Ütősnek ígérkezik az iPhone 16 Pro és Pro Max

Almás Pletykák   |   2024.02.14 - 09:50   |   Írta: L Ferenc   |   13082
14. feb Ütősnek ígérkezik az iPhone 16 Pro és Pro Max

Friss információk érkeztek az Apple ősszel lelepzendő új csúcsmobiljaival kapcsolatban.

A tavaly szeptemberben leleplezett 15-ös sorozatú iPhone-ok lassan az egyéves életciklusuk feléhez közelítenek, így nem csoda, hogy mostanság egyre több pletyka röppen fel a várhatóan idén ősz elején debütáló utódjaik kapcsán. 

Tűzköz közeli források legfrissebb beszámolói szerint a kvartett nagyobb tudású és masszívabb árazású két modellje, az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max a jelenleginél akár kétszer nagyobb kapacitású flashmemóriával is kapható lesz. Magyarul ez azt jelenti, hogy míg az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max abszolút csúcsmodelljeiben "csak" 1 TB, addig az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max topváltozataiban már 2 TB belsőmemória lesz. 

A jelenleg kapható Prók alaphelyzetben 128 GB-osak, ezenkívül pedig 256 GB-os, 512 GB-os és a már említett 1 TB-os kivitelben is elérhetők, a nagyobb kijelzős és fejlettebb kamerás, illetve drágább Pro Maxek pedig 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os változatokban kaphatók.

Egyelőre nem tudni, hogy a 2 TB-os verziók megjelenése esetleg magával hozza-e a jelenlegi legkisebb memóriás alapmodellek megszüntetését. A 256 GB-os Pro Max jó eséllyel megmarad a kínálatban, viszont a 128 GB-os Pro jövője egyelőre még homályos. 

A RAM 8 GB-os kapacitása várhatóan nem növekszik idén, a minden korábbinál nagyobb sebességre pedig az Apple A18 Pro chipset jelent majd garanciát. Az üzemidő várhatóan növekedni fog, egyrészt a szerényebb fogyasztású hardvernek, másrészt a megnövelt méretű akkumulátornak köszönhetően. 

A legfrissebb pletykák arról szólnak, hogy az iPhone 15 Próban lévő 3274 mAh kapacitású telep az iPhone 16 Próban átadja majd a helyét egy 3355 mAh kapacitású aksinak, ami mintegy 2,5 százalékos növekményt jelent. Az iPhone 15 Pro Maxben alkalmazott 4441 mAh-s akkumulátor iPhone 16 Pro Maxben landoló utódja 4676 mAh-snak ígérkezik, ami több, mint 5 százalékos előrelépésről tesz tanúbizonyságot. 

Abban egyelőre csak bízni tudunk, hogy az Apple végre töltési sebesség fronton is előre fog lépni, és a 1,5-2 órás teljes töltési időt jelentősen lerövidíti. Míg a méregdrága almás mobilok még mindig csak 25 W-tal töltenek, addig a harmadannyiba kerülő középkategóriás androidos riválisok már jó ideje 120 W-nál járnak, és ezekhez az akár 20 perc alatt teljesen feltölthető készülékekhez ráadásul alapáron jár a töltőfej. 

Az iPhone 16 Próban várhatóan már egy 6,3 colos képátlójú, vékonyított kávás érintőkijelző váltja az iPhone 15 Pro 6,1 colos képernyőjét, az iPhone 16 Pro Max esetében pedig 6,7 colról 6,9 colra növekszik a képátló. Újdonság a Micro Lens Array (MLA) technológiájú OLED panel, mely a várakozások szerint még nagyobb fényerővel és nagyobb betekintési szögekkel támad. 

Az új Capture gombbal érkező vadonatúj csúcsmobilok állítólag továbbfejlesztett, olcsóbban gyártható titán készülékházat vonultatnak fel, ezenkívül pedig várhatóan a hőelvezetésen is optimalizálnak egy keveset. A Próban és a Pro Maxben is 48 megapixeles nagylátószögű kamera váltja a jelenlegi 12 megapixeles példányt, és a Pro is megkapja a jelenleg még csak a Pro Maxben fellelhető 5x-ös optikai zoomos telefotó egységet. 

Egyelőre nem tudni, hogy az árak hogyan alakulnak majd, de több mint valószínű, hogy a 2 TB-os új csúcsverziók minden korábbinál drágábbak lesznek. A tavaly ősszel debütált aktuális almás mobilok közül a 400-550 ezer forintos iPhone 15 a legolcsóbb, ami felett a 450-600 ezer forintos iPhone 15 Plus található a kínálatban. Az iPhone 15 Pro 500-750 ezer forint kifizetését követően lehet a miénk, a csúcsot jelentő iPhone 15 Pro Max pedig 600-800 ezer forintot kóstál. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése