Itt a legújabb, még szuperebb Wi-Fi szabvány

Tech Hírek   |   2022.01.06 - 09:36   |   Írta: L Ferenc   |   1087
06. jan Itt a legújabb, még szuperebb Wi-Fi szabvány

Az új technológia minden korábbinál nagyobb sebességet és jobb stabilitást tesz lehetővé.

Wi-Fi vonatkozásban mostanság nincs egyszerű dolga a halandó felhasználóknak, annyi az új szabány és technológia, hogy még a hozzáértők is szinte csak úgy kapkodják a fejüket. A közelmúltban érkezett meg a Wi-Fi 6, amit aztán a továbbfejlesztett Wi-Fi 6E követett a sorban, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődtek a Wi-Fi 7 fejlesztési munkálatai is. Erre most itt a legújabb Wi-Fi 6 Release 2.

A Wi-Fi Alliance legfrissebb nóvuma minden korábbinál nagyobb feltöltési sebességet tesz lehetővé akkor is, ha egyszerre sokan használnak egy Wi-Fi hálózatot, ezenkívül pedig az összes frekvenciatartományban, vagyis 2,4 GHz-en, 5 GHz-en és 6 GHz-en is javít a működési hatékonyságon, ezáltal pedig fogyasztáscsökkenéssel kecsegtet. 

A fejlesztők beszámolója szerint a többfelhasználós MIMO uplink támogatással rendelkező Wi-Fi 6 Release 2 az otthoni és irodai felhasználók számára egyaránt hasznos fejlesztéseket hoz magával, és az okosotthon koncepció részét képező IoT eszközök is sokat kapacitálhatnak belőle. 

Emlékezetes, hogy a Wi-Fi Alliance által véglegesített Wi-Fi 6 szabvánnyal kompatibilis termékek a közelmúltban tűntek fel a boltok polcain. 2019 szeptemberében a Samsung Galaxy Note10 és a Samsung Galaxy Note10+ lettek a világ első hivatalosan Wi-Fi 6 kompatibilis telefonjai, és az ezután debütált felsőkategóriás telefonok túlnyomó többsége már támogatja ezt a szupergyors adatátviteli lehetőséget.

A Wi-Fi Alliance azzal számol, hogy az idei esztendőben várhatóan mintegy 2 milliárd olyan termék kerül majd forgalomba világszerte, mely rendelkezik hivatalos Wi-Fi 6 tanúsítvánnyal. 

Nyílt titok, hogy a 2019-ben debütált iPhone 11 termékcsalád tagjai is Wi-Fi 6 kompatibilisek, és hozzájuk hasonlóan természetesen a tavalyi iPhone 12-esek és az idei iPhone 13-asok révén is maximálisan kiaknázhatók a Wi-Fi 6 hálózatokban rejlő lehetőségek. A Wi-Fi 6 egyrészt minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, másrészt csökkenti a hálózat terheltségét és a korábbiaknál alacsonyabb fogyasztást biztosít.

A 2021 őszén érkezett még újabb Wi-Fi 6E szabvány legfontosabb újdonsága, hogy túlmutat a manapság már igen zsúfolt 2,4 és 5 GHz-es frekvenciákon, és lehetővé teszi a 6 GHz-es sáv használatát. Utóbbinak köszönhetően jelentősen növekszik a sávszélesség, 1 milliszekundum alá mérséklődik a válaszidő, és jelentősen csökkenhet az interferencia. A Broadcom chipgyártó cég vezetője szerint az új szabvány a Wi-Fi hálózatok legkomolyabb újdonsága az elmúlt 20 esztendőben. 

A Wi-Fi 6E és a Wi-Fi 6 Release 2 tehát már javában itt kopogtat az ajtón, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mikor terjedhet el széles körben, főleg annak ismeretében, hogy egyelőre még a 6 GHz nélküli Wi-Fi 6 is csak viszonylag lassan tör előre. 

Apple fronton egyébként már tavaly év végén felröppentek olyan pletykák, melyek szerint az iPhone 13 termékcsalád tagjai Wi-Fi 6E támogatást fognak kapni, idővel aztán kiderült, hogy erre végül mégsem került sor. Az almás ügyekben az átlagnál mindig sokkal jobban értesült Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy a jövő ősszel érkező 14-es iPhone-ok már egész biztosan kompatibilisek lesznek ezzel a Wi-Fi szabvánnyal. De könnyen lehet, hogy a 14-es sorozat tagjai már kapásból Wi-Fi 6 Release 2 támogatással fognak debütálni.

Az iPhone 14-esek esetében többek közt azért is jön majd jól a szélsebes új Wi-Fi támogatása, mert csak így lehet a legjobb felhasználói élményt biztosítani a várhatóan ugyancsak Wi-Fi 6E kompatibilitással támadó Apple VR headsettel. 

Az androidos ellentáborban a közelmúltban kijött high-end kategóriás készülékek már tudják a Wi-Fi 6E-t. Ilyen például többek közt az Asus ROG Phone 5, az Asus Zenfone 8, a Google Pixel, a Google Pixel 6 Pro, a Samsung Galaxy S21 Ultra, a Samsung Galaxy Z Fold3 5G, illetve a Xiaomi Mi 11 Ultra. 

A fejlesztések egyébként továbbra sem lassulnak, és minden jel arra mutat, hogy még a Wi-Fi 6E-nél és a Wi-Fi 6 Release 2 is sokkal komolyabb tempót diktáló Wi-Fi 7 szabványra épülő első termékek várhatóan 2023 második felében, illetve 2024 elején látnak majd napvilágot. Sőt, a 802.11ax-et váltó, 2,4-szer gyorsabbnak ígérkező és a válaszidőt tovább csökkentő 802.11be 7-es szabvány első technológiai demóit az ígéretek szerint már az idén meg fogják ejteni. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése