Jól halad Daisy, az Apple újrahasznosító robotja

Apple Hírek   |   2020.01.16 - 20:05   |   Írta: Kosztalma   |   287
16. jan Jól halad Daisy, az Apple újrahasznosító robotja

Interjút adott a Reuters-nek Lisa Jackson, az Apple környezetvédelemért felelős alelnöke, melyben Daisy-ről beszélt.

Daisy egy iPhone szétszerelő robot, amit az Apple még 2018-ban állított munkába Austin-ban. Az újrahasznosított alkatrészekkel a cég célja, hogy csökkentsék a bányaipar terheltségét.

Jelenleg Daisy csak iPhone-okat bont szét, de ez egy tudatos döntés az Apple részéről, ugyanis az iPhone a legnépszerűbb termékük és annak újrahasznosításával érik el a legtöbbet.

A kevesebb mint 18 méter hosszú Daisy egy 4 lépéses folyamat részeként eltávolítja az iPhone akkumulátorát egy -80 fokos légfújással, majd eltávolítja a csavarokat és modulokat, beleértve a haptikus motort, ami a telefon rezgéséért felel.

A komponenseket ezután továbbítják újrahasznosító üzemeknek, ahol az ásványokat kinyerik és finomítják. Daisy óránként 200 iPhone bontására képes. 2017-ben az Apple 1 millió iPhone-t dolgozott fel Austin-ben.

Az Apple komolyan gondolja, hogy kiállnak az újrahasznosítás mellett, ezért a Daisy által használt technológiákat elképzelhető, hogy nyílttá is teszik majd a jövőben, például elektromos autókkal foglalkozó üzemek számára.

Az újrahasznosítás melletti álláspontjuk azonban nem jelenti azt, hogy elutasítanák a bányaipart és nem terveznek fellépni ellenük.

Kyle Wiens, az iFixit vezérigazgatója úgy gondolja, hogy lehetetlen, amit az Apple tervez, vagyis a teljes újrahasznosítás és a bányászás elhagyása egy megvalósíthatatlan utópia.

Az Apple még nem is oldott meg minden problémát, ahogy ezt el is ismerték, de dolgoznak az ügyön és ez már önmagában is dicséretes.

Kétségtelen, hogy a fenntartható jövőhöz szükséges az újrahasznosítás és az Apple a bolygónk oldalán áll.

Forrás: szifon.com
Kommentek megjelenítése