12 megapixelesek maradnak az iPhone 12-esek

Almás Pletykák   |   2020.08.31 - 09:11   |   Írta: L Ferenc   |   2809
31. aug 12 megapixelesek maradnak az iPhone 12-esek

Leghamarabb jövőre növekedhet az almás mobilok kamerájának felbontása.

Az elmúlt években úgy tűnt, hogy véget ért a mobilgyártók által korábban felkorbácsolt megapixel-háború, és az érintett cégek megállapodtak a 10-16 megapixeles szinten. Aztán megérkeztek a legújabb csúcsmobilok, melyek már bőven 100 megapixeles felbontás felett járnak, és ma már az elérhető árú készülékek között sem ritkák a 48-64 megapixeles képalkotó modulok. 

Ehhez képest az Apple egyelőre még csak 12 megapixelnél tart, vagyis maximum ilyen felbontású fényképek készíthetők a tavaly ősszel debütált iPhone 11-es készülékekkel. A közelmúltban felröppentek pletykák, miszerint érkezőben az első 64 megapixeles almás mobil, a legfrissebb híradások viszont arról szólnak, hogy a hamarosan leleplezendő iPhone 12-esek maradnak a 12 megapixeles szinten, és az egy év múlva érkező utódaik várhatóan 48 megapixelre ugranak majd fel. 

A felbontás 2020-ban tehát várhatóan nem fog növekedni iPhone-fronton, a képminőségen viszont előreláthatólag szokás szerint javítani fog az Apple. Az előzetes információk alapján mindezt úgy érheti el, hogy a pixelszám helyett egyszerűen a képérzékelő méretét növeli meg, vagyis ily módon az egyes pixelek is nagyobbak lesznek. Minél nagyobb egy ilyen szenzor, annál jobb lehet a képminőség és alacsonyabb a képzaj, főleg akkor, ha nem éppen ideálisak a fényviszonyok. 

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora szenzor landol az iPhone 12-esekben, mindenesetre várhatóan valamivel kisebb, mint az e tekintetben rekorder Huawei és Samsung riválisokban. Az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max ezen túlmenően várhatóan szenzormozgatásos optikai képstabilizálást is magával hoz, a mobil iparágban elsőként. Ez egyrészt hatékonyabb stabilizálást és jobb képminőséget, másrészt kisebb kameraméretet eredményezhet. 

Az említett Pro készülékek várhatóan három hátsó kamerát és egy LiDAR szkennert vonultatnak fel. Utóbbi minden korábbinál pontosabb távolságmeghatározást biztosít, ami jobb portré fotókat, illetve fejlettebb Augmented Reality funkciókat jelenthet. A Pro verziók ezenkívül várhatóan továbbfejlesztett HDR funkciót kapnak, az optikai zoomjuk pedig az eddigi kétszeres helyett háromszoros nagyítást tesz majd lehetővé. Videó fronton 120 képkocka/másodperc sebességű 4K rögzítésre lehet számítani, vagyis az Apple inkább a sebességet növeli ahelyett, hogy riválisaihoz hasonlóan 4K-ról 8K-ra váltana. 

Az alacsonyabb árú iPhone 12 és iPhone 12 Max hátulján előreláthatólag két kamera lesz, és a vásárlóknak a LiDAR szkennerről is le kell mondaniuk. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése