Almás tippek: Pörgesd fel a Mac-edet

Tippek és trükkök   |   2015.03.05 - 15:04   |   Írta: H.A   |   3793
05. márc Almás tippek: Pörgesd fel a Mac-edet

Turbózd fel a Mac-edet és szabadíts fel egy kis tárhelyet a következő néhány tipp segítségével!

Mielőtt belevágsz, jó ötlet biztonsági mentést készíteni. Ehhez nem lesz másra szükséged, mint egy külső tárhelyre és a Time Machine szoftverre.

Gyorsítsuk meg a bootolást!

Ha lassan áll fel a Mac-ed, valószínű, hogy túl sok program indul a OS-szel egyszerre. Menjünk a Rendszerbeállításokba majd ott a Felhasználók és csoportok menüpontra kattintsunk. Itt az Indítóelemek (Login Items) fülre kattintva egy legördülő ablakban kiválaszthatjuk, hogy mely programokat szeretnénk a rendszerrel együtt indítani.

Erőforrás zabálók lelövése

Ha Mac-ed egy fáradt öregasszonyként birkózik meg a multitaskinggal, ideje megnézni melyik program mennyi erőforrást emészt fel. Nyissuk meg a Tevékenységfigyelőt (Activity Monitor)! Itt remekül átláthatjuk, hogy melyik programunk mennyi CPU és RAM teljesítményt, illetve helyet igényel.

Tisztítsuk meg a merevlemezt!

Szinte biztos, hogy bármelyikünk Mac-jén találunk olyan fájlokat, szoftvereket amikre már semmi szükség az ég világon. Ami nem kell, fogjuk és vágjuk a kukába! Aztán nagytakarításra és lemezünk javítására, karbantartására megszámlálhatatlanul sok program létezik. Először vegyük a legkézenfekvőbbet, a beépített Lemezkezelőt (Disk Utility)! Ennek segítségével egyszerűen és kényelmesen ellenőrizhetjük, ha pedig szükséges, javíthatjuk is kötetünket.

A gyorsítótárak törlésére pedig az OnyX, ingyenes segédprogramot tudjuk melegen ajánlani. Ez egy igen nagy tudású kis progi, de mi most itt csak a "tavaszi nagytakarítás" oldalát fogjuk bemutatni. Miután telepítettük, kattintsunk a Cleaning fülre az app felső sávjában. Itt hat különböző kategóriából választhatjuk ki mitől szeretnénk megszabadulni. Meglepően sok helyet szabadíthatunk fel ezzel a módszerrel!

Ha már meglepetés, érdemes a Monolingual nevezetű progit is feltenni. Hogy miért meglepő? Mert miután lefuttattad, rájössz, hogy kb. 2-3 GB olyan nyelvi készlet van a Mac-eden, amit valószínűleg soha az életben nem használnál vagy hiányolnál. A program segítségével ezektől egy kattintással megszabadulhatunk, de készüljünk fel, nem két perces művelet lesz!

Kétségkívül az iTunes és iPhoto könyvtárakban a legnehezebb rendet tartani. Először is üríthetjük az iPhoto kukáját. Amíg nem az appon belüli lomtárból töröljük őket, addig bizony a merevlemezen maradnak a már feleslegessé vált fotók! Az iTunes-ban kinek ne lenne olyan száma, ami többször is megvan? Nézet

Ruházzunk be több memóriára

Először is ne az Apple-től rendeljünk plusz memóriát, mert nyolcszoros árun árulják ugyanazt. Miután megtaláltuk a megfelelő tárhelyű és típusú extra RAM-ot, egy kis utána olvasás után otthon is megműthetjük gépünket. Rengeteg cikket találni a neten, amely végigvezet minket a procedúrán, pl.: www.cnet.com.

Mindig a legújabb OS-t használd

Nincs miért nem frissíteni a MAC OS-re. Ingyenes és életet lehelhet az lassuló Mac-edbe.

Forrás: cnet.com


Kommentek megjelenítése