Az Apple Indiába helyezi át a gyártása egy részét

Apple Hírek   |   2022.09.28 - 21:49   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5640
28. szept Az Apple Indiába helyezi át a gyártása egy részét

A Kínától való eltávolodásra törekedve India felé nyit a vállalat.

Az Apple kevesebb mint egy hónappal az iPhone 14 bemutatása után megkezdte az új termékcsalád gyártását Dél-Indiában.  A vállalat  jelenleg azon dolgozik, hogy diverzifikálja az ellátási láncát, ennek érdekében arra törekszik, hogy csökkentse a gyártását Kínában, illetve hogy bővítse a gyártást Indiában.

 

"Izgatottak vagyunk, hogy az iPhone 14-et Indiában gyártjuk" - áll a vállalat hétfői közleményében. Az Apple tajvani bérgyártói már jelenleg is dolgoznak a vállalat néhány meglévő modelljének összeszerelésén Indiában.

 

Az Apple, amely az iPhone-jai nagy részét jelenleg Kínában gyártja, a Washington és Peking közötti geopolitikai feszültségek növekedésével a termelés egy részét az ázsiai országon kívülre helyezi át. Kína kemény, koronavírus-járvány elleni, átfogó lezárásokkal járó politikája szintén megzavarta az üzletmenetet, ami erősen kihatott a vállalat ellátási láncára.

 

Az Apple indiai gyártásának növelése Narendra Modi miniszterelnök kormányának sikerességét jelenti, amely a "Make in India" kampánya révén az indiai gyártás és export fellendítésén dolgozik.

 

Két, az Apple terveit ismerő személy elmondta, hogy a telefont a Foxconn Technology Group és a Pegatron szerelné össze, amelyeknek a déli Tamil Nadu államban vannak üzemeik, valamint a Wistron, amelynek a szomszédos Karnatakában van gyára.

 

Az egyik belsős személy elmondása szerint a Foxconn múlt pénteken kezdte meg az iPhone 14 beszállítását, a nagyobb iPhone 14 Plus-t pedig a Pegatron és a Wistron szállítja majd be október végéig.

 

Az ügyben közvetlnül a gyártókkal nem sikerült beszélni, a Foxconn és a Wistron ugyanis nem válaszolt a megkeresésre, a Pegatron pedig nem kívánt nyilatkozni.

 

Modi kormánya a helyi ipar megerősítése, a munkahelyteremtés és a külföldi cégek vonzása érdekében igyekszik kiépíteni a csúcstechnológiai gyártást Indiában.

 

"Tekintettel a globális geopolitikai állásra és az ellátási láncok Kínától való diverzifikálásának hangsúlyozására, egyértelmű volt az az elképzelés, hogy India is profitálhat belőle" - mondta Anirudh Suri, a "The Great Tech Game" című könyv, illetve a "Shaping Geopolitics" és a "Destiny of Nations" című könyvek szerzője. "Ez egy nagyszerű fejlődési lehetőség India számára, és azt mutatja, hogy ez nem csak egy koncepcionális dolog." 

 

 

Az Apple szeptember 7-én mutatta be két új 14-es modelljét, amely része annak a törekvésnek, hogy növelje a piaci részesedését a felső kategóriás okostelefonok piacán.

 

A JPMorgan egy múlt heti kutatása jegyzetében azt írta, hogy várakozásai szerint az Apple 2022 végétől az iPhone 14 gyártásának mintegy 5 százalékát Indiába helyezi majd át, és az amerikai technológiai vállalat 2025-re minden negyedik készülékét - beleértve az iPadeket és az Apple Watch órákat is - Kínán kívül fogja gyártani.

 

Érdekesség az indiai piacról, hogy bár Kína után Indiában van a világon a második legtöbb okostelefon-felhasználó, de a kínai márkák, például a Xiaomi és a dél-koreai Samsung uralják a helyi piacot.

Forrás: Financial Times

 

Kapcsolódó tartalmak: 
Kommentek megjelenítése