iPhone X teszt, 1. rész

Tesztek   |   2017.10.31 - 20:21   |   Írta: N Marcell   |   14518
31. okt iPhone X teszt, 1. rész

A legjobb eszköz, amit az Apple valaha készített.

Elérkeztünk a naphoz, melyet mindenki oly régóta várt: megjelent az iPhone X, az internet pedig felrobbant. Özönlenek az unboxingok, hands-onok és tesztek; az alábbiakban az iMore sorai következnek. 

Az iPhone évek óta a profi, letisztult, modern kézi számítógépek jelképe. A tizedik évfordulós iPhone pedig még egy kicsit ennél is több: a Home-gomb és kerettelen kialakítás végre lehetővé tette, hogy az Apple azt a telefont készítse el, amiről a kezdetben  álmodott. 

 

 

A11-es bionikus processzorchip, vezeték nélküli töltés, pontosabb kamerák, új lehetőségek a fotózásra - csak néhány a X eddig sosem látott funkciói közül. Ami viszont kimaradt belőle, (az arany színváltozaton kívül) az a korábban említett Home-gomb és a TouchID. Ezek hiánya egy teljesen új, gesztusalapú használatra készteti a tulajdonost, így téve teljesen sci-fibe illő termékke az iPhone-t. Egy méregdrága, futurisztikus vasdarab, mely minden álmodat valóra váltja; mi kell még? Sajnos senki sem tud száz százalékig objektív lenni, de az iPhone X-szel eltöltött idő bebizonyította, hogy az eredeti modell óta ez teszi a legnagyobb előrelépést a brand történetében. Le-te-he-tet-len. A kijelző. A FaceID. Az elképesztően folyékony felhasználói élmény. Persze, vannak hátrányai, de összességében nincs még egy ilyen zseniális gép a piacon. 

Amiket nyújt: 

  • Kerettelen kialakítás 
  • Optikai stabilizátorral ellátott, f/1.8 és f/2.4 dual lencsés kamerák 
  • Térérzékeny első kamera 
  • Biometrikus védvonal: eddig ismeretlen arcfelismerés
  • A jövő iPhone-ja ma, itt, a kezedben 

Amik hiányoznak:

  • Klasszikus iPhone dizájn 
  • Home-gomb
  • Ujjlenyomat-felismerés
  • Arany és egyéb színváltozatok (pontosabban minden, ami nem fekete és fehér) 
  • Alancsony ár

Ha ezek nélkül nem tudsz élni, akkor az iPhone 8 lesz a barátod. Ha viszont fejest ugranál a piacvezető technológiába, akkor az iPhone X olyat tud nyújtani, amit még sosem láttál. 

Kialakítás

Ahogy azt az iPhone 5-nél idősebb modelleknél is láthattuk, az üveg sokkal letisztultabb érzést ad, mint az acél, a szélek lekerekítettsége miatt pedig szinte teljesen eltűnik a határvonal az anyagok között. Az üveg ugyanaz, amit az iPhone 8-nál láthatunk; a legkeményebb, ami csak kapható. A színek limitáltabbak lettek, ugyanis a gyöngyházfényű fehéren és a végetelen mélynek tetsző feketén kívül semmi sem kapható. Egy kellemetlenség viszont jár a minimalista üveg hátlappal: csúszós. Nem, a kezedből nem ugrik ki, de senki se próbálja meg mondjuk a kocsija kartámaszára fektetni a mobilját, mivel az rövid idő alatt Föld körüli pályára áll majd. Jó, lehet kicsit túldramatizálom, de nem célszerű felesleges veszélynek kitenni az eszközt, mivel a javítás ára is csillágászati lesz. A telefon a korábbi iPhone-oknál látott módon csepp- és porálló - ha beleejted a wc-be: nem lesz gond. Ha a tengerbe dobod, és ott is hagyod egy-két éjszakára: lesz gond. A hangszórók persze hangosabbak, az Apple állítása szerint 35%-kal. Mélyebb basszus, tisztább hanghatás; mindig tökéletesen szól.

Mindez persze eltörpül a legnagyobb attrakció mellett: 5.8 hüvelynyi (!) tömör gyönyör - pontosabban OLED-kijelző. Mivel betölti a telefon teljes “arcát”, így végre azok is elégedettek lehetnek, akik túl nagynak találták mondjuk az iPhone 7 Plust. Nagyobb kijelző, változatlan méret - ennél jobb kompromisszumot ritkán köt az ember. Egy kis helyet a kamerának is kell szentelni, persze: a telefon telején lévő kivágás elkerülhetetlen volt. Az Apple valószínűleg egy teljesen, 100%-ig, egy ténylegdenagyon megszakításmentes kijelzőt szeretett volna, a TrueDepth kamerarendszer azonban némileg keresztbehúzta a számításait. Nem mintha panaszkodnék - egy idő után teljesen eltűnik az ember látómezejéből. Legfőképp arra ad jó okot, hogy az emberek meme-eket gyártsanak. Szerintem még mindig a legjobb opciót választották a három közül, ugyanis csinálhattak volna egy Galaxy S8-hoz hasonló kialakítást, ahol a felső néhány millimétert teljes mértékben a kameráknak szentelik, ez azonban egy sokkal megkülönböztethetőbb, karakteresebb megjelenést kölcsönöz a telefonnak.

A Home-gomb helyett ez lett az iPhone szexepilje, arról nem is beszélve, hogy a felső résznek a gesztusalapú vezérlés során is komoly szerepe lesz. Az Apple elfogadta a bemetszést. Magáévá tette. Ha még nagyobb felületen szeretnél videót nézni, egy gombnyomás után a telefon kiskálázza a képet úgy, hogy az a teljes kijelzőt beterítse. Hogy hogyan fog ez a kialakítás változni? Egyelőre senki sem tudja. Ha a mérnökök meg tudnák oldani a kamerák kijelzőbe süllyesztését, talán eljutnánk a Nirvanába, és megkapnánk a vágyott telefont. 

Az OLED-kijelző 

A X az első iPhone, aminek előlapján egy OLED-kijelző díszeleg. Mivel az OLED (organic light emitting diode - szerves fénykibocsátó dióda) sokkal jobb tulajdonsággal rendelkezik, mint az eddig felhasznált LCD, már érett a váltás. Minden egyes pixel saját fényt bocsájt ki, így nincs szükség külön hátsó megvilágításra - ez vékonyabb kijelzőket és pontosabb színhűséget eredményez. Az Apple-nek már van némi tapasztalata a technológiával, mivel az Apple Watch és a MacBook Prók touchbarja is OLED; egy iPhone viszont más. Egy iPhone-nak nagyobbnak, sűrűbbnek és tökéletesebbnek kell lennie. Ráadásul az ipar is ebbe az irányba tendál, így az Apple nem engedhet meg magának egy ilyen szintű lemaradást. Az OLED viszont kétélű kard is lehet: nem annyira kiforrott, mint az LCD volt, így néhány komoly kellemetlenség elé állthatja a gyártókat. A paneleket a Samsungtól szállítják, és a pixelek különleges gyémánt-alakú elrendezése miatt (ami teltebb színeket tesz lehetővé) minden egyes iPhone X-et minőségtesztnek vetnek alá. Így a kijelző nem tűnik olyan tompának, mint egy Google Pixel 2, sem olyan túltelítettnek, mint egy Galaxy S8 - minden kép éppen olyan, amilyennek az Apple szánta. Ha egyszer megszoktad, nem fogsz tudni visszatérni egy korábbi telefonhoz sem. 

A technológiának köszönhetően bevezették a TrueTone megjelenítést is. Az iPhone automatikusan csekkolja a környezete fényviszonait, majd azokhoz igazítja a beállításokat: a fehér így nem lesz sem kékes, sem sárgás. Persze semmi sem tökéletes, bizonyos körülmények között túlságosan is melegnek, pirosasnak tettszhet a kijelző, ez azonban csak nagyritkán, több feltétel teljesültekor fedezhető fel. Ettől függetlenül a betekintési szög széles, a TrueTone pedig annyira zseniálisan működik, hogy egyszeri bekapcsolás után nincs értelme meggondolni magunkat. A kontrasztarány elképesztő módon 1,000,000:1. A dark theme (sötét mód) még mindig hiányzik, de legalább már van valami, ami helyel-közzel ugyanazt a célt szolgálja. 

Amit az Apple mérnökei letettek az asztalra, az több mint elképesztő. Sokan fogják majd azt mondani, hogy a panel minden érdeme a forrásától származik, azonban ez teljes hülyeség. Bár az Apple nem gyárt OLED-et (egyelőre), a szakemberek olyan dolgokat műveltek a kijelzővel, ami eddig ismeretlennek minősült.

És még csak most következik a legjobb rész. 

Nemsokára érkezik a teszsorozat második része. Figyeljétek a hírek szekciónkat!

Forrás: AppleRider iMore

Kapcsolódó cikkek:

iPhone X ÁRAK és VÁSÁRLÁS

MentésMentés


Kommentek megjelenítése