Naptár-károkozó terjed az iPhone felhasználók között – így szabadulhattok meg tőle!

Tippek és trükkök   |   2021.01.05 - 10:00   |   Írta: N Marcell   |   45140

Viszonylag könnyen össze lehet szedni a kellemetlen mini-vírust, ami ezúttal a Naptár alkalmazásban randalírozik, ha hagyjuk neki.

Manapság elég egy figyelmetlen kattintás egy alattomosan lapító, alig észrevehető linkre, és már meg is van a baj: akár többszáz megabit/másodperces sebességgel száguld lefelé a telefonunkra egy károkozó, aminek célja a mi életünk megkeserítése, illetve a saját hasznának gyarapítása. Nemrégiben egy újabb malware (rosszindulatú szoftver) kezdte szedni áldozatait, mely a károkozók úgynevezett „malvertising” csoportjába tartozik: gátlástalanul bombázza reklámcélú linkekkel az ügyetlen felhasználót, akár egy külön, harmadik féltől származó alkalmazáson, akár egy már letöltött alkalmazás rejtett funkcióján keresztül. Ez a példány az iPhone-ok és Mac-ek Naptár alkalmazását használja szócsőnek, és teleszórja az Apple alkalmazását különféle – természetesen átverésként kezelendő – reklámokkal, melyek az ingyen iPhone-októl kezdve a VPN szolgáltatásokon át a különféle felnőtt oldalakig mindenféle tartalmúak lehetnek. A helyzet azoknál a felhasználóknál a legrosszabb, akik nem találkoztak még korábban ilyen típusú támadással, számukra ugyanis sokkal ijesztőbb lehet egy reklámokkal teliszórt Naptár képe. Ezen felül hajlamosabbak lehetnek elhinni, hogy az iPhone-jukat feltörték, amire persze megoldást kínál a linkek egy része, de a segítség elfogadása csak további vírusok településéhez fog vezetni.

 

 

Szerencsére ez a kártevő nem is rendes vírus, sokkal kevésbé komplex annál: a készítői ugyanis nem írtak komplex programot, mindössze kihasználták az online naptárak azon funkcióját, hogy egy e-mail cím birtokában akárki küldhet meghívókat a cím tulajdonosának különféle eseményekre. Ezzel alapból nem is lenne gond, viszont eléggé tönkreteszi a használati élményt, amikor a délelőtti meeting és az esti vacsora közé becsúszik egy halom megkérdőjelezhető link.

 

Hogyan kapható el a naptáras kártevő?

Ahogy írtam, meglepően könnyedén, hiszen egy e-mail címmel már el is érhető a célba vett felhasználó, nem kellenek egyéb személyes adatok. Az e-maileket pedig gyakran nagy tételben adják-veszik a sötét weben, amikor egy komolyabb adatszivárgás után tömegesen nyilvánosságra kerülnek.

Sajnos azonban a szivárgás nem az egyetlen lehetőség a malware összeszedésére. Egy trükkösen elhelyezett, vagy biztonságosnak kinéző link megnyitása olyan oldalra irányíthatja a telefon böngészőjét, ahol automatikusan mozgásba lendülnek az előre megírt folyamat fogaskerekei, a lap pedig elkezdi begyűjteni az adatokat a felhasználótól, majd automatikusan továbbítja azokat a malware-nek.

 

„Ha titeket is megtalált a naptáras károkozó, akkor nagyon figyeljetek rá, hogy semmiképp se nyomjatok rá a linkekre, amiket elhelyez az események között! A meglátogatásuk legrosszabb esetben további szkripteket indíthat be, ami akár komolyabb vírusok településéhez is vezethet!”

 

A kártevő eltávolítása

Szerencsére a kéretlen események eltávolítása nem különösebben nehéz. Először is, távolítsuk el a kétes eredetű naptárt, amit a kártevő forrása kérdés nélkül a sajátjaink közé csempészett.

Eltávolítás iOS 14 használata mellett:

  • Nyissuk meg a Naptár alkalmazást
  • Nyomjuk meg a Naptárak gombot a menü alján
  • Keressük meg a rosszindulatú naptárat. A „Saját iPhone-on” menüpont alatt fog megjelenni
  • Nyomjuk meg az i-betűt, majd a menü alján válasszuk a Naptár törlése opciót

 

Eltávolítás korábbi verziójú iOS használata mellett:

  • Nyissuk meg a Beállítások appot
  • Keressük ki és válasszuk a Jelszavak és Fiókok opciót
  • A Fiókok kategóriából keressük ki a rosszindulatú naptárat. A neve direkt általános lesz, hogy jobban elvegyüljön, például „Egyéb naptár”, stb.
  • A kéretlen naptár megnyomása után válasszuk a Fiók törlése opciót a menü alján

 

Most, hogy sikeresen eltávolítottuk a bajkeverő naptárat, menjünk biztosra! Egy jó beállítással meggátolható, hogy máskor is meg kelljen küzdenünk ugyanezzel a problémával.

  • Nyissuk meg az icloud.com-ot böngészőből, és jelentkezzünk be
  • Válasszuk a Naptár csempéjét
  • Nyomjunk rá a bal alsó sarokban található fogaskerékre, majd a felugró menüből nyissuk meg a beállításokat
  • Váltsunk a felső sávban a Speciális tabra
  • Végül a legalsó, Meghívások nevű szekcióban az „Eseménymeghívások fogadásának módja” opciót állítsuk „Küldés e-mailben”-re. Így a rosszindulatú programok már nem lesznek képesek automatikus meghívásokat küldeni, amik feltöltik a naptár alkalmazást

 

Reméljük, tudtunk segíteni a kártevő elleni küzdelemben – amit sajnos biztos, sokaknak meg kell majd vívnia, már mi is több megkeresést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy ilyenkor mi a teendő. Ha észrevételetek van, vagy megosztanátok a meglátásaitokat az üggyel kapcsolatban, akkor írjatok kommentet a cikk alá, vagy Facebookon!

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése