WWDC 2017: Mit várunk az iOS 11-től

Apple Hírek   |   2017.05.31 - 21:51   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   2208
31. máj WWDC 2017: Mit várunk az iOS 11-től

Gondolom senkinek nem lövöm le a poént, ha azt mondom, hogy már csak 5 nap van hátra az Apple egyik legnevesebb eseményéig.

Igen, ez az a híres fejlesztői konferencia, aminek a nyitóelőadásán az Apple többek között lerántja a leplet a legújabb iOS-ről, amit már az egész világ tűkön ülve vár. Természetesen nem csak az iOS, de az új watchOS, macOS és a tvOS legújabb verzióit is ekkor mutatják be, de mi most elsőnek koncentráljunk a legnagyobb falatra, az iOS 11-re!

Ámbár a név még nem hivatalos, nyílt titok, hogy az almás vállalat minden év júniusában mutatja be új szoftverét. Ezt valahogy mégis jobban várjuk, mint az iPhone bemutatóit. Tudjátok miért? Mert az iPhone-okról pontosan tudjuk előre, hogy milyen lesz, az iOS-ról viszont soha SEMMI konkrétumot nem tudunk. A meglepetés ereje. De nézzük mit várunk mi legjobban a felhasználók az új frissítéstől:

Dark Mode

Szégyen, hogy valami az Androidos készülékeken ennyire alapértelmezet legyen, mi almások pedig már évek óta várjuk eme funkció érkezését. Csak egy egyszerű témaváltásról lenne szó, amit már mindenki úgy vár. Rebesgették, hogy majd az iOS 10-ben debütál, viszont ez elmaradt. Ezt azzal magyarázták, hogy majd biztosan egy nagyobb frissítéssel érkezik. Így szinte törvényszerűen jött a bomba január végén, hogy az iOS 10.3-ban fog bemutatkozni Theater Mode néven. Ez sem jött be, bár az Apple Watchon tényleg megjelent egy ilyen Mode névű, szinte hasztalan funkció. Éppen ezért kérünk téged Apple, legfőbb ideje lenne már! (Már csak az iPhone 8 kinézete miatt is aktuális az érkezés!)

 

 

Side-by-side multitasking

Ez a funkció, amire még iPadek esetében is sokat kellett várni, de nagy nehezen csak megkaptuk. Szerintem 2017-ben a tégla méretű iPhone 7 Plusszainkon már igencsak indokolt lenne, hogy egyszerre 2 alkalmazást is tudjunk használni. 5,5 collnál már ez nem is nézne ki olyan rosszul. Lásd: összes többi Androidos telefon. Hát, ha még az új iPhone tényleg 5,8 coll lesz.

 

 

Picture in picture

Igen, ez is egy olyan funkció, amit Androidból már mindenki ismerhet. De mit csináljak, ha én szeretnék Youtube-ozni Facebookozás közben? De ne tagadjátok, ti is szeretnétek. Hasznos kis funkció, de annál inkább alap lenne, úgy gondolom.

 

 

Tap to wake

Ígérem ez lesz az utolsó Andoidból vett funkció! Ez csak személyes véleményem, de én már régóta várom azt az ébresztési módot az iPhone-omra, amitől dupla koppintásra már fel is villan. Pl. amikor a készülék az asztalomon van és meg akarom nézni az értesítéseim, akkor nagyon kényelmetlen keresgélni a bekapcsoló gombot, mert ugye a főgombot nem nyomhatom meg, mert akkor azonnal feloldódik a telefon, akkor meg fújhatom az értesítéseimet. De legalább Raise to wake már van!

Siri

Nahát ez az a cucc, amivel most sincs problémám, ámbár szívesebben csevegnék a hölgyeménnyel a saját anyanyelvemen, de azt aztán leshetjük ilyen mikor lesz… Őt már csak azért is felírtam a listára, mert nagyjából 110%-ig vagyok benne biztos, hogy most is nagy hangsúlyt fog fektetni az Apple ennek tovább fejlesztésére, bár nem tudom mit tehetne még értünk személyi asszisztensünk. Mondjuk reggelente egy kávé jó lenne…

Új dizájn

Ezt minden évben leírom, mint elvárás, bár én magam se tudom pontosan mit szeretnék változásként látni. Talán új ikonokat, új widgeteket és átszabott alkalmazásokat de az alkalmazások elrendezéséhez is szívesen hozzányúlnék. Nem is tudom, igazából látszódjon, hogy ez iOS 11 első blikkre is, és akkor már jó is lesz.

Bug fixek

Persze az Apple azért adja ki a bétáit minden évben, hogy mi fejlesztők tesztelhessük azokat és hibákra hívhassuk fel a figyelmüket. De valaki magyarázza már el nekem, hogy egy év alatt, hogy nem lehet kijavítani azt a hibát, amikor a Landscape mode és a multitasking találkozásánál elszáll a dock a francba és ugrándozik a képernyő? És ez csak a jéghegy csúcsa. Számtalan kis hibától hemzseg a mostani iOS, és bele se merek gondolni mi jöhet még. Érdemes lenne ezekkel is törődni. Sokat dobna a felhasználói élményen az biztos.

Természetesen olyan dolgokat nem akartam leírni, mint a gyorsabb működés vagy a jobb akkumulátor üzemidő, hiszen ezekre minden évben várunk. Én azt mondom, hajrá Apple, lepj meg minket, na meg persze tedd azt, amire mi is kérünk! Egy biztos: amint bemutatják az új szoftvert, mi azonnal írni fogunk róla nektek és természetesen a teszt is érkezik majd a lehető leghamarabb!

 

Kapcsolódó cikkek:

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése