Minden, amit az Apple Intelligence-ről tudunk - 2. rész

AlmaBlogger   |   2024.08.30 - 22:46   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1204
30. aug Minden, amit az Apple Intelligence-ről tudunk - 2. rész

Vajon mennyire lesz hasznos és megbízható?

Az Apple hamarosan elindítja a Siri ChatGPT-alapú változatát, amely az iOS 18-ban található mesterséges intelligencia funkciócsomag része. Megváltoztatja-e ez a telefonhasználatot - és milyen hatással lesz ez a magánéletre? Ebben a kétrészes cikksorozatban ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat találni.

Ha még nem tetted, akkor azt tanácsoljuk, hogy a sorozat első részének elolvasásával kezdj, amit ide kattintva tudsz megtekinteni.

A mesterséges intelligencia (AI) hamarosan megérkezik az iPhone-odra, és az Apple szerint ez átalakítja majd a készülék használatának módját. Az iPhone-gyártó „Apple Intelligence” márkanév alatt induló AI-eszközei közé tartozik a hangalapú asszisztens, a Siri felturbózott változata is, amely mögött a ChatGPT tulajdonosával, az OpenAI-val kötött partnerség áll. Nem az Apple az első okostelefon-gyártó, aki mesterséges intelligenciát indít. A technológia már elérhető az okostelefonokon, köztük a Google legújabb Pixel és a Samsung Galaxy termékcsaládjában.

A mesterséges intelligencia által igényelt hatalmas adatmennyiség azonban aggodalomra ad okot az adatvédelemmel kapcsolatban. Az Apple az adatvédelemre építette hírnevét - reklámja szerint „Privacy. That's iPhone” - így ez egy olyan terület, ahol a cég azt állítja, hogy más a többi gyártótól.

Miben különbözik a ChatGPT az iPhone ChatGTP alkalmazásának használatától?

Az Apple a ChatGPT-t biztonsági tartalékként használja, és olyan funkciók működtetésére, amelyeket nem képes maga kezelni. Te a kérdést Sirinek fogod feltenni, de ha az Apple chatbotja nem tud összetettebb kérésekre válaszolni, akkor átadja a stafétabotot a ChatGPT-nek. Ugyanez vonatkozik a szöveg megalkotására és a képek létrehozására is.

Míg az Apple Intelligence ezeket a képességeket kínálja, a ChatGPT képes leveleket írni és képeket létrehozni a semmiből, amiben az Apple még nem annyira jó. Camden Woollven, a GRC International Group tanácsadó cég AI csoportvezetője szerint a legfontosabb különbség az alkalmazás és az iPhone-on lévő ChatGPT között az adatok kezelésében van.

„Ha közvetlenül a ChatGPT-t használod, a lekérdezéseid egyenesen az OpenAI szervereire mennek - nincs közvetítő.” Azt mondja azonban, hogy amikor a Siri ChatGPT integrációját használja, az Apple „adatvédelmi szempontból közvetítőként” jár el. „A Siri megpróbálja közvetlenül a készülékeden kezelni a kérésedet, és ha ez nem sikerül, akkor elküld néhány adatot az Apple szervereinek, de titkosított és anonimizált formában” - magyarázza.

Ha a készülék és az Apple szerverei sem tudják teljesíteni a kérést, a Siri a ChatGPT-hez fordul. „De még ebben az esetben is a kérésed először az Apple-hez megy, és csak ezután kerül az OpenAI-hoz anonimizálva és titkosítva” - mondja Woollven. „Így a Siri segítségével az adataid egy olyan extra szintű adatvédelmet kapnak, amelyet a ChatGPT közvetlen használata esetén nem kap meg.”

A felhasználók ingyenesen, fiók létrehozása nélkül férhetnek hozzá a GPT-4o által működtetett Sirihez, a ChatGPT előfizetők pedig csatlakoztathatják fiókjukat, és hozzáférhetnek a fizetős funkciókhoz, például a nagyobb üzenetlimithez és a fejlesztésekhez, köztük az új hangmódhoz, amely lehetővé teszi a ChatGPT-vel való kommunikációt valós idejű videón keresztül.

 

Nyomon követik vagy tárolják valahol a beszélgetéseimet, és ha igen, akkor ki?

Az Apple szerint a ChatGPT-t elérő felhasználók számára beépített adatvédelmi szint áll rendelkezésre. A feldolgozás nagy része a készülékeden történik, így az adatok soha nem hagyják el az iPhone-odat. Az IP-címedet eltitkoljuk, és az OpenAI nem tárolja a kéréseket. A ChatGPT adatfelhasználási irányelvei a fiókjukat csatlakoztató felhasználókra vonatkoznak. Az összetettebb, felhőt igénylő lekérdezések esetében az Apple azt mondja, hogy az adatokat végponttól végpontig anonimizálja és titkosítja, mielőtt elküldi azokat a saját szervereinek vagy a ChatGPT-nek.

„Ez tehát azt jelenti, hogy még az Apple vagy az OpenAI sem láthatja a kéréseid tartalmát, csak a titkosított, anonimizált változatot” - mondja Woollven. Azonban még az anonimizált adatokat is vissza lehet néha kapcsolni hozzád, ha elég specifikusak, figyelmeztet Woollven. „Tehát bár az Apple nem tárolja közvetlenül a beszélgetéseidet olyan módon, hogy az hozzád kapcsolódjon, mégis fennáll egy kis kockázat, hogy egy nagyon specifikus lekérdezés potenciálisan hozzád köthető.”

Általánosabban fogalmazva, minden olyan Apple Intelligence-kérés, amelyet a te készülékeden kívül kell feldolgozni, a cég saját privát felhőjébe, a Private Cloud Compute-ba kerül, amely azt állítja, hogy megvédi az adataidat a külső forrásoktól. Az Apple azt mondja, hogy transzparens lesz azzal kapcsolatban, hogy mikor használja fel az adataidat. Részletes jelentést fog készíteni a készülékeden, Apple Intelligence Report néven, amely megmutatja, hogy az egyes Siri-kéréseidet hogyan dolgozták fel, így saját szemeddel láthatod, hogy milyen adatokat használtak fel és azok hová kerültek. Mindezek mellett az AI működéséhez hatalmas mennyiségű információra van szükség, és az ilyen funkciók működtetéséhez az Apple-nek több adatodhoz kell hozzáférnie. „Az Apple képes lesz elolvasni az üzeneteidet, figyelni a naptáradat, nyomon követni a Térképeket és a tartózkodási helyedet, rögzíteni a telefonhívásaidat, megnézni a fotóidat és megérteni minden más személyes adatodat” - mondja Jake Moore, az ESET biztonsági cég globális kiberbiztonsági tanácsadója.

 

Ez nem tetszik. Ki tudok ebből maradni?

Igen, a Beállításokban be kell kapcsolnod az Apple Intelligence-t ahhoz, hogy mindezek aktívak legyenek. Tehát akár aggódsz az adatvédelem miatt, akár szkeptikus vagy ezeknek a funkcióknak a pontosságával vagy hasznosságával kapcsolatban, nem vagy köteles használni őket.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése