Szuper zoomot kapnak az iPhone-ok

Almás Pletykák   |   2020.07.22 - 09:59   |   Írta: L Ferenc   |   2608
22. júl Szuper zoomot kapnak az iPhone-ok

Hamarosan jönnek az első periszkóp kamerás almás mobilok.

Az Apple ügyekben mindig kiválóan értesült és a meglátásait gyakran felfedő piaci elemző, Ming Chi Kuo úgy tudja, hogy az almás logós gyártó hamarosan új kamera alkatrész beszállítópartnerekre tesz szert. Emberünk arról számolt be, hogy az idei év második felében az Apple beszállítójává válik a prémium minőségű termékeiről ismert dél-koreai Semco, 2021-ben pedig hasonló szerephez jut majd egy ugyancsak kiváló optikákat gyártó kínai cég, a Sunny Optical. Az Apple számára jelenleg a Genius Electronic Optical szállít kamera optikákat, mely cég forgalma a két új Apple-partner felbukkanását követően várhatóan jelentősen csökkenni fog. 

Ez önmagában véve még nem lenne túl érdekes, azonban Kuo úgy tudja, hogy a Semco vadonatúj izgalmas fejlesztéseket hoz majd az Apple-nek, mely ily módon 2022-ben előrukkolhat az első periszkóp telefotó kamerás iPhone-okkal. Korábban úgy lehetett tudni, hogy az első ilyen telefonok optikáját a tajvani Genius Electronic Optical fogja szállítani, most azonban úgy tűnik, hogy az Apple végül más beszállítót választott. 

Az Apple aktuális csúcsmobiljainak telefotó kamerája mindössze kétszeres optikai zoommal rendelkezik. Az iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max zoomkamerája 52 milliméteres látószögű és természetesen nem hiányzik belőle az optikai képstabilizátor, illetve a PDAF élességállítás. Ez a képalkotó egység ugyanúgy 12 megapixeles felbontású, mint a 26 milliméteres gyújtótávolságú főkamera, illetve a 13 milliméteres fókusztávolságú nagylátószögű modul. Egyelőre nem tudni, hogy a 2022-ben érkező iPhone-ok milyen optikai zoomot vonultatnak majd fel, de ha az Apple lépést szeretne tartania a konkurenciával, akkor 5-10x-es nagyításról gondoskodik. 

Érdekesség, hogy az Apple már évekkel ezelőtt levédetett egy nagy zoomos kamerás mobil koncepciót. Ez a 2016-ban bejegyzett periszkópos megoldás azonban mind a mai napig nem érkezett meg az iPhone-okba, és 2022-ig várhatóan nem is fog. 

Az érkezőben lévő 2020-as új iPhone-ok közül a Pro modellek legkomolyabb kamerás fejlesztése, hogy állítólag nem hagyományos optikai képstabilizátort vonultatnak fel, hanem magát a képszenzort mozgatják majd az aktuális felhasználási körülményeknek megfelelően. A szenzormozgatásos stabilizálás nem újdonság, hiszen egyes fényképezőgép gyártók már régóta alkalmazzák. A mobil iparágban elsősorban az lehet az előnye, hogy a telefonok kamerája kisebb méretűvé válhat, valamint az Apple által állítólagosan alkalmazandó öttengelyes szenzormozgatásos stabilizálás a korábbiaknál jobb teljesítménnyel is kecsegtet.

Ugyancsak 2020-as újdonságnak ígérkezik, hogy az iPhone 12 Pro Max főkamerájának szenzora a korábbinál nagyobb lesz, és ezáltal jobb képminőséget biztosít. Míg az iPhone 11 Pro Maxben lévő lapka csak 1/3,6 colos méretű, addig az utódban már egy 1/1,9 colos érzékelő landol. Itt jegyzendő meg, hogy a legújabb Samsung és Xiaomi csúcsmobilok főkamerájában ennél is nagyobb, 1/1,33 colos Samsung képszenzor található, a rekordot pedig a P40 Pro és P40 Pro tartja, a maga 1/1,28 colos érzékelője révén. 

A periszkóp kamera fronton úttörő szerepet játszó Huawei tavaly márciusban leplezte le a P30 Prót, melynek 40 megapixeles főkamerája, illetve 20 megapixeles nagylátószögű egysége mellett egy 8 megapixeles telefotó modul található. Utóbbi 125 milliméteres gyújtótávolsággal bír, ami 5x-ös optikai zoomot tesz lehetővé. 

A készülék idén tavasszal debütált utódja, a P40 Pro az 50 megapixeles főkamera és a 40 megapixeles nagylátószögű modul mellett egy 12 megapixeles telefotó egységet vonultat fel, mely változatlanul 5x-ös optikai zoomot biztosít. Az idei abszolút non-plus-ultra Huawei, a P40 Pro+ érdekessége, hogy a 80 milliméteres gyújtótávú 3x-os zoomos kamera mellett egy 240 milliméteres periszkópos modult is felvonultat, így pedig 10x-es optikai nagyításra képes. 

A néhány hónapja debütált Samsung Galaxy S20 Ultra 108 megapixeles főkamerája és 12 megapixeles nagylátószögű kamerája mellett egy 48 megapixeles telefotó modul figyel, mely 103 milliméteres fókusztávolsága révén 4x-es optikai zoomot tesz lehetővé. A Samsung által hangoztatott 100x-os space zoom nem több egyszerű digitális hókuszpókusznál, melynek kevés a gyakorlati haszna. 

Az Oppo Reno 10x zoom nevezetű készülék neve enyhén félrevezető, ugyanis a 10x-es zoom ezúttal nem optikai, hanem digitálisan kiegészített hibrid nagyítást jelent. A 130 milliméteres fókusztávolságú periszkópkamera 5x-es optikai zoomot biztosít 13 megapixeles felbontás mellett, a főkamera 48 megapixeles-, a nagylátószögű egység pedig 8 megapixeles felbontású. 

Hasonló főkamerát és telefotó modult kapott az újabb Oppo Find X2, melynek nagylátószögű kamerája viszont már 48 megapixeles felbontású. 

Végül, de nem utolsósorban periszkóp kamera fronton említést érdemel még a Vivo X30 Pro. Ennek 135 milliméteres fókusztávolságú zoomos egysége 5x-ös optikai nagyítást és 13 megapixeles felbontást biztosít. Ezenkívül szólnunk kell még a 64 megapixeles főkameráról, a 32 megapixeles 2x-es zoomkameráról, illetve a 8 megapixeles felbontású nagylátószögű modulról.

A DxOMark aktuális toplistáját a 128 pontos Huawei P40 Pro uralja, melyet a 125 pontos Honor 30 Pro+, illetve a 124-124 pontos Oppo Fins X2 Pro és Xiaomi Mi 10 Pro követ a sorban. A toplistán tizenharmadik a legjobban teljesítő Apple termék, mely nem más, mint a 117 pontot bezsebelt iPhone 11 Pro Max. 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése