Infók a Mac Pro rack változatáról

Tesztek   |   2020.02.15 - 20:02   |   Írta: Kosztalma   |   1752
15. feb Infók a Mac Pro rack változatáról

A Mac Pro a klasszikus torony mellett egy rack változatban is létezik, mely főleg szervertermekben való használatra teremtetett.

A rack változat 200 ezer forinttal drágább, viszont cserébe egyéb előnyöket is rejt azon felül, hogy szerverterembe rakható.

Az új Mac Pro nagyon szépen bővíthető és ezt részletesen ki is fejtették a RackForest-nél, ha esetleg szöveges formában néznéd meg és nem az Apple oldalán:

Csak a processzornak jár 300 Wattnyi elérhető energia, az alap nyolcmagos Xeon W-t egészen 28 magos verzióig bővíthetjük. A processzorok pedig alapból 32 GB DDR4 ECC memóriát címezhetnek meg, de a 24 és a 28 magos Xeonok akár kihasználhatják az összesen 12 fizikai DIMM-foglalatba tehető, összesen 1,5 TB memóriát. Igen, itt már a memóriát is terabájtban mérik, ha kifizetjük érte a több mint 9 millió forintos felárat. 6 csatornás a memóriarendszer, akár 140 GB/s memória-sávszélesség érhető el.

GPU tekintetében a legtöbb, amit kérhetünk, két Radeon Pro Vega II Duo, 2 x 32 GB memóriával, így összesen 56 teraflops számítási teljesítménnyel. A kártyákat egy ún. MPX modulba (Mac Pro Expansion) pakolták, és hacsak nem pakoljuk vásárláskor tele, később itt jelentős bővítési lehetőségek vannak. Ebben egy szabványos PCI Express-csatlakozó található, plusz több PCIe-sáv segítségével integrálták a Thunderboltot is. Egy-egy ilyen modul egyenként 500 Wattos kapacitást érhet el, használható plusz videokártya vagy tárhely hozzáadására.

A Mac Pro ugyanis nem állt meg ott, hogy csak Thunderbolt 3-at ajánljon fel bővítésre (abból is van négy a házon, két USB-A és két 10 Gb-es Ethernet mellett), nyolc PCI Express-bővítőhely is rendelkezésre áll, négy dupla, három szimpla szélességű és egy az Apple I/O-kártyát tartalmazó feles hosszúságú bővítőhellyel. Összesen 64 PCI Express-sáv köti össze a processzort és a gép csatlakozóira pakolható eszközöket és kártyákat.

A tárhely pedig kizárólag flash alapú lehet, 8 TB-os SSD is választható, és a tárolót minden esetben egy T2 chip titkosítja.

A száraz tények azonban nem a legjobb mérvadók, épp ezért nézzük inkább meg

Neil Parfitt videóját, ahol kicsomagolja az új Mac Pro-t és még a RAM-ot is bővíti benne:

 

Hogy miért RAM bővítéssel kezd? Nos, erre egész jó oka van, mert ha okosan vásárolsz, akkor sok bankót takaríthatsz meg. Rég ismert tény ugyanis, hogy az Apple nem a legolcsóbban adja a memóriát gépeibe.

A csomagolás kapcsán megjegyzi, hogy nehéz dologról van szó, mert bár a Mac Pro maga csak 18 kilogramm környékén mozog, addig a dobozzal együtt több mint 35 lesz. Erre részben azért van szükség, hogy szállítás közben véletlenül se sérüljön a gép, másrészt pedig azért, mert az Apple olyan dobozt tervezett a géphez, amivel később is szállítható a Mac Pro.

A torony Mac Pro az egyik legkönnyebben bővíthető gép, amit az Apple az elmúlt pár évben kiadott, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele valami hiba. Parfitt számára az volt a bökkenő, hogy bővítéskor ki kell húzni az összes csatlakozót a gépből.

Ezért választotta elsősorban a rack változatot, melynél erre a lépésre nincs szükség.

Ezen felül még 4 indokot adott meg, hogy miért érte meg számára az új Mac Pro rack változata:

  • jobban bővíthető, mint a 2013-as modellje
  • gyorsabb is
  • ki fogja tudni használni munkájához
  • jelentősen letisztultabb környezetben fog dolgozni

Utolsó ponthoz egy kis képi segítség, ha nem nézted volna végig a 37 perces videót:

Korábban ennyi minden kellett a munkájához, de az új Mac Pro a teljes asztal tudását el tudja rejteni a gépházában.

Olcsó az új Mac Pro? Semmiképp sem, ráadásul a rack szekrénybe szerelhető változata még drágább, de ha valaki igazán profi és tudja, hogy kell neki a gép, az úgyis tudja és megveszi.

Én pedig most veszek egy lottószelvényt és reménykedek a nyerésben, mert akkor vehetnék egy Mac Pro-t, hogy megnyissak rajta 6000 fület Google Chrome-ban.

Ha esetleg kicsit húzós lenne az új gép: Használt és új Mac Pro-k a HasználtAlmán

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: szifon.com


Kommentek megjelenítése