Samsung, Apple, Xiaomi az aktuális erősorrend

Tech Hírek   |   2023.07.31 - 08:23   |   Írta: L Ferenc   |   17536
31. júl Samsung, Apple, Xiaomi az aktuális erősorrend

Lássuk, hogy melyek a legfrissebb fejlemények az okostelefonok piacán!

A Canalys piackutató cég legfrissebb tanulmányából kiderül, hogy az idei esztendő második negyedévében világszerte mintegy 258,2 millió új okostelefont értékesítettek. Nem hangzik rosszul, de gyorsan hozzá kell tennünk, hogy egy évvel korábban ennél 10 százalékkal több smartphone talált gazdára globálisan.

Sorozatban ez már a hatodik olyan negyedév, melynek során zsugorodott a mobilpiac, de a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a szektor szépen lassan kezd erőre kapni, a különböző régiókban ismét kezd növekedni az új termékek iránti érdeklődés, a gyártók pedig csökkenteni kezdték az utóbbi időkben felgyülemlett raktárkészleteiket.

A korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a Samsung a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, mely dél-koreai vállalat 2023 második háromhónapos időszakában világszerte mintegy 53 millió készüléket tudott eladni. A jelenleg körülbelül 21 százalékos részesedéssel rendelkező gyártó eladásai éves szinten mintegy 14 százalékkal estek vissza.

A képzeletbeli dobogó második fokára az örök rivális Apple állhat fel. Az almás logós amerikai cég a jelzett időszakban nagyságrendileg 43 millió új mobilt dobott piacra, ami 17 százalékos piacrészt, illetve éves szinten 13 százalékos csökkenést jelent. 

A bronzérem a Xiaomi nyakában csillog, mely kínai gyártó a második negyedév során 33,2 millió okostelefont hozott forgalomba. A 13 százalékos piacrészű cég eladásai 16 százalékkal estek vissza 2022 hasonló időszakához képest. 

A negyedik helyezett Oppo 25,2 millió darabos eladott mennyiséggel jelenleg a negyedik helyen tanyázik, ennek a 10 százalékos piacrészű kínai vállalatnak mintegy 8 százalékkal romlottak az eladási mutatói. 

Az ötödik helyre egy 2006-ban alapított hongkongi gyártó, a Transsion érkezett meg, mely a nagyok közül egyedüliként tudta növelni az eladási mennyiségét. A cég 2023 második negyedévében 22 százalékkal több telefont dobott piacra, mint egy évvel korábban. A fejlődő országokban egyre jobban teljesítő Transsion konkrétan 22,7 millió mobilt adott el, ami 9 százalékos piaci részesedést jelent. 

A Canalys azzal számol, hogy az év hátralévő részében tovább fog folytatódni az okostelefon piac zsugorodása, de a szépen lassan javuló körülmények miatt a csökkenés mértéke vissza fog esni. Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik negyedévben nő majd először újra a szektor. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése