Jövőre eltűnhet a hatalmas notch az iPhone-okról

Almás Pletykák   |   2021.12.13 - 08:40   |   Írta: L Ferenc   |   1686
13. dec Jövőre eltűnhet a hatalmas notch az iPhone-okról

Új megoldáson dolgozik az Apple, amit azonban nem kap meg az összes új készülék.

A jó öreg notch, vagyis a gyönyörű kijelzőbe felülről alaposan belerondító szenzorsziget már jó ideje velünk van. Akadnak olyanok, akik az elmúlt években már hozzászoktak a létezéséhez és abszolút nem zavarja őket, ellenben olyanok is szép számmal vannak, akik egyszerűen nem tudnak napirendre térni a kérdéskör kapcsán.

Az Apple is érzi az egyre fokozódó nyomást a vásárlók részéről, melynek jegyében az idén forgalomba került új almás mobilokon mintegy 20 százalékkal kisebb lett a notch, ami azonban még így sem mondható kicsinek. Pláne nem az androidos riválisokon lévő apró frontkamerákhoz képest, sőt, egyre több gyártó már azt is meglépi, hogy teljesen a kijelzőbe rejti az elülső kamerát. Az Apple e tekintetben mindenképpen lemaradásban van, még akkor is, ha az iPhone-okon található első szenzorcsomag alapvetően sokkal több, mint egy egyszerű frontkamera.

A legfrissebb pletykák arról szólnak, hogy 2022-ben az Apple végre leszámol a hatalmas méretű notch-csal, legalábbis a drágább, felsőkategóriás iPhone-ok esetében mindenképp. Jól értesült források szerint az iPhone 14 Próban és az iPhone 14 Pro Maxben már nem szenzorsziget, hanem egyszerű kameralyuk lesz, hasonló, mint amivel rengeteg androidos rivális esetében is találkozhatunk. 

A pletykák arról szólnak, hogy a frontkamera felbontása a négyszeresére fog növekedni, vagyis a jelenlegi 12 megapixelről 48 megapixelre nő, azt viszont nem tudni, hogy az önarcképek ténylegesen ilyen felbontásúak lesznek, vagy esetleg a képminőségjavító pixelösszevonás miatt alapértelmezésben változatlanul 12 megapixeles képeket fogunk kapni. Az iPhone 14 Próban állítólag 6,06 colos panel lesz, az iPhone 14 Pro Maxben pedig egy 6,7 colos kijelző, mely LG-től származó képernyők közös vonása a 120 Hz-es frissítési sebesség, illetve az LTPO OLED technológia. 

Az alacsonyabb árkategóriában versenyző, nem Pro besorolású iPhone 14-esek esetében várhatóan marad a jelenlegihez hasonló méretű és kialakítású szenzorsziget. Az alapmodellben várhatóan egy 6,06 colos kijelző lesz, melynek nagytestvére a Pro Maxéhez hasonló méretű, 6,7 colos panelt vonultat majd fel. Ezeket az OLED képernyőket előreláthatólag a BOE szállítja majd, de drágább társaiktól eltérően nem vonultatnak fel LTPO technológiát és 120 helyett továbbra is csak 60 Hz-es frisssítéssel fognak rendelkezni. 

Utóbbi gyártó, a BOE 2023-ban várhatóan már LTPO OLED paneleket fog szállítani a 15-ös sorozatú iPhone-okba, illetve 2022-ben érkezni fog a felfrissített iPhone SE. Az új SE előreláthatólag ugyanazt a designt vonultatja majd fel, mint a tavaly debütált elődje, és az egyik legfontosabb újdonsága az 5G támogatás lesz. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése