Mégsem lesz kétirányú vezeték nélküli töltés az iPhone 11 Pro-ban

Hardver Hírek   |   2019.09.25 - 21:23   |   Írta: H.A   |   2270

Sajnos a korábban megjelent pletykák az iPhone 11 Pro kétirányú vezeték nélküli töltéséről hamisnak bizonyultak!

Az iFixit szétszedésének egyik legújabb áldozata természetesen az iPhone 11 Pro Max, amiben olyan változtatásokat találtak, amelyek akár arra is utalhatnak, hogy az Apple gondolkozott a kétirányú vezeték nélküli töltés bevezetésén.

Maga a kétirányú vezeték nélküli töltés az iPhone-ok esetén nem egy új gondolat, sok korábbi pletyka is feldobta az ötletet, ráadásul a telefon bemutatása után az is felmerült, hogy az új telefonok képesek rá, csak szoftveresen le lett tiltva a funkció. De miről is van szó gyakorlatban?

 

Az iFixites kollégák két akkumulátor csatlakozót találtak az iPhone 11 Pro Max belsejében, míg a korábbi modellekben és a sima iPhone 11-ben is csak egy van és ezzel elkezdtek egy kicsit kísérletezni:

Bekapcsolt telefon mellett ha kihúztuk az alsó csatlakozást, a telefon bekapcsolva maradt és töltött Lightning-csatlakozón keresztül, de vezeték nélküli töltővel nem. Ebből úgy tűnik, hogy az extra csatlakozó egyenes összeköttetésben van a vezeték nélküli töltő által használt tekerccsel, ami egy fontos része lehet a kétirányú töltésnek!

Emellett amikor visszadugtuk a kábelt, a telefon egy pillanatra megjelenített egy túlmelegedésre figyelmeztető jelzést. Azt gyanítjuk, hogy megszakadt a csatlakozás egy fontos akkumulátor hőmérővel. Ez úgy hangzik, mint egy kétirányú töltéssel kapcsolatos hőháztartási védelmi funkció.

Ha pedig a felső csatlakozót húztuk ki, akkor a készülék rögtön kikapcsolt, és nem is kapcsolt be, hiába volt az alsó csatlakozó továbbra is bedugva.

Noha az iFixit elég óvatosan fogalmaz, és nem is jelenti ki egyértelműen, hogy mindez bizonyíték lenne, mégis többen is bizakodóak lettek azt illetően, hogy a kétirányú vezeték nélküli töltést az Apple majd később aktiválja.

Az iMore magazin és a Vector YouTube műsor szerkesztője, Rene Ritchie szerint viszont nem érdemes elbíznunk magunkat:

 

Frissítés: Az én értelmezésem szerint a kétirányú indukciós töltést nem szedték ki az iPhone 11-ből.

Soha nem tervezték a kész termékbe és nincs semmi, amit később aktiválhatnának.

(Az is hülyeség lenne, ha mindezt Watch támogatás nélkül adnák ki…)

Könnyű elképzelni, hogy milyen szituációkban lenne hasznos, ha egy kis szuflát át tudnánk nyomni a telefonunkból a lemerült AirPods-unkba vagy Apple Watch-unkba, de úgy néz ki, hogy erre a funkcióra még kénytelenek leszünk várni.

Bárhogy is legyen, az biztos, hogy az Apple összetettebbé alakította az akkumulátor vezérlését az új készülékekben, és valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy akár 4 illetve 5 órával is tovább bírják a Pro modellek a strapát az iPhone XS-szel és XS Max-szel szemben. Szintén ez utóbbit erősíti meg az Apple új támogatási szócikke, amiben az iPhone 11-ek esetén ír az új akkumulátorkezelésről.

Te örülnél, ha lenne kétirányú vezeték nélküli töltés az iPhone-okban?

Forrás: iFixit / Szifon


Kommentek megjelenítése