Gyorstöltésben nagyon le vannak maradva az iPhone-ok

Tech Hírek   |   2023.04.03 - 08:53   |   Írta: L Ferenc   |   30190
03. ápr Gyorstöltésben nagyon le vannak maradva az iPhone-ok

Az eminens tanulók maximális töltési teljesítménye már bőven 200 W felett jár.

Az Apple a 2007-ben piacra dobott első iPhone mellé egy akkoriban teljesen hétköznapinak mondható 5 W teljesítményű vezetékes töltőt csomagolt. Ezzel nem is volt semmi probléma, csak éppen az amerikai gyártó az elkövetkezendő években, illetve évtizedben szinte semmit sem fejlesztett töltő fronton. Így fordulhatott elő, hogy a 2019-ben kijött iPhone 11 Pro volt az első almás okostelefon, mely mellé 30 perc alatt 0-50 százalékos töltést biztosító 18 W-os töltőt kaptunk, de a normál 11-es iPhone-ok esetében még mindig be kellett érnünk a szuperlassú 5 W-os alapáras egységgel. 

A közelmúltban aztán oda jutottunk, hogy környezetvédelmi szempontokra hivatkozva már semmilyen töltőfejet sem csomagolnak az almás mobilok mellé, és az utólag megvásárolható töltők sem túl nagy teljesítményűek. A 10 ezer forintos áron kapható USB-C hálózati adapter maximum 20 W-ra képes, a hasonló kialakítású 30 W-os példányért pedig 218 ezer forintot kérnek el. Utóbbival ideális esetben mintegy 27 W-tal tölthetők az almás mobilok.

Sovány vigasz, hogy a nagy rivális Samsung aktuális csúcsmobiljainak többsége is mindössze 25 W-os, illetve maximum 45 W-os töltési teljesítményt képes felvenni, hiszen a Xiaomi már a középkategóriában is kínál olyan mobilt, mely akár 120 W-tal is táplálható. Ez konkrétan a 340 ezer forintos 12T Pro, melynek 5000 mAh kapacitású telepe akár 19 perc alatt teljesen feltölthető (és a jóval olcsóbb előd is hasonló gyorstöltést tudott). Ráadásul úgy, hogy a német TÜV által bevizsgált párhuzamosított töltési folyamat alatt a telefon egyáltalán nem melegszik fel, ezenkívül pedig fontosan megjegyezni, hogy az akkumulátorra az átlagnál hosszabb élettartamot ígér a kínai gyártó. 

Nem tudni, hogy az idén ősszel érkező 15-ös iPhone-ok esetében mennyivel gyorsul majd a vezetékes töltés, mint ahogy egyelőre arról sincs hivatalos információnk, hogy az új készülékek esetében végre meglépik-e a már régóta esedékes Lightning USB-C cserét. Az viszont biztos, hogy utóbbit legkésőbb jövőre meg kell lépnie az Apple-nek, az Európai Unió közelmúltban elfogadott előírása ugyanis kötelezővé fogja tenni az USB-C használatát. Wireless fronton is bőven van hova fejlődnie az Apple-nek, melynek készülékei MagSafe fronton maximum 15 W-tal tölthetők, Qi tekintetben pedig mindössze 7,5 W-os töltési teljesítményt képesek felvenni. 

A világ leggyorsabb vezetékes töltési technológiát jelenleg a Xiaomi olcsóbb termékekkel szolgáló almárkája, a Redmi háza táján találjuk meg. Igaz egyelőre még nem érhető el a kereskedelmi forgalomban, mindenesetre a 300 W-os technológia azzal kecsegtet, hogy egy 4100 mAh kapacitású akkumulátort akár kevesebb, mint 5 perc alatt fel lehessen tölteni. Sőt, egy 0-ról 50 százalékra történő feltöltés alig több mint 2 percnyi időt vesz igénybe. A relatíve kis méretű Double GaN töltőbe nem kevesebb, mint 50 védelmi és biztonsági megoldást integráltak. 

Az Infinix Zero Ultra különleges kivitelét az All-Round Fast Charge töltővel maximum 260 W-tal lehet táplálni. A készülék normál kivitelétől eltérően nem 4500-as, hanem 4400 mAh kapacitású akkumulátorral szerelt mobil esetében körülbelül 6 perc alatt oldható meg egy teljes töltés. Szintén elképesztő, hogy wireless módon akár 110 W-tal tölthető a telep, ami azt jelenti, hogy egy komplett töltés kevesebb mint 20 perc alatt letudható.

A kereskedelmi forgalomban kapható normál készülékek közül a Realme GT3 tartja a rekordot, mely készülék mellé alapáron jár a speciális 240 W-os töltőfej. 50 százalékra akár 4 perc alatt feltölthető a teljesen lemerült 4600-as aksi és a 0-100 százalékos töltés sem tart tovább 10 percnél. Viszonyításképp, az iPhone 14 Pro Max 4323 mAh kapacitású lemerült akkumulátora 30 perc alatt körülbelül 50 százalékra tölthető fel, egy teljes töltés pedig mintegy 1,5-2 órányi időt vesz igénybe. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése