Yellowstone・AppleTV (Paramount Network)

AlmaBlogger   |   2022.02.07 - 09:15   |   Írta: Ca$h   |   1586
07. feb Yellowstone・AppleTV (Paramount Network)

Vadnyugat a modern világban …

A Dutton család több mint száz éve birtokolja a csodálatos Montana állambeli Yellowstone földterületet, legfőbb bevételi forrásuk a marhatenyésztés, olyan mintha ezen a hatalmas területen megállt volna az idő. John Dutton (Kevin Costner) a családfő, aki minden erejével azért harcol, hogy ez a terület továbbra is a család tulajdona maradjon, nap mint nap meg kell küzdenie a minden irányból érkező modernizáció ellen. Egyik milliárdos jön a másik után hogy felvásárolja tőle a földet és hogy szállodákat, kaszinókat illetve repteret építsenek erre a csodálatos területre. A földterület nagyobbik része Dutton kézben van, a kisebbik pedig az őslakos indiánoké. A Dutton család egy markonyi Cowboynak ad nap mint nap munkát, hogy képesek legyenek felvenni a harcot a modern világ folyamatos fenyegetéseivel, mindeközben pedig tisztességes és kemény munkával nevelik a marhákat hogy meglegyen a mindennapi betévőre való pénz. Johnnak négy gyermeke van, a legnagyobb fia Lee (Dave Annable) bizonyult a legjobb örökösnek, egész életében arra készült hogy méltó legyen erre a nehéz feladatra. Jamie (Wes Bentley) mindig is más volt mint a többiek, ő az ügyvédi pályát tartotta a legmegfelelőbbnek, Kayce (Luke Grimes) a legkisebb fiúgyermek aki veterán háborús hős, nem találja a helyét a világban, ahogyan egyelőre feldolgozni se nagyon tudta még a háború borzalmait. Mindenki közül a legkeményebb és legerősebb Dutton, Beth (Kelly Reilly) akit anyja sose szeretett igazán, mert azt akarta hogy fiú legyen, arra tanította, hogy a mai világban kétszer keményebbnek kell lenni ha nőként érvényesülni szeretne. Ritka kegyetlenség ez egy anyától, de sikerrel járt, ki tudja hol lenne a család ha Beth nem olyan amilyen.

A továbbiakban SPOILER veszély fenyeget lévén a kritika a negyedik évad után készült, szóval aki még nem vágott neki a sorozatnak az minél hamarabb pótolja lemaradását, majd térjen vissza tovább olvasni. A harmadik évad úgy végződött, olyan meglepetéssel volt az emberre mintha az utcán sétálva egy gigantikus pörölykalapáccsal agyonütnének. Ez mind semmi a negyedik évad első részéhez képest, ami döbbenetesen izgalmas, látványos mintha egy Call of Duty átvezető animációját néznék éppen. Talán nem ez volt a legjobb módja a folytatásnak, ugyanis az évad többi részében kicsit leülnek az események, főleg egy ilyen kezdés után. Sokan vannak akik kifejezetten unalmasnak és rossznak tartják ezt az évadot, ezek az emberek szerintem inkább ne is folytassák a sorozatot, lévén az egésznek nem a látvány és az izgalom a lényege, hanem a főszereplők, a karakterfejlődésük és mindaz amit ez a történet képvisel. Ugyanis a Yellowstone egy klasszikus western a modern világban, ahol mindent lehet, mindent szabad, komolyabb következmények nélkül. A farmon dolgozó cowboyok többsége a társadalom által kivetett gyakorlatilag bűnözők, akik több mint valószínű hogy sehol se kapnának egy második esélyt. Nem mintha az itteni munka az lenne, ugyanis akit véglegesítenek és egy hatalmas ipszilont égetnek a húsába (ezzel megjelölve őt egy életre) egy olyan papír nélküli szerződést írnak alá, ami egy életre szól. Szó szerint, ugyanis elhagyni a farmot és minden ezzel járó munkát egyenlő egy halálos ítélettel. Megpróbálták már páran, egyikük sem jutott ki élve.

Ez így elsőre talán kicsit kegyetlennek tűnhet, de ha azt vesszük alapul, hogy a Dutton farmon vadnyugati életet élnek, olyan életet amire az egész amerikai társadalom épült, akkor már rögtön másképpen látjuk a világot. John Dutton mindenkinek ad egy második esélyt, a cowboyok bungalójában szállást biztosít nekik, mindig van étel és jéghideg sör, a jó hangulat, a mindennapos bulizás garantált, a munka kemény, a fizetés jó, de ez a „szerződés” egy életre szól és az életeddel fizetsz ha ki akarsz lépni. Kőkemény élet ez, olyasmi amihez fogható nem nagyon létezik már a való világban, komolyan érdekelne hogy vajon vannak-e ilyen farmok a valóságban is. John egy végtelenül egyszerű ember, akit az ég világon semmi nem érdekel, csak a Yellowstone birtok és hogy ez meg is maradjon a gyermekeinek, arról ő már nem tehet hogy a sorozat alatt mindig lesz valami újgazdag ficsúr aki ezt el akarja tőle venni. Ebben a világban a gyilkosság mindennapos dolog, már-már olyan mintha nem is lenne törvényellenes, Kayce például az első évadban kb. minden részben megöl valakit, kérdéses hogy ezt joggal teszi-e vagy egyszerűen csak egy pszichopata akit a háború annyira megrontott hogy már nem is érez semmit. A történet mindig több szálon fut, leginkább a Dutton gyermekek sorsát mutatja be, nem biztos hogy minden szereplőre egységesen kíváncsiak vagyunk, a feleségemmel például Kayce és családja vonalat nem nagyon szeretjük, a szerencsétlen sorsú, gyenge jellemű Jamie életét meg kifejezetten szívfacsaró és néha idegesítő nézni. Egyértelműen John, Beth és Rip vonal az ami a legérdekesebb, legszerethetőbb, miközben valójában John és Rip is csak egy könyörtelen gyilkos aki a saját törvényei alapján élik életüket, míg Beth egy emberi roncs, egy szocioapata aki képtelen volt feldolgozni gyerekkorát, ebből kifolyólag áttapos, letipor, megaláz és tönkretesz mindenkit maga körül. Szépségét és elképesztő intelligenciáját szinte csak rosszra használja, egyszerre szeretjük őt és elítéljük, ő a modern kor Jockie Ewingja, akinek cselekedetei megkérdőjelezhetőek, de végtelen hűsége és szeretete apja iránt sémiképpen sem.

A negyedik évad kőkeményen indít, olyan minőséget képviselve amit nagyon nehéz überelni, főleg egy alapvetően drámai sorozatban, pontosan ezt a szintet nem képes megugrani, de így négy év után már annyira megszerettük a karaktereket és annyira izgulunk értük, hogy valójában egy pillanatra sem ül le a történet. Érdekes kérdéseket feszeget viszont, ugyanis van egy vonal egy állatvédő aktivistáról, aki konkrétan életfogytiglanra akarnak ítélni csupán azért mert kétszer is „erőszakot” gyakorolt egy hivatalos közeg ellen. Érdekes ezt látni miközben a sorozatban úgy hullanak az emberek a Duttonok keze által mint a legyek, mindezt büntetlenül teszik, a nap végén pedig úgy alszanak mint a babák. Ezt már John sem képes tétlenül nézni, megpróbál valamit tenni az ügy érdekében, ezzel kicsit pozitívabb oldalát mutatva a nézőknek. A Yellowstone kétségtelenül érdekes és egyedi karaktereit nézve kicsit olyan érzésünk van mint a House of Cards (Kártyavár) esetében. Nem pozitívok a szereplők, de annyira egyedi és izgalmas az egész hogy képtelen vagyunk abbahagyni. Itt nincsenek jó vagy rossz emberek, itt a vadnyugat törvényei élnek a modern világban és azért küzdenek hogy tovább élhessék ezt az egyértelműen elavult életmódot. Úgymond az amerikai álmot élik, a kérdés már csak az, hogy van még ennek létjogosultsága a mai világban? A Social Justice Warrior, PC, Snowflake, Cancel Culture idejében? Elnézést ezekért a fogalmakért, de így ismeretesek manapság. Nézve a sorozat sikerességét azt kell hogy mondjam hogy igen, vannak olyan területek a földön ahol még igen.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.8 | Rotten Tomatoes: 81% | Metacritic: 54
Yellowstone (season 4 | 2018 -)

Rendezte: Taylor Sheridan, Stephen Kay, Guy Ferland, John Dahl, Christina Alexandra Voros, Ed Bianchi, Ben Richardson
Írta: John Linson, Taylor Sheridan, Brett Conrad, John Coveny, Eric Jay Beck, Ian McCulloh
Zene: Brian Tyler, Breton Vivian
Szereplők: Kevin Costner, Luke Grimes, Kelly Reily, Wes Bentley, Cole Hauser, Kelsey Asbille, Brecken Merrill, Jefferson White, Gil Birmingham, Forrie J. Smith, Denim Richards, Ian Bohen, Mo Brings Plenty, Jake Ream, Ryan Bingham

Játékidő: 9x 20perc

 

 

Ha rendelkezel Paramount Newtork előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy itthon egyelőre nem elérhető a szolgáltatás de vannak olyan TV-s csomagok ahol igen.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Paramount Network applikáció

>>> Antológiák

>>> Lost in Space sorozatkritika

>>> The Silent Sea sorozatkritika




Kommentek megjelenítése