Nagy zoom kerül a jövő évi kisebb iPhone Próba

Almás Pletykák   |   2023.12.21 - 09:10   |   Írta: L Ferenc   |   25651
21. dec Nagy zoom kerül a jövő évi kisebb iPhone Próba

2024-ben várhatóan mindkét Pro készülékben ugyanakkora optikai zoom lesz.

Az Apple idén ősszel piacra dobott két csúcsmobilja, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max javarészt hasonló tudással rendelkezik, de azért akad néhány nem elhanyagolható különbség közöttük. Az abszolút csúcsot jelentő iPhone 15 Pro Maxben ugyebár nagyobb képátlójú kijelző, nagyobb kapacitású akkumulátor, illetve komolyabb telefotó kamera található, értelemszerűen az iPhone 15 Próénál magasabb ár mellett.

A jövőre érkező utódmodellek között viszont várhatóan már kevesebb különbség lesz felfedezhető, ugyanis a legfrissebb pletykák arról szólnak, hogy az idén még csak az iPhone 15 Pro Maxben tetten érhető tetraprizmás zoomkamera jövőre már mindkét Pro készülékben ott fog figyelni. Vagyis a várhatóan 2024 szeptemberében debütáló iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max egyaránt 5x-ös optikai zoomra lesz képes, tehát a kisebbik készülék is szakít a jelenlegi 3x-os zoommal. 

Jól értesült források szerint az iPhone 15 Próba azért került csak 3x-os optikai zoom, mert az 5x-ös zoomátfogás egyszerűen nem fért bele a 6,1 colos kijelzős kompakt készülékbe. Jövőre pedig vélhetően azért tudja megugrani az Apple a komolyabb zoomot a kisebbik Pro esetében, mert a 6,3 colra növelt képátlójú kijelzős telefonban kicsit nagyobb lesz a mozgástere. Illetve megjegyzendő, hogy ezzel párhuzamosan a Pro Max is kicsit nagyobb lesz, pletykák szerint 6,7 colról 6,9 colra nő majd a képernyőmérete. 

Mint ismeretes, a nagy rivális 6,8 colos Samsung Galaxy S23 Ultra hátoldalán a 200 megapixeles főkamera mellett egy 3x-os és egy 10x-es optikai zoomos kamera is található, és pletykák szerint a januárban érkező Galaxy S24 Ultrán egy 3x-os és egy 5x-ös telefotó modul lesz.

Az iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max esetében várhatóan már nemcsak a főkamera, hanem a nagylátószögű modul is 48 megapixeles felbontású lesz, vagyis a hátsó modulok közül már csak a zoom egység marad 12 megapixeles. Jó eséllyel az egy évvel később debütáló iPhone 17 Pro Max lehet az első olyan almás mobil, melynek mindhárom hátoldali kamerája 48 megapixeles felbontású, és elképzelhető, hogy a kisebb méretű iPhone 17 Pro is hasonló adottságokkal debütál majd. 

A DxOMark aktuális toplistáján jelenleg holtversenyben a harmadik a 154-154 pontos iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max, az első helyen a szeptemberben debütált 157 pontos Huawei Mate 60 Pro+ tanyázik. A tavalyi iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max 146-146 ponttal a tizenharmadik pozícióban található, a tavalyelőtti iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max pedig még mindig a tizennyolcadik a maga 141-141 pontjával. A Samsung aktuális kínálatából jelenleg a januárban debütált Galaxy S23 Ultra figyel a legelőkelőbb pozícióban, az általa elért 140 pont a huszonegyedik helyhez elegendő. 

Időközben kiszivárgott, hogy a jövőre érkező vadonatúj iOS 18 korai buildjében négy új okostelefon típusjelzése fedezhető fel. A Crystal kódnevű szoftverben a D47 jelenti az iPhone 16-ot, a D48 az iPhone 16 Plus-t, a D93 az iPhone 16 Prót, a D94 pedig az iPhone 16 Pro Maxet. Az állítólagosan érkező új abszolút csúcsmodellre, az iPhone 16 Ultrára egyelőre semmi sem utal, ennek a készülék vélhetően D94a, vagy D95 jelzéssel kellene támadnia. 

Az iOS 18 kódja ezenkívül arra is rávilágít, hogy mind a négy új okostelefon a Tahiti kódnevű t8140-es chipre fog épülni, ami nem más, mint a vadonatúj A18. Ez változást jelent idénhez képest, ugyanis a 2023-ban jött készülékek közül a normál iPhone-okban az egy évvel korábbi A16-os chipkészlet, a Prókban viszont már a modernebb gyártási technológiával készülő, komolyabb teljesítményű újabb A17 Pro SoC található. 

Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy a Pro modellek a jövőben is nagyobb teljesítményűek lesznek, még pedig oly módon, hogy míg a normál új iPhone-okba A18, addig a Pro modellekbe többmagos, esetleg magasabb frekvenciájú A18 Pro kerülhet. 

Várhatóan mind a négy 16-os iPhone-on tetten érhető lesz a jelenleg Project Nova fejlesztési kódnéven jegyzett vadonatúj Capture Button, mely kapacitív gomb a készülékek jobb oldalára, a bekapcsológomb közelébe kerül. A Capture Button pontos működési elve egyelőre ismeretlen, mindenesetre egyes források szerint hasonló funkciók várhatók tőle, mint az iPhone SE-féle Home Buttontól. Mind a négy új almás okostelefonba érkezik továbbá a Project Atlas néven jegyzett új kapacitív Action Button. Utóbbi jelenlegi generációja az iPhone 15 Prón és iPhone 15 Pro Maxen debütált, az olcsóbb iPhone 15-ön és iPhone 15 Pluson nem található ilyen személyre szabható funkcionalitású gomb.  

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése