogy kipróbálhassuk az új AirPlay-t. Szerencsére biztos, hogy még ebben az évben hallhatunk felőle. 

Forrás: 9to5mac.com

Kapcsolódó cikkek:

iPhone X Árak és Vásárlás

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése