iPhone X teszt, 3. rész

Tesztek   |   2017.11.11 - 21:32   |   Írta: N Marcell   |   5387
11. nov iPhone X teszt, 3. rész

A kamera is tartogat meglepetéseket.

A teszt első és második részét is olvassátok el.

A portrészelfik

A FaceID-t működtető TrueDepth kamera két másik funkció használatát is lehetővé teszi: a Portrémód és a Portrémegvilágítás hatalmas segítség lesz abban, hogy minőségi szelfikkel áraszthassuk el a barátaink szocmédia-oldalait. Maga a kamera sokban nem változott, maradt a 7 MP, valamint az a konfiguráció, amit az Apple már bejáratottnak mondhat. 

Az iPhone 7 Plusszal megjelent Portrémód nem elég, hogy kétszeres optikai zoomot engedélyez, még mélységérzékeny is. Egy DSLR-szerű hatást kelt a képeken, sikere pedig vitathatatlan: minden nagyobb gyártó hasonló megoldásokat kezdett implementálni a saját eszközeibe. 

A Portémegvilágítást azonban csak a bionikus A11 chip és a TrueDepth kamera teszi lehetővé. Mivel a telefon térben látja az ember arcát, így képes különböző “filtereket” használni rajta: különböző kontúrok, színpadszerű megvilágítás, stb. Egészen profi stúdióérzetet tud kelteni attól függetlenül, hogy még csak bétában van (persze folyamatosan fejlődik). Valószínűleg jövőre a konkurencia is megörvendezteti a vásárlóit valami hasonlóval. 

Mi a helyzet, ha mégsem vagyunk elégedettek az elkészített képpel, viszont nem akarunk egy újat csinálni? Az Apple szerencsére ezt is megoldotta: a HEIF formátumnak köszönhetően a fotó mentés után is szerkeszthető marad. Megváltoztathatjuk a világítás-effekteket, a fókuszt, sőt, rengeteg alkalmatás támogatja ezeket a képeket, így appon belül is eszközölhetünk néhány változtatást. A Photoshop is megkapja a képre vontakozó mélység-információkat, így ott is részletekbe menően retusálhatunk. 

Mi hiányzik még, greenscreen-háttér technológia a telefonunkra? Hopp, már meg is van. Az Apple Clips-en belül akár 360 fokos, 3D-s környezetbe is helyezhetjük magunkat - bárki lehet hologram az Ezeréves Sólyom fedélzetén. 

Szerencsére egyre többen látják meg az elképesztő lehetőségeket a technológiában: a Google Pixel 2 portrémódja mindössze egy lencsét vesz igénybe, ezzel bizonyítva, hogy a szinte bármilyen méretű telefonba bele lehet szuszakolni a funkciót. Az Apple sajnos limitáltabb az eszközök méretével kapcsolatban, viszont a kamerarendszer lehetővé teszi a FaceID-t és az optikai zoomot - mindenki döntse el magának, hogy melyik lesz a befutó. A gyártók versenye mindig a fogyasztónak éri majd meg a legjobban; mi csak hátradőlunk és várjuk, hogy a jobbnál-jobb telefonok az ölünkbe hulljanak. Kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő a fényképezés számára. 

Te is lehetsz beszélő sz*rkupac, avagy bemutatkozik az Animoji

Gondolom mindenki ismeri a koncepciót: az arcunk rezdülései alapján meganimált, beszélő emojik. Gondoltátok volna, hogy valaha is eljön ez a nap? Szabad választani: malac, panda, nyuszi, cica, csirke, unikornis, földönkívüli, majom, robot, kutya, róka és persze a közönségkedvenc ürülékemoji. Mindenki megtalálja majd azt, amivel a legjobban azonosulni tud. A TrueDepth folyamatosan figyeli a felhasználó arckifejezéseit, közben real-time mozgatja az emojit. Több mint 50 féle arckifejezést ismer fel a kamera - ahogy vágod a pofákat, úgy teszi azt a kutyus is. Bár elég bugyutának tűnhet (sőt, megkockáztatom hogy az is), az vitathatatlan, hogy igencsak szórakoztató tud lenni vele a játék. Gyakran el is felejti az ember, hogy el tudná küldeni a “művét” üzenetben. Szerencsére ahhoz nem kell iPhone X, hogy megtekinthessük a rövid videókat, ha viszont valaki el akarja készíteni a Majka - Belehalok emoji coverjét, annak bizony ki kell csengetnie a pénzt a telefonra. Őszintén szólva, az Animoji tökéletes demó a TrueDepth rendszer számára, még úgy is, hogy a használatához jó fényviszonyok kellenek. Az internet persze rávetette magát, csak úgy özönlenek a videók mindenfelé. Apropó, van Animoji karaoke. Gondoltam, megemlítem.

A duplalencsés kamera

Ahogy említettem, a kamera nem esett át hatalmas megújuláson. A széles látószögű lencse ugyanaz, amit az iPhone 8-on láttunk: 12 MP, optikai képstabilizátor, stb. A teleobjektív azonban f/2.8-ról f/2.4-re váltott, a LED-vaku pedig mostmár a lencsék között helyezkedik el. Ez minden. 

Az elrendezés függőlegesre változott a megszokott vízszintes helyett, amitől persze sokan kiverték a hisztit, mondván, az Apple-nél mindössze ennyiből áll az innováció. Használat közben a változtatás persze észrevehetetlen. A zavaró kamerakitüremkedés viszont megmaradt, mivel a gyártók még mindig kénytelenek több helyet hagyni a lencsé(k)nek, minthogy az belesimuljon az eszköz házába. Régen is kellemetlen volt, most is az - valószínűleg még egy darabig minden telefon ilyen marad. 

Az összes változtatás egyetlen célt szolgál: az iPhone X kamerája még egy kicsivel több fényt tudjon felvenni, még egy kicsivel szélesebb mezőt tudjon belátni. Az iPhone 7 megjelenésekor addig sosem látott képeket készített. Az iPhone 8 még részeletesebb csinálta meg a hetes munkáját. A X pedig biztosra megy: a korábbiaknál is élesebb, tisztább és “ropogósabb” képeket készít. Még az optikai zoom használata közben is.

 Hogy hogyan képes erre? Az ördög az apróságokban rejlik. A szenzorok egy icipicit nagyobbak, ezért gyorsabban rögzítenek és több fényt fognak föl, így pontosabb lesz a kép. A frissített színfilter még valósághűbb hatást eredményez. A szinkronizált vaku összhangban van a zársebességgel, így a tökéletes pillanatban világítja meg a kép alanyát. A képfeldolgozó egység pontosabban fókuszál és korrektál, valamint jobban egyensúlyozza a fehéret és a feketét (ráadásul automata HDR-t is tud).  Ezek azok a dolgok, amiket az Apple szinte említésre sem méltat, de gyakorlatban tényleg különbséget tesznek. Miután kipróbáltad a X-et, újra akarod majd lőni a rengeteg régi, gyengén megvilágított képedet. 

Sőt, az iPhone szoftveresen is rásegít: a gépi tanulás segítségével felismer különböző elemeket, majd az előre elkészített beállítások alapján módosítja azt, amit felvett. Egy koncertről készült képen például automatikusan az akció közepére fókuszál, így nem a háttérben mozgó embertömeg lesz hangsúlyos a képen. 

Beágyazott valóság

Természetesen az AR-ről sem feledkeztek meg. Az Apple szerint a lehető legARbarátabb kamera-konfigurációt raktak össze, valamint a giroszkópot és a gyorsulásmérőt is azért fejlesztették, hogy a beágyazott valóság minél élethűbb legyen. A kerettelen kijelző persze rengeteget dob az élményen (jópofa például, hogy a fektetett használatkor az ujjunk még a bemetszést is kitakarja). Tényleg olyan érzés, mintha egy 5.8 hüvelykes kapun át néznék át egy másik dimenzióba. A dohányzóasztalon egy rakéta épül, a konyhában egy kastély, te pedig világok között sétálsz. Az AR még csak most kezdi bontogatni a szárnyait, de az iPhone X kapásból egy mérföldes rúgással indította útjára.

Forrás: AppleRider / iMore

Kapcsolódó cikkek: 

iPhone X Árak és Vásárlás


Kommentek megjelenítése