Jelentősen nagyobb aksit kapnak a 15-ös iPhone-ok

Almás Pletykák   |   2023.07.05 - 07:39   |   Írta: L Ferenc   |   14229
05. júl Jelentősen nagyobb aksit kapnak a 15-ös iPhone-ok

A legfrissebb híradások szerint komoly mértékben nőni fog az új almás mobilok üzemideje.

Az Apple aktuális okostelefonjai lassan egy éves múltra tekintenek vissza, így nem csoda, hogy mostanság egyre több pletyka röppen fel a várhatóan idén is menetrendszerűen szeptemberben érkező új generációról. 

Egy ideje már tudjuk, hogy az iPhone 14 szériát váltó iPhone 15 sorozat tagjai kicsit vastagabb kialakításúak lesznek, és most választ kaptunk a miértre is. A legfrissebb híradások ugyanis arról szólnak, hogy a 15-ös iPhone-okban az elődeikben lévőnél jelentősen nagyobb kapacitású akkumulátorok landolnak.

Pletykák szerint az alapmodellben, vagyis az iPhone 15-ben 3877 mAh kapacitású telep lesz, ami komoly előrelépést jelent az iPhone 14-féle 3279 mAh-s értékhez képest. Ez konkrétan több, mint 18 százalékos kapacitásbeli növekedést jelent.

A nagy kijelzős életérzést relatíve elérhető áron kínáló iPhone 15 Plusban várhatóan egy 4912 mAh-s akkumulátor kap helyet, szemben az iPhone 14 Plusban lévő 4323 mAh-s egységgel – a növekmény ezúttal közel 14 százalékos mértékű.

A csúcskategóriás kompakt iPhone 15 Pro 3650 mAh-s teleppel érkezik, ami szintén 14 százalék körüli növekedést jelent az iPhone 14 Próban lévő 3200-as aksihoz képest. A nagykijelzős csúcsmodell iPhone 15 Pro Max az előzetes információk szerint 4852 mAh kapacitású akkumulátort vonultat fel, vagyis 12 százalékkal nagyobbat, mint az előd, vagyis az 4323 mAh-s iPhone 14 Pro Max. 

Amennyiben ezek a híradások valós alapokra épülnek, akkor most először az almás mobilok is közel fognak kerülni az androidos táborban már jó ideje széles körben használt 5000 mAh-s kapacitáshoz. Ez pedig igen komoly üzemidővel kecsegtet, hiszen az Apple okostelefonjai mindig is kiváló hatékonyságukról voltak híresek, és az iPhone 15-ösök várhatóan még az iPhone 14-eseknél is kevesebbet fognak fogyasztani. 

Nem tudni, hogy az idén ősszel érkező új iPhone-ok esetében mennyivel gyorsul majd a vezetékes töltés, az viszont szinte biztos, hogy az új készülékek esetében végre meglépik a már régóta esedékes Lightning USB-C cserét. Ezt egyébként legkésőbb jövőre mindenképpen meg kell lépnie az Apple-nek, az Európai Unió közelmúltban elfogadott előírása ugyanis kötelezővé fogja tenni az USB-C használatát. 

Az aktuális almás mobilok esetében még a 30 W-ot sem éri el a legnagyobb töltési teljesítmény, és egy ideje ugyebár már töltőfej sem jár melléjük alapáron. Ehhez képest a droidos ellentáborban adott esetben már a középkategóriás készülékek mellé is alapáron adják a 120 W-os töltőt, melynek révén akár kevesebb, mint 20 perc alatt megoldható egy teljes töltés. 

A kereskedelmi forgalomban kapható készülékek közül a Realme GT3 tartja a töltési rekordot, mely készülék mellé alapáron jár a speciális 240 W-os töltőfej. 50 százalékra akár 4 perc alatt feltölthető a teljesen lemerült 4600-as aksi és a 0-100 százalékos töltés sem tart tovább 10 percnél. Viszonyításképp, az iPhone 14 Pro Max 4323 mAh kapacitású lemerült akkumulátora 30 perc alatt körülbelül 50 százalékra tölthető fel, egy teljes töltés pedig mintegy 1,5-2 órányi időt vesz igénybe.

Wireless töltés fronton is bőven van hova fejlődnie az Apple-nek, melynek készülékei MagSafe fronton maximum 15 W-tal tölthetők, Qi tekintetben pedig mindössze 7,5 W-os töltési teljesítményt képesek felvenni. Viszonyításképp, a Honornak már tavaly volt olyan készüléke, mely 100 W-os vezeték nélküli töltési teljesítménnyel büszkélkedhetett. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése