Brutálgyors lesz a mobiltöltés

Almás Pletykák   |   2021.11.19 - 09:03   |   Írta: L Ferenc   |   1558
19. nov Brutálgyors lesz a mobiltöltés

Láthatáron a 150 W-os teljesítmény, de egyelőre nem az Apple-nél.

Az Apple a 2007-ben piacra dobott első iPhone mellé egy akkoriban teljesen hétköznapinak mondható 5 W teljesítményű vezetékes töltőt csomagolt. Ezzel nem is volt semmi probléma, csak éppen az amerikai gyártó az elkövetkezendő években, illetve évtizedben szinte semmit sem fejlesztett töltő fronton. Így fordulhatott elő, hogy a 2019-ben kijött iPhone 11 Pro volt az első almás okostelefon, mely mellé 30 perc alatt 0-50 százalékos töltést biztosító 18 W-os töltőt kaptunk, de a normál 11-es iPhone-ok esetében még mindig be kellett érnünk a szuperlassú 5 W-os alapáras egységgel. 

A közelmúltban aztán oda jutottunk, hogy környezetvédelmi szempontokra hivatkozva már semmilyen töltőfejet sem csomagolnak az almás mobilok mellé, és az utólag megvásárolható töltők sem túl nagy teljesítményűek. A 8 ezer forintos áron kapható USB-C hálózati adapter maximum 20 W-ra képes, a hasonló kialakítású 30 W-os példányért pedig 20 ezer forintot kérnek el. Utóbbival ideális esetben maximum 27 W-tal tölthető az iPhone 13 Pro Max, illetve 23 W-tal az iPhone 13 Pro.

Sovány vigasz, hogy a nagy rivális Samsung aktuális csúcsmobiljainak többsége is mindössze 25 W-os töltési teljesítményt képes felvenni, hiszen a Xiaomi már a középkategóriában is kínál olyan mobilt, mely akár 120 W-tal is táplálható. Ez konkrétan a 250 ezer forintos 11T Pro, melynek 5000 mAh kapacitású telepe akár 17 perc alatt teljesen feltölthető. Ráadásul úgy, hogy a német TÜV által bevizsgált párhuzamosított töltési folyamat alatt a telefon egyáltalán nem melegszik fel, ezenkívül pedig fontosan megjegyezni, hogy az akkumulátorra az átlagnál hosszabb élettartamot ígér a kínai gyártó. 

Nem tudni, hogy a jövő ősszel érkező 14-es iPhone-ok esetében mennyivel gyorsul majd a töltés, mint ahogy egyelőre arról sincs információnk, hogy az új készülékek esetében végre meglépik-e a már régóta esedékes Lightning USB-C cserét. Az viszont biztos, hogy a Qualcomm november végén leleplezi a legújabb felsőkategóriás chipkészletét, mely minden korábbinál gyorsabb töltést támogat az androidos táborban. 

Az egyelőre meglehetősen titokzatos Snapdragon 898 az előzetes információk szerint olyan mobiltelefonok gyártását teszi lehetővé, melyek akkumulátora akár 150 W-os teljesítmény mellett is tölthető. Ezek a várhatóan 2022 elején érkező készülékek 5 perc alatt 50 százalékra lesznek felpumpálhatók és a teljes feltöltésük is mindössze 10 percig fog tartani. 

A jelenleg elterjedt 5 nanométeresnél eggyel modernebb, immár 4 nanométeres gyártási technológiájával gyártandó új chipsetben várhatóan egy kereken 3 GHz-es órajelű ARM Cortex-X2 processzormag kap helyet, mely három darab 2,5 GHz-es Cortex-A710 mag és négy darab szuperhatékony működésű 1,8 GHz-es Cortex-A510 mag társaságát élvezi. A grafikusgyorsító feladatait az Adreno 660-at váltó Adreno 730 látja el, az X65 5G modem elméleti maximális letöltési sebessége pedig eléri a 10 Gbit/s-ot. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a vezeték nélküli töltés milyen szintre fog gyorsulni, mindenesetre ma már nem egy gyártó ezen a téren is bőven 50 W felett jár. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése