Új Mac-ek érkezhetnek hétfőn

Almás Pletykák   |   2023.06.03 - 19:18   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3076
03. jún Új Mac-ek érkezhetnek hétfőn

Ezeket adhatja ki az Apple.

Az Apple 2023-mas WWDC-je hétfőn egy különleges nyitó előadással veszi kezdetét. Az olyan új szoftverek mellett, mint az iOS 17 és a watchOS 10, a vállalat várhatóan bemutatja majd a sokat pletykált kevert valóság headset-ét is. De egyes hírek és értesülések szerint  új Mac-eket is láthatunk majd az eseményen. A Bloomberg újságírója, Mark Gurman szerint a cég "több új Mac-et" is készül bemutatni a keynote-on.

 

A WWDC 2023 tele lesz új termékekkel

Már csak néhány nap van hátra a WWDC 2023 eseményig. Gurman azonban a napokban jelentett be egy kifejezetten meglepő új pletykát Twitteren. Azt írta, hogy várakozásai szerint a keynote legfőképp több új Mac-re, valamint a kevert valóság headsetre fog fókuszálódni, az Apple operációs rendszereinek új verziói pedig háttérbe szorulnak majd.

 

Miért lesz ez így?

Abszolút nem tartjuk meglepőnek, hogy az Apple feltehetően Reality Pro névre keresztelt vegyes valóság headsete kerül majd az esemény során a reflektorfénybe. Az almás vállalat hosszú évek óta dolgozik ezen a projekten, és ez  lehet a vállalat következő nagy dobása az Apple Watch 2014-es bemutatása után. Bár azzal kapcsolatban egyelőre erősen megoszlanak a vélemények, hogy vajon valóban az Apple-től megszokott sikertörténetté válhat-e ez az új termék is, abban a legtöbb felhasználó és elemző egyetért, hogy szívesen fogadnak valami igazán frisset és újat az Apple-től, miután az elmúlt közel 10 évben csak kisebb-nagyobb frissítéseket és facelift-eket kaptunk. Az egyébként továbbra sem lett hivatalosan megerősítve, hogy az almás óriásvállalat valóban bemutatja majd a várva-várt kevert valóság headsetet, sőt igazából még azt sem ismerték el, hogy dolgoznak ilyen készüléken. A számos erre utaló jel mellett viszont szinte teljesen biztosak lehetünk a szemüveg érkezésében. Már csak azért is, mert az Apple most először több VR-szakértőt is személyesen meghívott az eseményre.

 

Ami a szoftvereket illeti, már hónapok óta halljuk, hogy a jövő héten bemutatásra kerülő frissítések többsége nem hoz jelentős változásokat. A macOS 14, a tvOS 17 és az iPadOS 17 újdonságairól gyakorlatilag alig hallani pletykákat, és nem véletlenül. Ezekről a fejlesztésekről ugyanis szinte egyáltalán nem is érdemes pletykálni vagy beszélni. Egyedül a watchOS 10 kap a pletykák szerint új felületet, míg az iOS 17 várhatóan új testreszabási lehetőségeket nyújt majd a Lock Screenre és egy felfrissített kinézetű Control Center-t vezet be rajta keresztül az iPhone gyártó vállalat.

 

Ami a Mac-eket illeti, sok a bizonytalanság a hamarosan érkező termékekkel kapcsolatban. A pletykák már régóta egy új 15 hüvelykes MacBook Airrel kecsegtetnek. A egyes források azt mondják, hogy az Apple egy új 13 és egy új 15 hüvelykes MacBook Air-en is dolgozik, amik majd a vadonatúj M3 chippel szerelve érkezhetnek. De arról is szóltak szóbeszédek, hogy egy új 13 hüvelykes, M3-mal működő MacBook Pro-n is dolgoznak a vállalatnál. Az egyetlen probléma ezzel a teóriával, hogy legutóbb tavaly júniusban érkeztek friss modellek ezekből a laptopokból.

 

Hamarosan több új Mac érkezik

A cikk elején említett neves Apple elemző és újságíró, Mark Gurman,  nemrég azt mondta, hogy az első M3-as Mac-ek még idén megjelennek majd, viszont a hamarosan megjelenő 15 hüvelykes MacBook Air ugyanazzal az M2-es chippel működik majd, mint a jelenlegi 13 hüvelykes modell.

 

Mi is pontosan ez a "több Mac" amiről folyton szó van?

Egyelőre nehéz megmondani. Az Apple nemrég frissítette ugyanis a Mac minit és a MacBook Pro csúcskategóriás változatait az M2 chippel és annak Pro, illetve Max változataival, így nem tűnik valószínűnek, hogy ezek a modellek a közeljövőben újabb frissítést kapnak. Ezen kívül természetesen számolhatunk az iMac modellel is, de Gurman forrásai állítólag arról számolnak be, hogy a vállalat úgy döntött, kihagyja az M2 chip szériát az all-in-one asztali számítógép esetében.

 

Akkor mi marad?

Az Apple Silicon Mac Pro és a Mac Studio új verziója, amelyet továbbra is M1 Max és M1 Ultra chipek hajtanak. Az Apple nemrég küldött ki egy belső emlékeztetőt a kiskereskedelmi üzleteinek, amelyben közölte, hogy a jövő héttől kezdve elkezdi elfogadni a Mac Studio-t a trade-in programjába.

 

A dolog pikantériája, hogy ugyanez a feljegyzés szerint az M2 MacBook Air és a 13 hüvelykes M2 MacBook Pro is bekerül a trade-in programba. Vajon az Apple jövő héten új M3-as MacBookokat és egy új Mac Studio-t is kiad? Jön az új Apple Silicon Mac Pro? Őszintén szólva nem tudjuk. De úgy tűnik, hogy új Macek jönnek, így ha új számítógépet tervezel vásárolni, talán jobb, ha vársz még néhány napot.

 

Hogyan nézheted a keynote-ot

A WWDC 2023 nyitó keynote-ra június 5-én, hétfőn, magyar idő szerint este 7 órakor kezdődik majd. Ha érdekelnek az Apple legújabb bejelentései, akkor mindenképp érdemes lesz addigra előkészítened a kedvenc ízesítésű popcornodat és egy hideg italt, ha pedig ezekkel megvagy, akkor nem marad majd más hátra, mint elindítani az Apple online közvetítését az eseményről. Ha viszont valamilyen okból kifolyólag nem érsz rá ebben az időpontban, akkor se keseredj el. Az Apple utólag visszanézhetővé teszi majd a keynote-ot.

 

Ha pedig jobban szeretnéd írott formában követni az eseményt, vagy utólag kíváncsi vagy egyes kulcsinformációkra (árak, pontos specifikációk, stb.), akkor itt, a hasznaltalma.hu-n is nyomon tudod majd követni az elhangzó információkat, ugyanis élőben közvetítünk majd mindent.

Forrás: 9to5Mac

 

Kapcsolódó tartalmak:
Kommentek megjelenítése