Bemutatkozott a frissített dizájnú iPad Air és a legújabb iPad

Apple Hírek   |   2020.09.15 - 19:22   |   Írta: N Marcell   |   2429
15. szept Bemutatkozott a frissített dizájnú iPad Air és a legújabb iPad

Az iPad Pro kistestvérévé avanzsált a középmodellnek számító Apple táblagép, ezek az újdonságok.

iPad Air: a dizájn

Az negyedik generációs iPad Air szinte egy az egyben kölcsönvette az iPad Pro dizájnját, hiszen a kijelzőt ölelő keretek teljesen visszaszorultak, hogy helyet adjanak a tartalomnak. Az élek is a Próhoz hasonló módon lettek szögletesek – ha nem nézi meg közelebbről az ember, egészen megkülönböztethetetlen a két táblagép. Az Air ezen felül az USB-C csatlakozót is megörökölte, és közelebb hozta az Apple-t a teljesen C-n alapuló jövőhöz, ami felé már tartanak egy ideje.

 

 

A 10,9 hüvelykesre nőtt kijelző hatlamas felbontásával és különleges bevonatával ráadásul nem is követel nagyobb eszközt, hiszen a keretek eltűnése miatt az iPad Air mérete változatlan maradt. A tabletből ezen felül öt színváltozat érhető el, ami sokkal nagyobb választékot jelent, mint korábban. 

 

 

TouchID

A tablet azért nem lett egy teljes értékű Pro, hiányzik belőle például az iPhone X óta megszokott FaceID arcfelismerő rendszer, ami az eszközök 3D kameráit használja ki az előlapon. Az Air helyette megmaradt a jó öreg TouchID-s ujjlenyomatszkennelésnél, azonban a keretek elvékonyodásával felmerült a kérdés: hova kerüljön az ujjlenyomatolvasó? Nos, az Apple a bekapcsológomb mellett döntött, így továbbra is megmaradt a bekapcsolás és bejelentkezés egyazon mozdulatban.

 

 

A belsőségek

A negyedik generációs Air motorházteteje alatt egy brutális A14 Bionic chip fog ketyegni, hogy a legerőforrásigényesebb programok is röccenésmentesen futhassanak rajta. Az Apple nem volt rest elhencegni: a processzor tranzisztorai olyan aprók, hogy méretben lassan közelítenek az atomokhoz. A grafikai teljesítmény 30%-kal javult - így már kétszer gyorsabb, mint a piacon lévő legnépszerűbb Windows laptop. A táblagép akár már 4K-s videóvágásra is alkalmas, a legmodernebb játékok pedig nem jelentenek kihívást neki.

 

 

Egyéb

Az első és a hátsó kamera is fejlődött, bár TrueDepth rendszer nincs, a hátsó lencsét az Air egy az egyben a nagytestvérétől örökölte. A tablet ráadásul mostantól támogatja az Apple Pencil 2-t, ugyanúgy "hozzáragasztható", mint a Próhoz. 

 

 

iPad, 8-ik generáció

Az Air mellett ma debütált a legújabb generáció az Apple táblagépeinek alapmodelljéből: a sima, „névtelen” iPad is frissítést kapott. Ez a frissítés azonban sokkal kisebb jelentőségű, mint az Air esetében, hiszen mindössze egy belső frissítésről beszélhetünk. A tablet innentől a villámgyors A12 Bionic processzorral érkezik, úgyhogy képes lesz legyűrni az összes feladatot, amit a jövőben kaphat. A Neural Engine is bekerült, a tabletbe, így még komplexebb, beágyazott valósághoz kapcsolódó programokat is hibátlanul képes futtatni. A hardver az iPadOS 14-gyel kiegészítve tökéletes produktív kiegészítő lesz szinte mindenkinek - sőt, sok embernek munkaeszközként is szolgálhat. A szoftveren keresztül az Apple Pencil is rengeteg új funkcióval bővül, ezekről a WWDC cikkünkben olvashattok bővebben.

 

 

A tableten az Airrel ellentétben megmaradt a régi dizájn és a  Lightning-csatlakozó, úgy tűnik, hogy az Apple egy darabig még nem is tervezi frissíteni USB-C-re.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése