Az iPhone-oknál is sokkal drágább a legújabb Samsung csúcsmobil

Tech Hírek   |   2024.07.11 - 10:20   |   Írta: L Ferenc   |   304
11. júl Az iPhone-oknál is sokkal drágább a legújabb Samsung csúcsmobil

Az almás mobilok messze nem nevezhetők olcsónak, de a legújabb Galaxy még a legdrágább iPhone-nál is sokkal többe kerül.

Az Apple-t nem igazán lehet azzal vádolni, hogy esetleg túl olcsón adná különböző termékeit. Vegyük például az amerikai vállalat aktuális csúcsmobilját, a tavaly ősszel piacra dobott iPhone 15 Pro Maxet, melynek 256 GB-os alapmodellje 600 ezer forinton nyit. Ugyanez a készülék 512 GB memóriával már 700 ezer forintba kerül, 1 TB-os kivitelben pedig potom 800 ezer forintot kóstál. 

Nem kis összegek ezek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az utóbbi időkben a rivális mobilgyártók is szépen lassan az egekbe emelték az áraikat. A Samsung éppen tegnap mutatta be vadonatúj csúcskészülékét, a Galaxy Z Fold6-ot, melynek 256 GB-os legolcsóbb változatáért 830 ezer forintot kérnek el. Az 512 GB-os középső változat 880 ezer forintba kerül, az 1 TB-os kivitel árcéduláján pedig 980 ezer forintos összeg szerepel. 

Ezen összeg elenében egy olyan szétnyitható okostelefonunk lehet, melynek külsejét egy 6,3 colos, belsejét pedig egy 7,6 colos képátlójú hajlékony kijelző uralja. Az iPhone 15 Pro Max igazi ellenfelének tekinthető, év elején debütált Galaxy S24 Ultra 256 GB memóriával mostanság 540 ezer forinton startol, az 512 GB-os verziót 580 ezer forintos áron jegyzik, az 1 TB-os csúcsmodell pedig jelenleg nem kapható. 

Az igazán ütős kamerás produkcióra vágyók továbbra is az S24 Ultrával járnak a legjobban, melynek 200 megapixeles főkamerát és dupla telefotó egységet felvonultató szettje könnyen kenterbe veri a Fold6 régivágású képalkotó technológiáját. És ha már az Apple-t sokat szidjuk a lassú töltés miatt, akkor megjegyzendő, hogy a méregdrága Fold6 még mindig csak 25 W-tal tölthető, vagyis lassabban, mint a szintén nem túl gyorsan, 45 W-tal tölthető S24 Ultra. No és persze a dobozában ugyanúgy nincs töltőfej, mint az iPhone-ok esetében. 

Időről időre felröppennek olyan pletykák, melyek szerint az Apple a közeljövőben piacra fogja dobni első szétnyitható készülékét, erre azonban mind a mai napig nem került sor. Egyes források szerint az első hajlékony kijelzős almás termék legkorábban 2026-ban láthat napvilágot. 

Egy biztos, az Apple-nél már jó ideje zajlik a hajlékony kijelzős mobilok és tabletek fejlesztése. 2020 őszén arról szóltak a híradások, hogy az Apple flexibilis kijelző prototípusokat rendelt a Samsungtól, aztán pedig arról is hallani lehetett, hogy hasonló képernyőket szállított az Apple-nek az LG Display is. 

Az Apple legalább kétféle flexibilis kijelzős iPhone fejlesztésén is dolgozik, melyek közös vonása a Samsung Galaxy Z Flipéhez hasonló horizontális szétnyithatóság. A fejlesztők számára állítólag igen komoly kihívást jelent, hogy az újdonságok ugyanolyan vékonyak és könnyűek legyen, mint a hasonló méretű kijelzős normál iPhone-ok.

Szakértők szerint az elkövetkezendő években minden magára valamit is adó mobilgyártónak ki kell adnia legalább egy-két flexibilis kialakítású okostelefont. E tekintetben a Samsung és a Huawei komoly előnyre tett szert, ugyanis ez a dél-koreai és kínai gyártó már 2019 elején előrukkolt első ilyen jellegű fejlesztéseivel. 

Az említett cégek első hajlékony kijelzős mobiljai ugyan még hemzsegtek a hibáktól és ráadásul méregdrágák is voltak, azonban az azóta kijött továbbfejlesztett modellek már sokkal jobban sikerült, bár még mindig nem olcsó termékek.

Jelenleg a Honor kínálja a világ legvékonyabb, mindössze 9,9 milliméter vastag flexibilis kijelzős telefonját, a 800 ezer forinton debütált, de azóta már olcsóbbá vált Magic V2-t. Ennek hamarosan jön a még vékonyabb utódja Magic V3 néven, ezenkívül pedig komoly várakozás övezi a szintén szupervékony Xiaomi Mix Fold 4 érkezését is.

És ha már vastagság, a tegnap leleplezett Fold6 jelentősen vékonyabb lett a 13,4 milliméteres elődjénél, de még így is 12,1 milliméterrel domborítja ki a zsebünket. A nyitott állapotban 6,1 milliméterről 5,6 milliméterre vékonyított csúcsmobil tömege 253 grammról 239 grammra csökkent, ami már majdnem az S24 Ultra 232 grammos szintje.

Aki olcsóbban szeretne hajlékony kijelzős új Samsung mobilt, annak az ellentétes irányban szétnyitható Flip6-ra érdemes néhány pillantást vetnie. Ez a kompakt divatmobil szintén picit vékonyabb lett, miközben nőtt az akkumulátorának a kapacitása, illetve 12-ről 50 megapixelre javult a főkamerájának a felbontása. A korábbinál több RAM-mal felvértezett újdonság magyarországi hivatalos listaára 500-550 ezer forint magasságában alakul. 

Az Apple legközelebb szeptemberben jön majd ki új mobilokkal, ezek között azonban biztosan nem lesz még hajlékony kijelzős modell. Az iPhone 16, az iPhone 16 Plus, az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max a tavaly debütált 15-ös sorozat tagjai evolúciós modelljeinek tekinthetők, legalábbis az előzetes híradások szerint mindenképp. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése