Minden, amit az Apple Intelligence-ről tudunk - 1. rész

AlmaBlogger   |   2024.08.29 - 22:38   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2269
29. aug Minden, amit az Apple Intelligence-ről tudunk - 1. rész

Vajon mennyire lesz hasznos és megbízható?

Az Apple hamarosan elindítja a Siri ChatGPT-alapú változatát, amely az iOS 18-ban található mesterséges intelligencia funkciócsomag része. Megváltoztatja-e ez a telefonhasználatot - és milyen hatással lesz ez a magánéletre? Ebben a kétrészes cikksorozatban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A mesterséges intelligencia (AI) hamarosan megérkezik az iPhone-odra, és az Apple szerint ez megreformálja majd a készülék használatának módját. Az iPhone-gyártó „Apple Intelligence” márkanév alatt induló AI-eszközei közé tartozik a hangalapú asszisztens, a Siri felturbózott változata is, amely mögött a ChatGPT tulajdonosával, az OpenAI-val kötött partnerség áll. Nem az Apple az első okostelefon-gyártó, aki mesterséges intelligenciát indít.

A technológia már elérhető az okostelefonokon, köztük a Google legújabb Pixel és a Samsung Galaxy termékcsaládjában is. A mesterséges intelligencia által igényelt hatalmas adatmennyiség azonban aggodalomra ad okot az adatvédelemmel kapcsolatban. Az Apple az adatvédelemre építette hírnevét - reklámja szerint „Privacy. That's iPhone” - így ez egy olyan terület, ahol a cég azt állítja, hogy más, mint a többi gyártó.

 

Mi az Apple Intelligence és mikor lesz elérhető?

Az Apple Intelligence az iPhone-gyártó AI-képességeinek gyűjtőneve, beleértve az iOS 18 szoftverfrissítéssel érkező ChatGPT-4o integrációt is. Az iOS 18 első iterációja az Apple iPhone 16-os modelljei mellett debütál szeptemberben, de az AI funkciók később, az iOS 18.1 frissítésben érkeznek, amely október közepére-végére várható. Az iOS 18.1 első, bétaverzióban elérhető Apple Intelligence funkciói közé tartoznak az új íróeszközök, a javasolt válaszok az Üzenetek alkalmazásban, az e-mailek összegzése és a telefonhívások átírása. Észre kell venned, hogy a cél, hogy az interakciók személyre szabottabbá váljanak, a feladatok pedig gyorsabbá.

Az év folyamán vagy 2025 elején érkező további funkciók közé tartozik az Image Playground - a saját animált képek készítésének lehetősége az alkalmazásokon belül - és az egyéni emojik, a Genmoji.

Eközben az Apple chatbotjának, Sirinek a sokat várt mesterséges intelligencia-fejlesztései közé tartozik a ChatGPT integráció, a gazdagabb nyelvi megértés és az egyes alkalmazásokkal való mélyebb integráció. Siri képes lesz arra is, hogy a naptáradat, a fotóidat és az üzeneteidet is megnézze, hogy jobban tudjon válaszolni a szövegekre - például megkérdezheted, hogy mikor száll le anyukád gépe, és Siri az Apple szerint a legutóbbi üzenetek és e-mailek alapján kitalálja. Az Apple Intelligence az egész világon elterjed majd, de az EU-ban és Kínában a szabályozási aggályok miatt jelentős késedelemmel kell számolni a funkciók bevezetésére. Így mi valószínűleg később láthatjuk majd meg őket, mint a világ többi részén.

Az AI erős hardvert igényel, így a funkciók nem lesznek kompatibilisek a régebbi készülékekkel.

Az Apple szerint az iPhone 15 vagy annál újabb iPhone-ra, illetve M1 vagy M2 chipet használó Apple készülékre lesz szükség a teljes körű hozzáféréshez.

 

Hogyan fog változni az iPhone-om használata?

A funkciók lassan fognak bevezetésre kerülni, így az azonnali változás nem lesz drasztikus. Ha azonban engedélyezted az Apple Intelligence funkciót, észreveheted, hogy az interakciók személyre szabottabbá válnak, a feladatok pedig gyorsabbak lesznek. Például használhatod az összefoglaló eszközöket az e-mailek menet közbeni megírásához, és először lesz lehetőséged telefonbeszélgetések rögzítésére és átírására is - természetesen a másik hívó fél engedélyével. „A mindennapi feladatok elvégzése könnyebb és élvezetesebb lesz” - mondja Adam Biddlecombe, a Mindstream nevű mesterséges intelligencia hírlevél társalapítója.

A ChatGPT-hez hasonlóan az Apple intelligens asszisztense is fejleszteni fogja a kontextusfüggő válaszadás képességét, azaz emlékezni fog egy korábbi Siri-beszélgetés fonalára. Ami az adatvédelmet illeti, a Siri ikonja körül egy új vizuális jelző jelzi majd, hogy mikor figyel.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy mint minden új és csillogó technológia, az Apple AI is egy kicsit hibás lehet majd a bevezetéskor. Az AI modelleknek adatokra van szükségük a működéshez, és bár a technológia egyre jobb, még az Apple vezérigazgatója, Tim Cook is elismeri, hogy „nem 100%-ig biztos” abban, hogy az Apple Intelligence nem fog hallucinálni vagy hibázni. „Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó minőségű lesz” - mondta egy nemrég adott interjúban. „De őszintén szólva azt mondanám, hogy ez még kevés a 100%-hoz. Soha nem állítanám, hogy jelenleg 100%-os.” Tehát hacsak nem bízol teljesen a chatbotok pontosságában, akkor érdemes kétszer is megnézni a légitársaság weboldalán, hogy megerősítsd, mikor száll le anyukád járata.

A cikkünk folytatását ide kattintva tudod majd elérni, amint az felkerült az oldalunkra.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó tartalmak:

 




Kommentek megjelenítése