Nagy ívben kerüld el a hamis AirPods-okat

Tippek és trükkök   |   2019.10.14 - 11:55   |   Írta: H.A   |   7719
14. okt Nagy ívben kerüld el a hamis AirPods-okat

A lenti cikkben a Szifon.com csapata szedett össze néhány érdekes dolgot, mire is kell manapság figyelni, ha használt vagy új AirPods-ot szeretnétek vásárolni.

2019 az AirPods-ok éve, szinte napi szinten találkozom olyan hirdetésekkel, hogy AirPods-ot keresek ennyiért és annyiért. Emlékszem, két évvel ezelőtt még mindenki drágállotta ezt a kiegészítőt, mára pedig mindenki az AirPods-okat keresi. Nincs ezzel semmi probléma, tényleg egy jó termék, akár használtan is!

Természetesen az egésznek van egy hatalmas árnyoldala is, mégpedig az, hogy manapság már rengeteg, kinézetre nagyon jó, de tényleg nagyon jó hamisítvánnyal találkozik az ember, amiről ránézésre már nem mondjuk meg, hogy nem eredeti. Ez a cikk ezeknek a termékeknek az elkerüléséről, azonosításáról szól, illetve arról, hogy milyen AirPods-ot érdemes vásárolni 2019 év végén.

Az, hogy megéri-e hamis, nem eredeti AirPods-ot venni mindenkinek a saját döntése. Ha nincs rá keret, akkor nincs rá, akár még alternatíva is lehet, de sokszor ezeket is eredetiként árulják, ami miatt a vásárlókat becsapják, megtévesztik. Ezeket egyébként rettentő nehéz beazonosítani, mert legtöbbször a doboz, de még a hozzá kapott leírás is teljesen megegyezik az eredetivel, sőt, még az iOS-ben felugró, csatlakozást segítő ablak is megjelenik! Te sem gondolkoznál tovább, hogy ez akkor most eredeti, nem?

Legtöbbször egyébként a fedél minőségén bukik el a nem eredeti AirPods, ott érezni, hogy lötyög, nem egészen úgy záródik, ahogy kéne, de nyilván ezt egy átlagember egyáltalán nem veszi észre. Nézzétek meg ezt a hirdetést:

Mondjuk itt legalább nem azt látjuk, hogy ez egy eredeti AirPods (bár maga a kép természetesen már megtévesztő), hanem tényleg egy koppintásról van szó, de ezt egy másik ember már eladhatja 10.000Ft-tal drágábban, hogy: “– Vadi új AirPods csak 39.990Ft, eredeti minden!” Nyilván az emberek ráugranak az ára miatt, ami végeredményben csak 10.000Ft-tal olcsóbb, tehát akár valódi, eredeti termék is lehet.

Mit tehetünk a hamis, nem eredeti AirPods-ok ellen?

Ellenőrizzük le a sorozatszámot, ha vásárolni szeretnék egy AirPods-ot. Ennek kötelezően rajta kell lennie a dobozon, de termék csatlakoztatása után is leolvashatjuk a Beállítások alatt:

AirPods 2 sorozatszám

iOS 13 alatt pedig az AirPods csatlakoztatása után a Beállítások / Infó alatt találjuk meg legörgetve:

A sorozatszámokat leírva most már ellenőrizhetjük, hogy az adott AirPods valóban szerepel-e az Apple rendszerében. Ezzel ugye két legyet ütünk egy csapásra. Megtudjuk (a legtöbb esetben), hogy meddig garanciális és persze azt is, hogy eredeti-e:

Amennyiben még aktiválatlan, de eredeti AirPods-ot tartunk a kezünkben a fentieket kell kiírnia az Apple szervizelési és támogatási lehetőségek ellenőrzése oldalának. Használt AirPods esetén, hivatalos vásárlásnál kiírhatja a vásárlási dátumot is, bár ez nem mindig történik meg, de itt már láthatjuk, hogy az Apple rendszerében benne van az adott AirPods, tehát nem hamisítvány! (Természetesen lemásolhatják a sorozatszámot is egy régebbiről, de ilyennel még nem találkoztunk, mondhatni túl sok erőfeszítés lenne egy hamis termékért.)

Érvénytelen sorozatszám esetén a következőt kaphatjuk:

Ebben az esetben az AirPods nincs a rendszerben – persze ez nem azt jelenti, hogy hamisítvány, de nem normális dolog, tehát érdemes tovább nézegetni, esetleg bevinni egy hivatalos Apple szervizbe, hogy ott ellenőrizzék.

Milyen AirPods-ot vásároljunk meg 2019 év végén?

Nos, manapság már akár használt AirPods-ot is érdemes megvásárolni, 35-45.000Ft környéki árról beszélünk a különböző generációk esetén. Természetesen a régebbi generációk már nem nagyon lesznek garanciálisak.

A kérdés persze az, hogy mikor éri meg megvenni az új generációt? Alapjában véve most három féle AirPods-ot vásárolhatunk meg:

  • AirPods (első generáció)
  • AirPods 2 vezetékes töltőtokkal (második generáció)
  • AirPods 2 vezeték nélküli töltőtokkal (második generáció)

AirPods 2 töltőtokok

AirPods 2 újdonságok

Az új generáció lényegében az új H1 chipen alapszik, ami gyorsabb csatlakozást, Hey Siri funkciót és hosszabb akkumulátor időt tesz lehetővé. A gyorsabb csatlakozás alatt az Apple azt érti, hogy a már korábban párosított készülékekre kényelmesen, néhány másodperc alatt átválthatunk, például iPhone-ról iPadre. Ez lényegesen gyorsabb az előző generációnál, de szerintem nem ezzel fogjuk megváltani a világot.

A Hey Siri egy érdekes újdonsága az AirPods-nak, ha használjuk. Útközben lekérdezhetünk egy útvonalat, beállíthatunk egy sétálást, megkérdezhetjük, hogy vigyünk-e esernyőt, számolhatunk esetleg valutát és így tovább… De alapjában véve sajnos nem a magyar nyelvhez találták ki, így hazánkban például az utcákat sem tudjuk bemondani neki.

Az akkumulátor idő lényegesen nőtt hívások esetén. Immáron akár 3 órán keresztül is telefonálhatunk vele egyhuzamban, azonban a zenehallgatás, illetve rendelkezés állási idő nem változott. Tehát alapjában véve az AirPods 2 a hívásokon kívül nem képes hosszabban akkumulátorról működni, ez megegyezik az első generáció idejével.

Vezetékes vagy vezeték nélküli töltőtok?

A vezeték nélküli töltőtok kizárólag kényelmi funkciót ad, én személy szerint feleslegesnek tartom, hogy kifizessem rá a felárat, annyival nem kapok többet. Kábelről még mindig gyorsabban tölt, úgyis van otthon Lightning-kábel, illetve több napig is kibírja az AirPods töltés nélkül. Úgy gondolom, ez egy felesleges felár, de persze ha valakinek szüksége van erre, nyilván szíve joga.

Használt AirPods vásárlás

Érdekes téma a használt AirPods-ok vásárlása, mivel általában elszíneződött tokokkal, és hát higéniai okokból nem éppen baráti fülhallgatókkal találkozunk. Nyilván ezeket lehet tisztítani, kivéve a tokot, azt bizony szinte lehetetlen. Én az AirPods 2-nél kérdés nélkül megvásároltam egy tokot a töltőtoknak, mert tudtam, hogy a farmer megfogta az első generációt is.

Ide kattintva elolvashatod, hogy hogyan tudhatod meg, milyen generációs AirPods van a kezedben.

Általános hibák használt, több éves AirPods-ok esetén

Sajnos az idő előre haladtával két, normálisnak nevezhető hibával is találkozhatunk. Az első mindenképp az akkumulátor elöregedése. Ilyenkor a töltőtok nem megfelelően tölti fel az AirPods-ot, egyik percről a másikra lemerülhet, vagy akár nem töltődik egyáltalán. Ez lényegében javíthatatlan hiba, előbb utóbb egyre kevesebbet fog majd bírni a fülhallgató, érdemes cserélni. Elképzelhető még, hogy koszos az AirPods töltőtokja, próbáljuk meg azt is kitisztítani. Amennyiben van még rá garancia természetesen vigyük el egy hivatalos szervizbe.

A második probléma, hogy az egyik fülhallgató vagy esetleg mindkettő nem szól megfelelően. Ilyenkor ki kell tisztítani az AirPods-okat, amihez alább találtok segítséget.

Az egyszerűbb, otthoni megoldás az AirPods tisztítására

Ha megbizonyosodtunk arról, hogy tényleg el van koszolódva a füles hangszórórácsa, mert például teljes hangerőn is tompa, halk a füles, akkor otthon is megpróbálkozhatunk a kitakarításával. Ehhez az alábbiakra lesz szükségünk:

  • benzin (gyógyszertárból sebbenzin például)
  • fültisztító pálcika
  • fogkefe

A célunk az, hogy fellazítsuk a lerakódott szennyeződést, és kisöpörjük azt a hangszórórács nyílásaiból.

Első lépésként mártsuk bele a fültisztító pálcika végét a benzinbe, majd az átnedvesített végével kezdjük el átdörgölni a hangszórórács felületét. Néhány mozdulat után általában már látni fogjuk, hogy a zsíros kosz kezdi elszínezni a pálcika végén a vattát, illetve a hangszórórács felületén kezdenek megjelenni az apró nyílások. Időnként váltsunk át a fogkefére, amelyet szárazon használva söprögessük át körkörös mozdulatokkal a rács felszínét.

Ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a hangszórórácsot a benzinnel! Maga a fültisztító lehet teljesen nedves, de ne csöpögtessük tele benzinnel a rácsot.

A fültisztítót és a fogkefét váltogassuk addig, ameddig elégedettek nem leszünk az eredménnyel. A benzin helyett használhatunk izopropil alkoholt is, de más oldószerektől tartózkodjunk.

Ha sikerrel jártunk, már a következő használatkor azonnal észrevehető lesz a különbség.

Konklúzió

Nem kérdés, hogy használt, első generációs AirPods-ot is érdemes vásárolni manapság is – de mindenképpen jusson eszünkbe, hogy már lassan 2 éves akkumulátorral rendelkeznek, és így a 3 órás használati időt nem fogják bírni. A legjobb ár/érték a második generáció, új, vezetékes töltőtokos AirPods, amit sokszor akcióznak is az egyes oldalakon. Természetesen az AirPods-okat is lehet garanciáztatni, akár külön-külön a bal vagy jobb oldalt, így érdemes garanciális darabot vásárolni.

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése