Komoly változások jönnek iOS fronton

Tech Hírek   |   2022.12.15 - 08:55   |   Írta: L Ferenc   |   15270
15. dec Komoly változások jönnek iOS fronton

Az almás készülékeken a jövőben új riválisokat kap az App Store.

Az Európai Unió nemrégiben elfogadta a digitális szolgáltatásokról szóló új jogszabályt, mely számos különböző változtatásra sarkallja a vállalatokat, így például többek közt az Apple-t is. A Bloomberg hírügynökség legfrissebb értesülései szerint az új jogi környezet miatt az amerikai vállalat nyitottabbá kényszerül tenni a platformjait, ami többek közt azt jelenti, hogy az iPhone-okon és iPadeken third-party alkalmazásboltokon és akár weboldalakon keresztül is elérhetővé fognak válni különböző tartalmak.

A nyitásra első körben csak és kizárólag az Európai Unió huszonhét országában kerül majd sor, de elképzelhető, hogy a későbbiekben más régiókban is hasonló jelenségnek lehetünk majd tanúi. Az európai nyitást előreláthatólag a 2023-ban debütáló új mobil operációs rendszer, a jelenlegi iOS 16-ot váltó iOS 17 hozza majd el magával, az érintett cégeknek ugyanis legkésőbb 2024 elejéig meg kell felelniük az új jogszabályoknak.

A változások nemcsak a letölthető tartalmakhoz történő hozzáférést érintik, hanem az Apple várhatóan szélesebb körű hozzáférést biztosít majd a készülékeiben lévő NFC chipekhez, a fényképezőgép modulokhoz, a Find My Network szolgáltatáshoz, az AirTag nyomkövetőkhoz, illetve új webböngésző motorok elérését teszi lehetővé az almás mobilokon és táblagépeken. 

Az Apple előreláthatólag továbbra is minden fejlesztőtől be fogja hajtani a jussát, vagyis azoktól is pénzt fog szedni, akik nem az App Store-on keresztül juttatják el a tartalmaikat a felhasználókhoz. A digitális szolgáltatásokról szóló új európai uniós jogszabály 2024. január elsején lép hatályba, és amennyiben a vállalatok nem felelnek meg a benne foglaltaknak, akár a forgalmuk 10 százalékát is befizethetik büntetésként, a visszaesők pedig akár 20 százalékos bírságra is számíthatnak. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése