Magyarországon is tarolnak a prémium felújított mobilok

Tech Hírek   |   2023.07.28 - 09:10   |   Írta: L Ferenc   |   11649
28. júl Magyarországon is tarolnak a prémium felújított mobilok

Egyre kevesebb új mobil talál gazdára, míg a felújított készülékek eladása folyamatosan nő.

A CCS Insights tanácsadócég nemrégiben napvilágot látott elemzése szerint 2023 első negyedévében globálisan 13,3 milliárd dolláros forgalmat generálva jelentős, 14 százalékos növekedést ért el a felújított mobiltelefonok piaca az előző év azonos időszakához képest, míg eközben az új készülékek eladása 2 százalékkal visszaesett.

Érdekes módon a felújított készülékek közül nem a legolcsóbb, hanem épp a prémium okostelefon-modellek, korábbi években piacra dobott felsőkategóriás készülékek a legnépszerűbbek - ezek közül is az iPhone 12 a legkeresettebb készülék az elemzés szerint.

A felújított mobiltelefonok forgalmának jelentős bővülése részben annak köszönhető, hogy a vásárlók csökkenteni akarják kiadásaikat, másrészt pedig környezetbarátabbak szeretnének lenni.

A globálishoz hasonló trendváltozást tapasztalhatunk a magyar piacon is: tavaly ősszel sokan kimondottan a legolcsóbb telefonokat keresték, 2023-ban azonban a vásárlások a nagyobb tudású, újabb, így valamelyest drágább készülékek irányába mozdultak el. 

Noha a nyár a hagyományos mobilértékesítésben "holtszezonnak" számít, mivel az emberek többsége ilyenkor nyaral, az egyik felújított okostelefonok értékesítésére specializálódott hazai cégnél június volt az idei év legerősebb forgalmú időszaka - ez azt jelenti, hogy sokan egy felújított készülékkel felszerelkezve tervezték a szabadságukat eltölteni.

Az ügyfelek csaknem háromnegyede (72%) valamilyen iPhone-t rendelt. Eladott darabszámban a legnagyobb növekedést az iPhone 13 termékcsalád készülékei produkálták 2023-ban: mostanra ezek a típusok teszik ki az itthon eladott összes készülék mintegy 10 százalékát.  Az iPhone 12-es széria modellei szintén népszerűek a magyar vásárlók körében, hiszen ez a típus jó kompromisszumot jelent az ár és az erős hardver, remek kijelző tükrében.

A CCS Insights másik, kelet-európai piacot vizsgáló elemzése  szerint 2023 első három hónapjában az Apple telefonok a másodlagos piac eladásának 69,7 százalékát tették ki, míg a Samsung részesedése 20,8 százalék volt, az egyéb márkáké pedig összesen 9, százalék.

A kelet-európai felújítottmobil-piacon a három legkelendőbb modellcsalád az iPhone 12, az iPhone 11 és az iPhone SE (2020) volt az első negyedévben, ezek közül is az iPhone SE (2020) 64 GB-os modellből talált gazdára a legtöbb a régióban, ez a konkrét típus adta a teljes eladott mennyiség 6,41 százalékát.

Tavaly év végéhez képest a kelet-európai régióban eladott felújított okostelefonok átlagára 54 euróval, vagyis mintegy 20 ezer forinttal az első negyedévben, ami az újabb, drágább modellek, például az iPhone 12 előretörésének köszönhető a szakértők szerint.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése