Brutál processzort kaphat a Mac Pro

Almás Pletykák   |   2021.05.20 - 09:32   |   Írta: L Ferenc   |   907
20. máj Brutál processzort kaphat a Mac Pro

Az új chipben rengeteg processzormag lehet.

Az Apple nemrégiben dobta piacra első olyan termékeit, melyben a kiváló teljesítményű saját processzora, a remek hatékonyságú M1 chip található. Ez csak az első lépés volt a gyártó részéről, ugyanis az Apple állítólag gőzerővel azon dolgozik, hogy saját fejlesztésű hardverrel vértezze fel különböző készülékeit. 

A legfrissebb pletykák arról szólnak, hogy az elődjénél 50 százalékkal kisebb vadonatúj Mac Prót az Apple új fejlesztésű saját chipjével fogják szerelni, mely minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel kecsegtet. A csúcsmodellben lévő chip állítólag nem kevesebb, mint 40, azaz negyven processzormagot vonultat fel, melyek közül 32 nagyteljesítményű, 8 pedig alacsony fogyasztású lesz. Emellett továbbá egy olyan grafikusgyorsító kerül a fedélzetre, mely 128 GPU magot vonultat fel.

A szerényebb teljesítményű új Mac Próban várhatóan egy 20 magos processzor teljesít majd szolgálatot. Ezek közül 16 lesz nagyteljesítményű, 4 pedig alacsony fogyasztású, ezenkívül pedig a 64 magos GPU mellett sem mehetünk el szó nélkül. 

A jelenleg kapható Mac Pro 2,25 millió forinttól indul. Ezért a pénzért egy 3,5 GHz-es frekvenciájú nyolcmagos Intel Xeon W processzorral, 32 GB DDR4 memóriával, 8 GB GDDR5 memóriás Radeon Pro 580X grafikusgyorsítóval, illetve 256 GB-os SSD meghajtóval szerelt modell vihető haza. A 28 magos processzor 2,8 millió forintos, az 1,5 TB-os memória 10 millió forintos, a dupla Radeon Pro Vega II Duo 4,3 millió forintos, a 8 TB-os SSD pedig 1 millió forintos extra kiadást jelent. Ily módon egy fullos rendszer ára könnyen 20 millió forint fölé katapultálhat.

Ugyancsak izgalmas fejlesztéseknek lehetünk majd tanúi Mac mini fronton. Ennek a számítógépnek az új high-end verziója várhatóan egy 10 magos CPU-t fog kapni, a GPU-ja pedig kiviteltől függően 32-64 magot vonultat majd fel. A maximum 64 GB RAM-mal felvértezhető újdonság állítólag két új portot is kap majd. 

A high-end kategóriás Mac mini fejlesztése állítólag még nagyon korai szakaszban jár, ezenkívül pedig tudni lehet, hogy az Apple a nagyobb iMac modelljeit is saját fejlesztésű processzorral kívánja majd felfrissíteni. 

A Mac mini 8 magos CPU-s és 8 magos GPU-s M1 chipes kivitele jelenleg 310 ezer forinton nyit, a 6 magos Intel Core i5-ös változat alapára pedig 470 ezer forint. A 27 colos iMac aktuális iMac alapára 750 ezer forint, mely összeg ellenében egy 6 magos Intel Core i5 chipes, 8 GB RAM-os példány lehet a miénk. A 8 magos Intel Core i7 chipes változat indulóára 950 ezer forint.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése