Ez az iPad legnagyobb hibája

Almás Pletykák   |   2022.05.08 - 18:19   |   Írta: Nagy Bence   |   1252
08. máj Ez az iPad legnagyobb hibája

Egyre kevesebb iPad készüléket tud eladni az Apple. Szakértők szerint ennek az iPadOS az oka.

Április végén az Apple közzétette a 2022 januárjára, februárjára és márciusára vonatkozó eredményjelentését. Bár a vállalat nemrég dobta piacra az új M1 chippel és 5G-támogatással ellátott iPad Air-t, a számok azt mutatják, hogy az iPad kevesebb pénzt termel, és az eladások éves szinten is visszaesést szenvednek. José Adorno, a 9to5Mac hírportál szakértője elemzésében az iPadOS szoftvert hibáztatja ezért.

Míg az Apple saját bevallása szerint "nagyon elégedett" volt "a márciusi negyedév bevételi rekordjaival az iPhone, a Mac, valamint a viselhető és egyéb kiegészítők esetében", addig az iPad eladásai nem igazán hoztak jó eredményeket, mivel a tabletek adatai éves szinten 2,2%-os csökkenést mutatnak, 7,65 milliárd dolláros bevétellel.

Míg a Mac készülékek a többéves (leginkább az Intel chipekről és a macOS szoftverről szóló) vitákat követően egyre inkább kezdenek felzárkózni a konkurensek gépeivel, José Adorno szerint az iPad ennek pont az ellenkezőjét mutatja és most az Apple tabletei lépnek ugyanarra az ellentmondásos útra, amelyen a Mac is elindult egy ideje.

Bár senki nem mondhatja, hogy az iPad-családnak rossz a hardvere, azt nagyon gyakran hallani, hogy ezt a szoftver nem követi. Míg az iPadOS az alapmodell iPad esetében nagyszerű lehet, az iPad mini, iPad Air és iPad Pro modellek esetében úgy tűnik, hogy mindig lemarad.

 

Az iPadOS-nek minden iPad esetében egy kicsit másnak kell lennie

Az iPad mini esetében például hiányzik az iPadOS optimalizálása. Furcsa képaránya miatt olyan érzés, mintha a felhasználók mindig 4:3-as nézetet látnának - mint egy régi csőtévében. Bár ez a legjobb iPad az iPhone-alkalmazások használatához (például Instagram) -, furcsa, hogy az Apple nem tette lehetővé, hogy a felhasználók az iPhone-alkalmazásokat ezen a táblagép képernyőjén is élvezhessék.

Továbbá José Adorno szerint az iPad mini esetében a multitasking nem éppen az, amire a felhasználóknak szükségük van. Ha azonban az Apple kisebb billentyűzetet készítene, és több alkalmazás férne el a kezdőképernyőn, akkor a multitasking lehetőségét is hozzáadná az azt kereső felhasználóknak, így ez az iPad jobban használható lenne.

A szakértő szerint az új iPad Air és az iPad Pro esetében az Apple-nek pont az ellenkező utat kellene járnia: maximalizálni a multitasking képességeket, mivel a nagyobb képernyő segítségével több dolgot lehet egyszerre elvégezni - különösen, ha a legnagyobb méretű, 12,9 hüvelykes iPad Pro készülékről beszélünk. Sokak szerint az almás cégnek ezekhez a készülékekhez egy  "Pro" üzemmódot kellene hozzáadnia, amelyben lehetővé teszi, hogy a a felhasználók a maximumot kihozhassák eszközükből. A Bloomberg hírportál szakértője, Mark Gurman néhány hete három üzemmódot javasolt az iPadOS számára:

  • Az első a jelenlegi, normál, „érintéses” üzemmód a normál kezdőképernyővel. Ez a mostani iPadOS része.
  • Egy új opció, amely bekapcsol, ha csatlakoztatsz egy Apple Pencilt, és optimalizálja az ikonokat, vezérlőket és felhasználói felület elemeit az Apple Pencilre.
  • És ami a legfontosabb: egy új "profi" mód, amely akkor lép működésbe, ha az iPadet billentyűzethez és trackpadhez, például az Apple saját Magic Keyboard kiegészítőjéhez vagy külső kijelzőhöz csatlakoztatjuk.

 

Az iPadek drágák, viszont kevesebbet tudnak, mint egy Mac készülék

Az iPad alapmodellje a legolcsóbb, ami itthon 134 990 forintba kerül. Ez még viszonylag (legalábbis Apple tekintetben egsészen biztosan) olcsónak számít, viszont az Apple többi táblagépe drága. A legdrágább iPad modell, a 12,9 hüvelykes iPad Pro. Ez akár 949 990 forint is lehet (ha 2 TB tárhellyel vásároljuk meg a Wi-Fi + Cellular modellt)! Sőt, ez még csak maga az iPad, ha ehhez  a legjobb minőségű billentyűzetet (Magic Keyboard, ez további 137 990 forint) és Apple Pencilt (ez plusz 49 990 forint), akkor a teljes készlet ára már 1 137 970 forintra kúszik fel. Ez valami egészen elképesztően drága. És persze, mondhatjuk, hogy az iPad modellek hihetetlen hardverrel rendelkeznek - és ez igaz is -, de sokak szerint a szoftver nem használja ki ezt a hardvert.

Mivel egy MacBook Air 429 990 forinttól, egy M1-es Mac mini pedig 309 990 forinttól (a Magic Keyboard és a Magic Mouse ára darabonként 44 990 forint), olcsóbb egy teljes gépet beszerezni egy kiforrott szoftverrel, mint 249 990 forintot fizetni egy 64 GB-os iPad Air-ért és 117 990 forintot egy Magic Keyboard-ért.

Nem az a probléma, hogy az iPad drága - a probléma itt az, hogy az iPad sokba kerül, és a felét sem tudja annak, amit a felhasználók a Mac-en tudnak, különösen, ha M1-es Mac-ekről beszélünk, amelyek minden feladatot egy szempillantás alatt el tudnak végezni.

 

Mit tehetne az Apple, hogy javítson az iPad-en?

A legfőbb változtatást a szakértők szerint az jelentené, ha az iPad-ek szoftvere lehetővé tenné, hogy kihasználhassuk a bennük rejlő hardvert. Sokak szerint az iPad Pro készülékekhez egy saját „Pro” szoftververzióra lenne szükség, ahhoz, hogy megérje megvásárolni a drágább verziót. Sőt, az iPad eszközökön még beépített számológép és időjárás alkalmazás sincs. Ennek az okát egy korábbi cikkünkben már körbejártuk. Ha a szoftver képes lenne kihasználni az iPad-ekben rejlő potenciált, nagy valószínűséggel láthatnánk az Apple tabletek kapcsán az eladások növekedését.

Érdekes lesz tehát figyelni a júniusi WWDC konferencián, hogy az iPadOS 16 milyen újdonságokkal fog rendelkezni. A híresztelések szerint pedig 2022-ben további termékek mellett egy újabb iPad Pro modellt jelent be az Apple.

 

Forrás: 9to5mac

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése