Fotókon az első iPhone 16 prototípusok

Almás Pletykák   |   2023.12.14 - 08:54   |   Írta: L Ferenc   |   23642
14. dec Fotókon az első iPhone 16 prototípusok

Vázoljuk, hogy körülbelül hogyan festhet az Apple várhatóan jövő ősszel érkező újdonsága.

Alig pár hét telt el azóta, hogy az Apple bemutatta, majd pedig nem sokkal később piacra is dobta 2023-as csúcsmobiljait, az iPhone 15-öt, az iPhone 15 Plust, az iPhone 15 Prót és az iPhone 15 Pro Maxet, de már javában a jövő ősszel érkező utódmodellekről szólnak a pletykák, illetve megérkeztek az első fotók, melyeken elvileg az iPhone 16 első prototípusai vehetők szemügyre.

Az Apple berkeken belül DeLorean néven emlegetett újdonság könnyen felismerhető lesz, a hátlapján ugyanis az elődöktől eltérően nem átlósan, hanem egymás alatt kapnak helyet a kameramodulok.

Várakozások szerint a jövőre érkező összes új iPhone a vadonatúj A18-as chipsetre fog épülni, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a drágább Pro modellekbe esetleg több magot felvonultató, nagyobb számítási teljesítményű verzió kerül-e majd. Mint ismeretes, az iPhone 15-ben és az iPhone 15 Plusban A16-os processzor, az iPhone 15 Próban és az iPhone 15 Pro Maxben pedig A17 Pro chipkészlet található, tavaly pedig A15 volt az olcsóbb és A16 a drágább almás mobilokban.

Várhatóan szintén mind a négy 16-os iPhone-on tetten érhető lesz a jelenleg Project Nova fejlesztési kódnéven jegyzett vadonatúj Capture Button, mely kapacitív gomb a készülékek jobb oldalára, a bekapcsológomb közelébe kerül. A Capture Button pontos működési elve egyelőre ismeretlen, mindenesetre egyes források szerint hasonló funkciók várhatók tőle, mint az iPhone SE-féle Home Buttontól. Mind a négy új almás okostelefonba érkezik továbbá a Project Atlas néven jegyzett új kapacitív Action Button. Utóbbi jelenlegi generációja az iPhone 15 Prón és iPhone 15 Pro Maxen debütált, az olcsóbb iPhone 15-ön és iPhone 15 Pluson nem található ilyen személyre szabható funkcionalitású gomb. 

Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro esetében 6,1 colról 6,3 colra nő a kijelző képátlója, az iPhone 16 Plusban és az iPhone 16 Pro Maxben pedig az eddigi 6,7 colos helyett várhatóan már 6,9 colos gigantikus képernyő lesz. Jó hír továbbá, hogy állítólag jelentősen kisebb lesz a Dynamic Island, illetve, hogy az ötszörös optikai zoomos tetraprizmás telefotó egység várhatóan a kisebb Pro készülékbe is megérkezik. Mint ismeretes, az iPhone 15 Próban az elődjéhez hasonlóan 3x-os optikai zoom található, ezzel szemben az iPhone 15 Pro Max 5x-ös optikai zoommal van felvértezve. 

Az iPhone 16 Pro kameraszettje igen komoly fejlesztésen esik majd át, és főleg a telefotó modul fejlődik majd sokat. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, a kisebbik új Pro modell öntött aszférikus lencséket vonultat majd fel, melyek vékonyabbak és könnyebbek lehetnek elődeiknél. Ennek köszönhetően az iPhone 16 Pro kamerája kompaktabb kialakítású lehet és a várakozások szerint az elődjében lévőnél komolyabb optikai nagyításra lesz képes. 

Az Apple állítólag az összes kamerájába ilyen lencséket szeretne, ám az öntött aszférikus lencsék első körben csak a telefotó egységekben köszönnek majd vissza, mert a gyártásuk nem egyszerű feladat, és a beszállítók képtelenek lennének megfelelő mennyiséget szállítani az amerikai vállalat számára. Tűzhöz közeli források úgy tudják, hogy az Apple nemrégiben kezdett tárgyalásokat az öntött lencséket készítő Hoyával, illetve állítólag a Largan Precision nevezetű cég is feltűnt a cég radarján. Nyílt titok, hogy az újfajta objektívek a normál társaiknál drágábban gyárthatók, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az áremelkedést végül átterheli-e majd az Apple a vásárlókra.  

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése