A jövő Macjeiben már nem szilíciumból készült chipek lesznek?

Tech Hírek   |   2015.02.25 - 06:32   |   Írta: Zoltan C   |   1120

Az Intel Broadwell chipjei késésben vannak. A 14 nanométeres lapocskákról annak ellenére semmi hír, hogy az elvileg érkező Retina MacBook Air szerves részei lesznek.

intel-silicon-22nm-chip-640x353-640x353

Ennek ellenére az Intel derűlátó. Egy e heti konferencián (http://isscc.org/) készülnek bejelenteni a 10 nanométeres technológiára való áttérést 2017 elejétől, majd a 7 nanométerre való áttérést nem sokkal azután. Ez az átállás pedig azt is jelenti, hogy szeretett Macjeink processzoraiban már nem fogunk szilíciumot találni.

Kicsit leegyszerűsítve, a CPU gyártásban a kisebb chip gyorsabbat és takarékosabbat is jelent. Példaként, egy 32 nanométeres chip kevesebb energiát használva is gyorsabb, mint egy 45 nanométeres. Jelenleg a Macek 22 nanométeres Intel processzorokat használnak, a 14 nanométeres pedig - ahogy a cikk elején is említettük - érkezőben. Ugyanakkor, az Intel már a 10 nanométeresek 2016 végi, illetve 2017 eleji piacra dobásán dolgozik. Nagy ugrás, nem igaz? Na de, ettől még hová tűnik a szilícium?

Nos, az elmúlt öt évben folyamatosan lehetett hallani, hogy a processzorok egyszerűen már túl nagy teljesítményűvé válnak a szilíciumnak. Az Intel pedig már hivatalosan is felhívta partnerei figyelmét arra, hogy akármiből is készül majd a 7 nanométeres chipje, biztosan nem szilíciumból. A lehetséges megoldások közül egy indium-gallium-arzén ötvözet tűnik a legígéretesebbnek. Akárhogy is, húzni fog, de nagyon.

Beismerjük, kicsit korai még a Broadwell chipek utódjáról találgatni, mivel még az előd sincs kész. Egy dolog mindenesetre biztos: hacsak nem vált az Apple ARM-re Mac vonalon, akkor igazán futurisztikus és villámgyors Macek várnak minket.

Forrás: cultofmac.com


Kommentek megjelenítése