Nagy IQ teszt: Siri, Alexa és Google Assistant, melyik a legokosabb?

Tesztek   |   2018.12.23 - 18:01   |   Írta: H.A   |   7697
23. dec Nagy IQ teszt: Siri, Alexa és Google Assistant, melyik a legokosabb?

Az idei évben kiéleződött a digitális személyi asszisztensek versenye. Egy nyolcszáz kérdésből álló teszttel ellenőrizték, hogy melyik a legokosabb.

Rengeteget fejlődtek a digitális asszisztensek

Sokan megelőlegezték a Google digitális asszisztensének a koronát és korábban több olyan tesztet láthattunk, amelyben a Google Assistant végzett az első helyen. A konkurenciának viszont egész évben lehetősége volt a javításra. A legfrissebb teszt szerint ez nem is sikerült rosszul. Jelenleg sokkal kisebb a különbség az Assistant a Siri és az Alexa között. A Microsoft Cortana kissé lemaradt, de a redmondi óriás komoly fejlesztéseket ígért 2019-re.

A Loup Ventures idén is elkészítette a nagyszabású digitális asszisztens tesztjét, melyben 800 kérdéssel tette próbára a Google Assistant, Siri, Amazon Alexa, illetve Cortana tudását. Az első helyen idén is a Google digitális asszisztense végzett. A kérdések 100 százalékát megértette és a kérdések közel 88 százalékára válaszolt helyesen. A kérdések megértésében egyébként az összes asszisztens 99 százalék felett teljesített. A második helyen a Siri végzett, amely a kérdések közel 75 százalékát válaszolta meg helyesen, a harmadik az Alexa lett 72,5 százalékkal, a negyedik pedig a Cortana 63,4 százalékkal (tehát jól látható a Cortana idei lemaradása).

Ez egy igen összetett eredmény

Ezek az eredmények nem túlzottan meglepőek: egyrészt szinte megegyeznek a 2017-essel, másrészt a hasonló tesztek eredményeivel is közel azonosak. A Loup Ventures ezeket az eszközöket használta a teszt során: Amazon Echo, Google Home Mini, Apple HomePod, és Harmon Kardon Invoke. A kérdések igen vegyes kategóriákba tartoztak: lokális kérdések, kereskedelem, navigáció, információ és parancsok. Ezekből a Google Asszisztens szinte az összeset megnyerte, viszont a parancsok terén a Siri brillírozott.

Van, ami nehezebben ment

A legnehezebb kategóriának a kereskedelem bizonyult, ahol a Google Assistant 86 százalékot, az Apple HomePod 56 százalékot, az Amazon Echo 52 százalékot és a Microsoft Cortana csak 31 százalékot ért el. Ez a terület az, amiben a Google nagyon elhúzott a konkurenciától. A Siri számára az információ kategória is nehezen ment: itt 66 százalékot sikerült elérnie, ami a leggyengébb a mezőnyben. A Cortana 75 százalékot, az Amazon Echo 91 százalékot, a Google Assistant pedig 94 százalékot ért el.

 

 

A 2017-es teszthez képest minden digitális asszisztens jobb eredményt ért el. A Google Assistant tavaly 81 százalékot teljesített, az Alexa 64 százalékot. Ekkoriban a Siri még nem volt a HomePod-on, de a 2018 februárjában végzett teszten csak 52 százalékot ért el. Ennek fényében úgy tűnik a Google Assistant riválisai rengeteget tudtak ledolgozni a hátrányukból. A második helyen végzett Siri pedig bizonyos területen meg is előzte a Google asszisztensét.

Jövőre minden vállalat izgalmas újításokat ígér, reméljük sikerül megvalósítaniuk őket és javítani a helyes válaszok arányát.

Forrás: AppleRider/HasznaltAndroid

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése