iPhone 13 – Minden, amit eddig tudunk

Almás Pletykák   |   2021.03.07 - 20:15   |   Írta: ARPII   |   5750
07. márc iPhone 13 – Minden, amit eddig tudunk

Érdekes újításokat hozhat az új széria.

Még most is több mint 6 hónap választ el minket attól, hogy az Apple bemutathassa az új iPhone szériát, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk iPhone 13-nak. Természetesen még semmi sincsen kőbe vésve, azonban már most is rengeteg pletyka és híresztelés övezi az új mobilokat, mi pedig most összeszedtük Nektek mindet, egy helyen.

 

A valószínüleg szeptemberben bemutatásra kerülő 13-as széria most is négy mobilból fog állni, amik az iPhone 12-vel pontosan megegyező méreteket fogják felvonultatni, az Apple guru Ming-Chi Kuo legalábbis ezt állítja. Ezek alapján érkezik majd egy 5,4 colos iPhone 13 mini, egy 6,1 colos iPhone 13, egy szintén 6,1 colos iPhone 13 Pro és egy 6,7 colos iPhone 13 Pro Max. Mint azt korábban is mondtuk, az elnevezés egyáltalán nem biztos, arról nem is beszélve, hogy a 13 nem éppen a legszerencsésebb szám, így talán iPhone 12S, iPhone 14, vagy egy merőben eltérő elnevezés is kezdetét veheti majd hamarosan. A továbbiakban a legfontosabb új, vagy továbbfejlesztett funkciókról beszélünk majd az iPhone 13 modelleket illetően.

 

A15 processzor

 

Ez talán a legbiztosabb dolog amit ígérni tudunk. Az Apple évente fixen új lapkával szereli a mobiljait, idén pedig az A15-ön van a sor, amit a TSMC készít majd 5nm+-es gyártástechnológiával.

 

kisebb notch

 

Ez a pont már az iPhone X óta vezeti a kívánságlistákat, ugyanis meg kell hagyni, hogy a hatalmas sziget nem éppen kelti a legmodernebb megjelenést, így 2021-ben. Ezúttal viszont nem légbőlkapott a dolog, ugyanis Ming-Chi Kuo szerint is lecsökken majd a szenzorsziget mérete, amin a Face ID-t és az előlapi kamerát találjuk majd. Ezt a DigiTimes szerint úgy tudták elérni az Apple-nél, hogy több Face ID szenzort egyetlen kisebb modulba zsúfoltak.

 

Nagyobb akkumulátor

 

Ez egy nagyon örvendetes lépés, amire a 120Hz-es kijelző miatt valószínűleg szükség is lesz, már ha fenn szeretnék tartani a jelenleg már jónak mondható üzemidőt. Kuo szerint belső hely spórolás miatt lehet nagyobb az akkumulátor az iPhone 13-ban a 12-es szériánál. Ezek közé a változtatások közé tartozik például a SIM kártya logikai lapra való integrálása is. Ennek köszönhetően természetesen nehezebb is lesz egy kicsit az eszköz, ez persze egy olyan dolog, amit azért elnézünk.

 

Kamera Stabilizáció

 

A DigiTimes szerint a 13-as széria minden modellje megkapja a korábban csak az iPhone 12 Pro Max-ban lévő képstabilizálást, ahol maga a szenzor volt stabilizálva, ezzel is simább képet eredményezve. Eddig a lencse volt csupán optikailag stabilizálva, ami jó volt, de nem a legjobb, most viszont a család minden tagja élvezheti majd ezt az új megoldást.

 

5G fejlesztések

 

Az iPhone 13 modellek már a Qualcomm Snapdragon X60-as modemjével fognak érkezni, amit a DigiTimes és Ming-Chi Kuo is visszaigazolt. Az új lapka már 5nm-es eljárással készül, ami sokkal energiahatékonyabb, mint a 7nm-es Snapdragon X55, amit még az iPhone 12-nél használtak, ez pedig hosszabb üzemidőt is jelenthet majd. Ezzel az új modemmel a mobilok már képesek lesznek 5G adatot fogadni mm hullámhosszon és 6GHz alatti tartományban is egyidejűleg, ami egy gyors és alacsony késleltetésű hálózatot eredményez majd.

 

Wi-Fi 6E

 

Állítólag a 13-as széria készülékei lesznek az első mobilok, amik támogatják majd a Wi-Fi 6E-t. Az új megoldás tartalmazza a korábbi Wi-Fi 6 előnyeit is, például a magasabb teljesítmény, alacsonyabb késleltetés és magasabb adat érték, amit kiterjesztenek a 6GHz-es tartományba. Ez kisebb interferenciát eredményez majd a szintén Wi-Fi 6E-t használó eszközökkel, és nagyobb sávszélességet is.

 

Lightning port

 

Habár korábban rengeteg pletyka szólt arról, hogy az idei lesz majd az első port nélküli iPhone, az elemzők ezzel még nem értenek egyet. Egy pár évig bizonyára marad a jól megszokott csatlakozó. Azonban pont a héten röppent fel egy olyan híresztelés, hogy az Apple egy újabb vezetékes MagSafe megoldáson dolgozik, iPhone-ok számára, erről mi is írtunk Nektek.

 

A következőkben pedig olyan újításokat olvashattok, amik minden bizonnyal csak az iPhone 13 Pro modellekre érkeznek majd

 

120Hz-es kijelző

 

Ezt a tényt nem egy, és nem is kettő személy igazolta vissza, hanem mindjárt négy. Ugyanis Ming-Chi Kuo, Ross Young, Max Weinbach és Jon Prosser szerint is 120Hz-et támogató megjelenítővel érkezik majd az iPhone 13 Pro páros. Ez egy alacsony energiaigényű LTPO panel lesz, aminek köszönhetően sokkal simább görgetési élményben lehet majd részünk, de persze máshol is érvényesül majd ez a frissítési ráta, ott viszont nem, ahol nincs rá szükség.

Már a 2017-ben megjelent iPad Pro is rendelkezett az energiatakarékos „ProMotion” kijelzővel, ami a felhasználás módjához igazítja a frissítés mértékét, akár 120Hz-ig, ez minden bizonnyal az új iPhone esetében is így lesz majd.

 

Ultraszéles lencse fejlesztések

 

Az iPhone 13 Pro modellek egy továbbfejlesztett ultraszéles lencsét kapnak majd, ami már f/1,8-as rekeszértékkel rendelkezik majd, autófókusszal, szemben a tavalyi f/2,4-gyel, fix fókusszal az iPhone 12 modellekben. Barclays és Kuo szerint azonban ez nem minden, ez a kamera ugyanis megkaphatja a tavaly látott szenzoros optikai stabilizálást, ami rengeteget javít majd a képek és videók minőségén.

 

Végül pedig a megjelenés, ami eddig többnyire szeptemberben zajlott, az iPhone 12 viszont megtörte ezt a hagyományt 2020-ban a korona vírus miatt. Valószínűleg a cégnek sikerült már ledolgoznia ezt a csúszást, de ki tudja, lehet hogy az október lesz az új szeptember.

Ti mit gondoltok az iPhone 13-ról, szerintetek milyen funkciókat kap majd meg? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése