Első benyomások az AirPods Maxról

Tesztek   |   2020.12.10 - 20:35   |   Írta: N Marcell   |   4020
10. dec Első benyomások az AirPods Maxról

MKBHD ismét elsőként mutatott be mindent, amit rövid idő alatt megtudott az Apple legújabb vezeték nélküli, zajszűréses fejhallgatójáról.

Marques Brownlee, azaz MKBHD neve ismerős lehet mindenkinek, akit érdekel a tech világa: YouTuberként mindig a lehető leghamarabb szállítja le a legizgalmasabb új kütyük tesztjeit, és ez az Apple AirPods Max-szal sem volt másként. Videója nem teljes teszt, hiszen a hangminőségről egyelőre nem ejt szót, sokkal inkább az első benyomásait osztja meg a brutális árú prémium termékről:

 

A felépítés és anyaghasználat

Ez az a része a fejhallgatónak, amire nem lehet panasz: az alumínium oldalpanelek, a teleszkópos méretállító-mechanizmus és az összes többi komponens mind-mind a lehető legjobb minőségű, remek érzés kézben tartani, valamint viselni a legújabb AirPods-ot. Meglepően nehéz, de így is kényelmes - az Apple kivitelezése szinte tökéletes, már ami az anyagokat és a kényelmet jelenti. 

 

A fülpárnák

A fülhöz illeszkedő párnák (angolul: earcups) is kényelmesek, egy mágneses mechanizmussal illeszkednek a hangszórók fölé, elég erősen ahhoz, hogy csak szándékos húzás hatására engedjenek el. Ez hasznos, hiszen elméletileg kb. évente le kellene cserélni az alkatrészt a tökéletes hatásfok érdekében - nem csak az AirPods-nál, az összes többi fejhallgatónál is. Ezzel viszont elérkeztünk a feketeleveshez: 

az Apple boldogan eladja az új párnákat, ha szükségünk volna rá, potom 30 000 forintért.

Az AirPods Max vásárlásakor pedig nem lehet a fejhallgatótól eltérő színű fülpárnát választani, ha valaki egy kis egyediséget vinne bele, az nyissa még mélyebbre a tárcáját.

 

A vezérlés

A trendektől eltérő módon az AirPods Max oldalán nincs érintésérzékeny felület, aminek simogatásával állíthatjuk a hangerőt vagy a zajszűrést; helyette az egyik panel tetején, az Apple Watch-ból kölcsönvett digitális koronával, illetve gombbal állítgatható menet közben. A fizikai gombok jól sikerültek, Marques szerint jobb használni, mint a gesztusalapú rendszereket, viszont sokkal kényelmesebb lett volna, ha az oldalpanel teteje helyett az aljára rakják őket, így kicsit nehéz elérni őket.

 

A tok

Emellett nem lehet elmenni: a tok nemcsak bénán néz ki (általában kistáskához és melltartóhoz szokták hasonlítani), de használni is rettenetes. Szinte egyetlen “tokszerű” jellemzője sincs: a szállítást nem könnyíti meg, hiszen még a fejhallgató formáján sem változat, illetve annak a legstrapabíróbb részét védi, illetve a legsérülékenyebbet hagyja teljesen szabadon. Egy csöpp logika sincs benne: még alul is lyukas, így ott sem nyújt rendesen védelmet. Ráadásul egy másik tervezési problémára is rávilágít, ugyanis az AirPods csak akkor kapcsol ki, hogyha a tokban van (amit a mágneseken keresztül érzékel), ami kényelmes is lenne, viszont azt jelenti, hogy mindenképpen kötelező a tokba rakni, hiszen különben nem hajlandó kikapcsolni, és hosszú ideig csak merül.  

 

Egyéb érdekességek

Okosfunkciók terén a termék rendesen el van látva, megvan minden: a kilencmikrofonos zajszűrés, a kényelmes párosítás, az audiómegosztás, Siri, stb. Máshol azonban nincs ekkora szerencséje annak, aki megveszi: audiókábel ugyanis nem jár hozzá, azt is külön árulják 16 000 forintért. A töltőkábel pedig Lightning-csatlakozós, ami szinte pofátlanság 2020-ban egy prémium terméken, főleg az Apple-től, akik az USB-C egyik éllovasának számítanak például az iPadeken és a Mac-eken.

 

Minek nevezzelek?

Ahogy azt Marques is kiemeli, az AirPods Max megítélésének legnagyobb nehézsége eldönteni azt, hogy melyik kategóriában is játszik. Az Apple ugyanis egy “sima” prémium-zajszűrős fejhallgatóként árulja, abban a kategóriában pedig olyan nagyágyúk vannak jelen, mint a (borzalmas nevű) Sony Wh-1000Xm4, ami a valaha volt egyik, hanem a legjobb zajszűrős fejhallgató - és éppenséggel 100 000-rel olcsóbb, mint az Apple üdvöskéje. Ezen a téren szinte esélye sincs bebizonyítani az ár-érték arányát, viszont máshol talán mégis. Ugyanis lehet, hogy úgy kell rá tekinteni, mint a Pro Display XDR-re, ami nem a sima asztali monitorok, hanem az ipar csúcsát jelképező, animátorok és egyéb szakemberek által használt referenciamonitorok kategóriájában indult, ott pedig nagyobb teljesítményt nyújtott, mint a konkurencia, töredékáron. Lehet, hogy az AirPods Max is ilyen lesz, és a Sony helyett a legprofibb, vágók által használt Sennheiser HD800S-hez kell hasonlítani, ami majdnem 600 000 forintba kerül. Erre csak a teljes tesztek deríthetnek majd fényt. 

 

Forrás: MKBHD

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése