Újabb gondok az Apple okosszemüvegével

Almás Pletykák   |   2023.07.04 - 08:11   |   Írta: L Ferenc   |   8627
04. júl Újabb gondok az Apple okosszemüvegével

A Vision Pro története a jelek szerint igen döcögősen kezdődik.

Az Apple néhány hete leplezte le a valós és a virtuális világ közötti határmezsgye látványos elmosására hivatott első okosszemüvegét, a Vision Prót. A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy bár az Apple az első évben 1 millió ilyen készüléket szeretett volna eladni, jó eséllyel maximum 400 ezer Vision Pro találhat majd gazdára a kezdeti időkben.

A háttérben az áll, hogy a jövőbe mutató eszköz olyan rendkívül összetett és szupermodern felépítésű, hogy az Apple beszállító partnerei egyszerűen képtelenek megfelelő mennyiségű alkatrészt biztosítani hozzá. A gyártási nehézségek jelentős része állítólag annak a feature-nek "köszönhető", mely a felhasználó arcát valós időben megjeleníti a készülék külsején. 

A hatalmas felbontású apró belső kijelzők gyártása szintén nem várt nehézségeket okoz a japán Sony-nak és a tajvani TSMC-nek, és egyelőre nem tudni, hogy ezek a vállalatok mikorra tudják majd felfuttatni a micro-OLED panelek gyártását. 

Jól értesült források szerint az Apple-nél már megkezdődött két újabb hasonló termék fejlesztése, melyek közül az egyiket a Vision Pro fölé, a másikat pedig az alá pozicionálják. Utóbbi, relatíve olcsó okosszemüveg az eredeti tervek szerint könnyebben gyártható mini-LED képernyőket vonultatott volna fel, ám végül úgy tűnik, hogy ebbe is micro-OLED-et szerelnek majd, és emiatt többek közt ez a modell is késni fog, illetve a vártnál kisebb mennyiségben lesz majd elérhető. 

Egyes források úgy tudják, hogy az elérhetőbb árú verzióba már a Samsung és/vagy az LG is szállíthat majd micro-OLED paneleket, ezzel kapcsolatban már javában folynak a tárgyalások. 

A Vision Pro az Apple ígéretei szerint 2024 elején kerül majd piacra, legalábbis az Egyesült Államokban, a világ többi részén pedig majd az év végén. A vállalat korábban azzal számolt, hogy a második generációs verziók már 2025-ben napvilágot láthatnak, azonban a megannyi gyártási nehézség miatt erre várhatóan csak később kerül majd sor. 

Megjegyzendő, hogy a minőségi anyagokat felvonultató Vision Pro kapcsán a vártnál nagyobb tömeg is fejvakarást okoz az Apple vezetői számára, ugyanis csak nemrégiben derült ki, hogy a készülék használata emiatt nem túl kényelmes. A gyártó várhatóan egy új keresztpánt alkalmazásával fogja orvosolni a problémát, mely jobban eloszlatja a terhelést a fejen.

Mindenesetre furcsa, hogy ez az amúgy filléres pánt állítólag fizetős extra lesz, az alapcsomagnak nem képezi majd a részét. Pedig ugyebár egy 3500 dolláros, vagyis mintegy 1,2 millió forintos méregdrága készülékről beszélünk.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése