Almás tippek:

Tippek és trükkök   |   2015.02.25 - 06:43   |   Írta: H.A   |   1340
25. feb Almás tippek:

Sokaknak biztosan már a kérdés feltevése is nagyon láma,

de legalább ugyanennyi Mac használó valószínűleg még azt sem vette észre, hogy a Finderre kattintás után kétféle kukaürítési lehetőséget kínál fel a rendszer. Most nekik szeretnénk egy kis szájbarágóval szolgálni!

Szóval, mi is a helyzet ezzel a kuka biztonságos ürítésével (Secure Empty Trash)? Bizony - ahogy a neve is sejteti - ez az adatok törlésének Képernyőfotó 2015-02-25 - 7.45.11biztonságosabb módja. Ekkor a törölni kívánt fájlokat a rendszer egy értelmetlen adatsorral felülírja, így a későbbi visszaállítást, előhívást jócskán megnehezíti. Ezentúl a szinte értelmezhetetlen adathalmaz felülírhatóvá válik, így szabadítva fel helyet a lemezen. Ha ezt a megoldást választjuk, számolnunk kell némi várakozással, a felülírás bizony időigényes lehet - természetesen a törlendő adat méretével arányosan.

A "sima" kuka ürítése (Empty Trash) parancs ezzel szemben, csupán felülírhatóként jelöli meg az adott fájlokat - gyakorlatilag csak a könyvtár katalógusban válik láthatatlanná. Ettől még lemezünkön továbbra is ott csücsül a valamiért feleslegessé, ne adj Isten túl kényessé vált adat - ráadásul teljesen értelmezhetően, amit egy átlag helyreállító (recovery) program számára is gyerekjáték visszaállítani.

Jó, jó...de akkor mégis melyiket használjuk?

Erre azt lehet mondani, hogy a mindennapokban teljesen biztonságos a hagyományos kuka ürítése parancs. Ha viszont, valamilyen értelemben kényes, érzékeny adatokról van szó - tehát, ha nem akarjuk véletlenül se nem megfelelő kezeknek átjátszani - bölcs dolog lehet a kuka biztonságos ürítése.

Ahogy már korábban igyekeztünk finoma utalni rá, a kuka biztonságos ürítése parancs sem száz százalékos megoldás. Kriminalisztikai szoftverekkel, bizony előhívható, a legtöbb számunkra véglegesen töröltnek hitt adat is.


Kommentek megjelenítése