Ez válthatja fel a Lightning portot?

Almás Pletykák   |   2021.03.06 - 19:24   |   Írta: ARPII   |   1927
06. márc Ez válthatja fel a Lightning portot?

Egy ideig lehet maradnak még a kábelek.

A MacBook Pro-ból jól ismert MagSafe-et tavaly támasztotta fel az Apple, azonban úgy tűnik itt nem áll meg a történet, ugyanis egy továbbfejlesztett megoldás talán még a Lightning portot is leválthatja majd.

 

A 2020-as újraélesztett verzió, egy az iPhone hátuljára mágnesesen tapadó koncepciót mutatott be, aminek segítségével sokkal hatékonyabbá vált a vezeték nélküli töltés a mobilokon. Az eredeti MacBook-os változat inkább a biztonságra helyezte a hangsúlyt, ugyanis, ha véletlenül lerántottuk volna a laptopot a kábelnél fogva, akkor az a hirtelen rántás miatt elengedett volna, így a gép sértetlenül meg tudta volna úszni ezt a veszélyes műveletet.

A „Mag” névből adódóan magától értetődik, hogy a megoldás mágneseket használt, aminek köszönhetően nem kellett a csatlakozót fizikailag bedugni a készülékbe, mivel azt a mágnes húzta a helyére.

 

A Lightning port már egy jó ideje van velünk, nemrég viszont olyan pletykák röppentek fel, amik arra engednek következtetni, hogy a csatlakozónak bizony leáldozóban van. A híresztelésekben arról is szó esett, hogy ez egy teljesen port mentes iPhone eljövetelét is jelentheti, ami egységesebb dizájnt és még jobb vízállóságot eredményezhet a mobilnak.

Egy kedden engedélyezett szabadalomban, amit az Amerikai Egyesült Államok szabadalmi és védjegy Irodája regisztrált az Apple részéről, kiderült, hogy a cég egy „mágnesesen érintkező” eszközön dolgozik, ami arra utalhat a rajzok alapján, hogy a MagSafe visszatérhet, méghozzá iPhone-on.

Az eredeti MagSafe-nél kis tűk helyezkedtek el egy téglalap alakú mezőben, amik pontosan illeszkedtek a MacBook töltő aljzatába. Itt a nyílás közepén lévő kontakt pontok érintkezésbe léptek a rugós tűkkel, ezzel lehetővé téve az áram átvitelét az eszközbe, emellett azonban mégis könnyen eltávolítható maradt a töltő, ami egy rendkívül kényelmes megoldás volt.

A mostani szabadalom kicsit finomítva ugyan, de hasonló elven mutatja be az új töltési módszert.

 

A számos elképzelés között volt egy hasonló vonás, mégpedig az, hogy a mágnesek nem csupán a csatlakozó megfelelő helyen tartásában segítenek, hanem a tűk helyét is befolyásolja. Ahelyett, hogy a tűket a rugó tenné a helyükre, az Apple szerint ez (mágnes) indíthatná is a folyamatot, a fenntartás mellett.

Egy „lebegő” kontakt pont tulajdonképpen szabadon tudna mozogni, amellett, hogy csatlakoztatva marad, hiszen mágnesek és rugók segítségével van a helyén tartva.

A fogadó eszközben lévő kontakt pontok is kaphatnak hasonló kialakítást, így maga a port vissza tudna húzódni, amikor nincs rá szükség. Ezeket pedig külső erővel ismét a helyükre lehet majd „húzni”, egy az eszközben lévőnél erősebb mágnes segítségével.

 

Az egyik változat, ami a „lebegő” kontaktos megoldást használja, egy vezetőképes kupolás házon belül helyezkedik el, ami nem mozog. Maga a kontakt képes a házon belül mozogni, és áramot is képes ezen keresztül küldeni a készülékkel való érintkezéskor.

Az alternatív új dizájn szerint a fogadó portja kicsit fog csak az eszközbe bemélyedni, illetve sima felületű lesz, ahelyett, hogy tűket használna. Ez könnyebben eltávolíthatóvá teszi majd a töltőt a készülékből, illetve maga a használat is egyszerűbb lehet majd így.

Ami pedig még ennél is érdekfeszítőbb, az az, hogy az alább látható képeken nem egy MacBook, hanem egy iPhone látható, ami egy sokkal kisebb eszköz. Természetesen ez nem garancia arra, hogy az Apple ezt fogja majd használni az iPhone esetében, az viszont biztos, hogy ez az elgondolás is megfordult a fejükben.

 

A szabadalom a következő személyeket jelöli meg feltalálóként: Hani Esmaeili, Eric S. Jol, Ibuki Kamei, Daniel C. Wagman, Albert J. Golko, Mahmoud R. Amini, és Mani Razaghi Kashani. Dátum szempontjából pedig 2018 április 10-éről beszélhetünk, így nem újkeletű az elgondolás.

Ti mit gondoltok erről az újfajta töltési módszerről, szerintetek ez lesz a jövő vagy a vezeték nélküli töltés? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése