5 újdonság, amitől még jobb lesz az AirPods az iOS 14-el

Tech Hírek   |   2020.08.31 - 14:14   |   Írta: ARPII   |   2764
31. aug 5 újdonság, amitől még jobb lesz az AirPods az iOS 14-el

Pár funkció, amivel a kedvenc vezeték nélküli fülhallgatónk még többre lesz képes.

A szoftveres alapú fülhallgatókkal nagyon kétélű játszmát vívnak a gyártók. Egyfelől egy szoftverfrissítés „tönkretehet” egy teljesen jól működő AirPods Pro-t, ami ezután kevésbé lesz képes kiszűrni a külső zajokat és akár rosszabb akkumulátor ideje is lehet. Másrészről, egy több hónapja vagy éve megvásárolt eszközünk is kaphat újabb funkciókat, amik által sokkal jobb felhasználói élményt nyújt majd.

Éppen az utóbbi fog történni most, hála az iOS 14-nek, így ha rendelkezünk AirPods-dzal, vagy AirPods Pro-val , akkor nagy ugrást vehetünk majd észre az Apple termékeinkkel való együttműködésében. Mi most elhoztunk Nektek 5 újdonságot, ami idén ősztől minden iOS 14 felhasználó számára elérhető lesz.

 

Automatikus váltás, eszközök között

 

Az AirPods nagy előnye, hogy automatikusan szinkronizálódik az összes Apple eszközünkkel, amikkel használjuk az Apple ID-nkat. Amint párosítottuk az iPhone-unkkal, azután egyből párosítódik a többi almás eszközünkkel, úgy mint a Mac, Apple TV, iPad és így tovább. 

Képzeljük el hogy zenét hallgatunk az iPhone-unkon, majd megállítjuk a számot, és elindítunk egy YouTube videót a MacBook-unkon. Az AirPods egyből váltani fog a MacBook-ra, majd ha bejönne egy hívás akkor vissza is vált az iPhone-ra. Ez nagyon hasznos lehet a mindennapok során, és nem kevés időt spórolhat meg nekünk.

 

Térbeli hangzás az AirPods Pro-val

 

Ha megnézünk egy filmet, vagy elindítunk egy játékot az iPhone-unkon, ami surround hangzást használ, akkor ezt térben fogjuk hallani az AirPods Pro segítségevel. A füles egy virtuális surround élményt fog létrehozni, ami hasonló a Dolby Atmos-hoz, amit fejhallgatóknál használnak.

Ha ez még nem hangzana elég bonyolultnak, akkor azt se felejtsük el, hogy a hangzásnak változnia kell, amikor elfordítjuk a fejünket, vagy az iPhone-t. Az Apple az iPhone és az AirPods Pro giroszkópját és gyorsulásmérő szenzorjait fogja felhasználni, a hangzás még tökéletesebbé tétele érdekében. Sajnos sima AirPods használata közben csak sztereót hallunk majd, így ha ez nem lenne elég, akkor itt az idő beruházni a Pro modellre.

 

Akkumulátor optimalizálás

 

Tavaly, az iOS 13-al az Apple elhozta az „optimalizált akkumulátor töltést” iPhone-ra és iPad-re. Ez MacBook-ra is elérhetővé vált a MacOS Catalina 10.15.5-el. Ez a funkció megtanulja a felhasználó rutinját és egy este során például nem tölti fel az eszközt egyből teljesen, hanem csak akkor, ha már majdnem felkeltünk, ezzel is óvva az akkumulátort.

Ez az új módszer az AirPods-ra is megérkezik majd, az iOS 14-el. Egy lítium ion akkumulátornak ugyanis nem tesz jót ha teljesen feltöltjük, majd úgy hagyjuk huzamosabb ideig, főleg egy meleg helyen. Ez lerövidítheti az akkumulátor élettartamát, így ezt érdemes elkerülni. Emellett egy felugró üzenetet is kapunk majd, ha a fülhallgatónk majdnem lemerült már, így nem fog meglepetésként érni, ha egyszer csak megáll a zene, amit hallgattunk.

 

Hallási egészség és alkalmazkodás

 

Mélyen a Beállításokban találunk egy opciót, ami nem csak a hallássérültek számára lehet hasznos. Ennek segítségével felerősíthetjük a lágyabb hangokat, és így minden sokkal tisztábban fog szólni. Itt akár két verzió közül is tudunk választani, hogy számunkra melyik hangzik jobban.

Ennél azonban többről is szó van az iOS 14-ben, ugyanis ezen felül kiszűrhetjük a magasabb hangokat is. Meg tudunk adni egy adott decibel mértéket, amit az AirPods, vagy Beats eszközünk nem halad majd meg. Az Egészség alkalmazásban pedig nyomon követhetjük majd, hogy milyen hangosan hallgattunk zenét, ezzel is hozzájárulva a hallásunk megőrzéséhez. Jó látni, hogy az Apple mennyire ügyel az ilyen kis apróságokra is, ezek teszik igazán jóvá az iOS-t és az egész almás ökoszisztémát.

 

Mozgás API fejlesztők számára

 

Korábban már említettük, hogy az Apple hogyan használja az iPhone giroszkópját és gyorsulásmérőjét arra, hogy az AirPods Pro segítségével térbeli hangzást érjen el, akkor is, hogyha éppen elfordítjuk a fejünket. Nos, a fejlesztőknek lehetőségük lesz hozzáférni egy olyan API-hoz (alkalmazás programozó felület) aminek a segítségével megtudhatják az orientációját, gyorsulását és fordulását a felhasználónak, az AirPods Pro-n keresztül, ahogyan ezt korábban az iPhone és iPad-en keresztül is.

Ez nagyon hasznos lehet például fitnesz alkalmazások esetén, amik így hozzáférhetnek az AirPods Pro mozgásához, hogy újféle mozgásokat tudjanak regisztrálni. Így bizonyos gyakorlatok közben, amikor például a kezünk nem igen mozog, amit az Apple Watch tudna figyelni, de a fejünk igen, amit az AirPods, akkor sokkal pontosabb információkat tud majd kapni az alkalmazás húzóckodások vagy felülések esetén például.

Játékok esetén is jól jöhet a fejmozgásról érkező információ, hiszen egy quiz alkalmazás tudni fogja, hogy igent bólintottunk, vagy nemlegesen ráztuk meg a fejünket, így nem is kell megérintenünk a kijelzőt.

Ezek a legfőbb újdonságok, amikkel az AirPods még okosabb lesz majd ősztől. Nektek melyik a kedvencetek ezek közül? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése