MacBook Air vs MacBook Pro, melyik a jobb választás?

Tippek és trükkök   |   2019.07.19 - 08:06   |   Írta: H.A   |   1381
19. júl MacBook Air vs MacBook Pro, melyik a jobb választás?

Az Apple jelenlegi MacBook palettán két darab belépő 13 colos gép is van: a MacBook Air és a 2 Thunderbolt csatlakozós MacBook Pro.

Mivel mindkettő a múlt héten frissült, ezért érdemes lehet összehasonlítani a gépeket, hogy kiderítsük, mit érdemes venned, ha 13 colos Apple laptopot keresel és nem szeretnél egy vagyont rászánni.

Megjegyzés: a két gépben rengeteg hasonlóság van, ezért most inkább az eltérésekre koncentrálok, hiszen azok az igazán érdekesek egyébként is, valamint a 2 Thunderbolt csatlakozós MacBook Pro-ra a továbbiakban csak MacBook Pro-ként hivatkozok.

Színpaletta

A MacBook Air arany, ezüst és asztroszürke színekben is választható, ezzel szemben a MacBook Pro sajnos nem rendelhető arany színben, csak a másik kettőben.

Az Apple ezzel is próbálja jelezni (a név mellett például), hogy a MacBook Pro a profibb felhasználóknak készült, míg a MacBook Air mindenkinek.

Processzor

A MacBook Air esetén nem lehet szórakozni a processzorral rendeléskor, ugyanis csak egy 1,6 GHz-es kétmagos Intel Core i5-tel rendelhető, ami Turbo Boost segítségével 3,6 GHz-re tud felmenni.

A MacBook Pro esetén két lehetőség van: választhatod az 1,4 GHz-es, négymagos Intel Core i5-öt, vagy az 1,7 GHz-es, szintén négymagos Intel Core i7-et. Mindkettő processzor maximum 4,5 GHz-en ketyeg, ha a Turbo Boost is azt akarja.

Grafikus kártya

Egyik gép sem áll igazán a helyzet magaslatán, ha a grafikus teljesítményről van szó – bár a MacBook Pro-t már tesztelték a TLD YouTube csatornán és pozitívan nyilatkoztak videovágási képességeiről:

 

 

A MacBook Air alaplapján egy Intel UHD Graphics 617 található, míg a MacBook Pro-ban egy Intel Iris Plus Graphics 645.

Háttértár

Alapértelmezésben mindkét modell 128 GB-os SSD-vel érkezik, ami manapság már szinte semmire se elég, ezért szinte biztos, hogy ezt bővítened kell vásárláskor, utólag ugyanis ez nem lehetséges.

A bővítéskor lesz eltérés a két gép közt, ugyanis a MacBook Air csak 1 TB-ig tornázható fel, míg a MacBook Pro-ba akár 2 TB-os SSD-t is tehetsz.

Kijelző

Képátlóban, felbontásban és True Tone képességben nincs különbség a két gép közt, de persze ennél azért többre kell figyelni egy kijelzőnél.

A MacBook Air kijelzője “csak” 400 nites maximális fényerőre képes, míg a MacBook Pro-nak az 500 is megy.

Emellett a színek megjelenítésénél is jelentős eltérések vannak, mert a MacBook Air csak az sRGB színskálát ismeri, míg a MacBook Pro a szélesebb P3-at is.

Méretek

Az asztalra letéve mindkét gép milliméterre pontosan ugyanakkora alapterületet foglal el, egyedül a vastagságban és a tömegben van eltérés köztük.

Legvastagabb pontján a MacBook Air 1,56 cm, míg a MacBook Pro végig 1,49 cm. Amiatt azonban, hogy a MacBook Air keskenyedő dizájnnal rendelkezik és a csuklótámasznál már csak 0,41 cm vastag, ezért sokkal vékonyabbnak érződik, annak ellenére, hogy technikailag van, ahol vastagabb a Pro-nál.

Tömegben a MacBook Air kiérdemli nevét, mindössze 1,25 kg, míg a MacBook Pro 1,37 kg. Ez a különbség persze nem óriási, igazából kisebb az eltérés, mint egy iPhone 6 tömege.

Hangszórók

Ha nem lennél elégedett a belső sztereó hangszórókkal, mindkettőre csatlakoztathatsz egy hangszórót a 3,5 mm-es jack csatlakozóján keresztül.

A MacBook Pro azonban kisebb eséllyel okoz majd csalódást, annak hangszórója ugyanis támogatja a széles dinamika­tartományt.

Billentyűzet

A MacBook Airen 14-gyel több billentyű található, mint a MacBook Pro-n. Ez persze azért van, mert a MacBook Pro-n a funkcióbillentyűket kitúrta a Touch Bar.

Szerencsére a MacBook Airnek nem kellett a Touch ID-ról lemondania, az ugyanúgy megtalálható a bekapcsológombján, mint testvérénél, így csak azt kell eldöntened, hogy mennyire hasznos neked egy apró érintőkijelző a billentyűzeted felett.

Vezeték nélküli technológiák

Itt egy picit spórolt az Apple a MacBook Air esetén. A könnyebb gépbe sajnos csak 4.2-es Bluetooth került, míg a Pro tudja az 5.0-s szabványt is.

Akkumulátor teljesítmény

A MacBook Airben egy 49,9 wattórás akkumulátort találhatsz, amit 30W-os hálózati adapterrel tölthetsz fel. Miután feltöltötted, ideális esetben 12 óra webböngészésre vagy 13 óra iTunes-os filmezésre használhatod a gépet.

A MacBook Pro ezzel szemben 58,2 wattórás akkumulátorral rendelkezik, amit 61W-os adapterrel tölthetsz fel. Teljesen feltöltött állapotból pedig 10 óra netezést vagy ugyanennyi iTunes-os filmezésre ad lehetőséget.

A MacBook Air jelentősen kisebb akkumulátora ellenére sokkal hosszabb akkumulátor-üzemidőt tud felmutatni takarékosabb processzorának köszönhetően. Így ha sokat utazol, a MacBook Air lehet a jobb választás.

Árak

Az alapmodellek ára (8 GB RAM-mal és 128 GB háttértárral, MacBook Pro esetén a “kisebb” procival):

  • MacBook Air: 429.990 Ft
  • MacBook Pro: 509.990 Ft
  • HasználtAlma új MacBook Air kezdő árak: 359.000Ft-tól
  • HasznaltAlma új MacBook Pro kezdő árak: 419.000Ft-tól

Nyilvánvalóan az ár különbség már önmagában lehet döntő, de azért van bőven min gondolkodni, ha a pénz kevésbé számít.

A MacBook Air alacsonyabb teljesítményt, rosszabb kijelzőt, régebbi Bluetooth-t, kevesebb tárhely-opciót, Touch Bar mentes létet kínál egy könnyebb házban, hosszabb akkumulátor-üzemidővel.

A MacBook Pro a P3-as kijelzővel, Touch Barral és 5.0-s Bluetooth-szal sokkal több jelölőnégyzetet bepipál, ha azt nézzük, hogy milyen technológiák érhetőek el az Apple drágább MacBook Pro-iban és ezeket a technológiákat egy (azokhoz képest) viszonylag alacsony áron kínálja.

Remélem sikerült egy kicsit tisztáznom a két gép közti különbséget.

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése