Tör előre az Apple Music és a Spotify

Tech Hírek   |   2020.04.14 - 14:48   |   Írta: L Ferenc   |   2164
14. ápr Tör előre az Apple Music és a Spotify

A zenei streaming szolgáltatások népszerűsége a koronavírus kapcsán tovább fog növekedni.

A Counterpoint piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy 2019 végén világszerte mintegy 358 millió előfizetővel rendelkeztek a különböző zenei streaming szolgáltatások, ami éves szinten mintegy 32 százalékos növekedést jelent. 

Szakértők szerint idén is hasonló növekedésre lehet számítani, melyben többek közt annak is fontos szerepe van, hogy a koronavírus miatt házi karanténban igen sokan fognak próbát tenni ezen szolgáltatásokkal. Amennyiben minden jól megy, akkor 2020 végén globálisan több mint 450 millió előfizetővel rendelkeznek majd az online zenei szolgáltatók.

Az elmúlt időkben az Apple Music növekedett a leginkább jelentős mértékben. Az amerikai vállalat streaming szolgáltatása egy év alatt 36 százalékot tudott növekedni, és jelenleg a piac mintegy 19 százalékát tudhatja magáénak. A képzeletbeli trónon továbbra is a Spotify foglal helyet, mely svéd cég 23 százalékot tudott nőni, és jelenleg körülbelül 35 százalékos piacrészt birtokol. Az elemzők úgy vélik, hogy az Apple Music elsősorban a szolgáltatás folyamatos javításával tudott növekedni, és akár a Spotifytól is elcsábítani előfizetőket, a Spotify erőssége pedig az exkluzív tartalmakban keresendő.

A bronzérem a 15 százalékos Amazon Musicnak jár, a negyedik a kínai piacon erős Tencent Music, a YouTube Music pedig csak az ötödik a maga alig 6 százalékos részesedésével.

Az 1 hónapig ingyenesen használható Spotify Premium egyéni csomagjának havidíja 4,99 euró, a legfeljebb hat fő által használható családi csomag 7,99 euróba kerül, a hallgatóknak szánt előfizetés havidíja pedig 2,49 euró. Az Apple Music egyéni előfizetése havonta 1490 forinttal vékonyítja el a pénztárcánkat, a családi-, illetve diákcsomagok ára pedig rendre 2290, illetve 699 forint. Lényeges különbség, hogy a Spotifytól eltérően az Apple Music nem rendelkezik ingyenes előfizetési formával. Utóbbi igen sok új előfizetőt hoz a svédeknek, még akkor is, ha a zenék között reklámok hangzanak el. 

Az Apple Music előfizetői több mint 60 millió digitális zenéhez férnek hozzá, és a Spotify felhasználók sem igazán panaszkodnak a több mint 50 milliós kínálat kapcsán. A készülékekre letölthető és bármikor offline módon hozzáférhető muzsikák maximális száma az Apple Music esetében 100 ezer, a Spotify esetében pedig 10 ezer. Hangminőség tekintetében nincs túl nagy különbség, az Apple Music 256 Kbit/s-os AAC-, a Spotify pedig 320 Kbit/s-os OGG állományokban tárolja a zenéket. A vájt fülűek által olyannyira kedvelt veszteségmentes tömörítés nincs, ilyen 1411 Kbit/s-os FLAC zenéket jelenleg csak a Deezer, a Tidal és a Qobuz kínál az előfizetői számára.

Kapcsolódó cikkek:
Ezeket hallgattad eddig legtöbbet idén
Ezentúl veled lehetnek kedvenc zeneszámaid az amerikai repülőjáratokon!
Drake felrobbantotta az Apple Music-ot


Kommentek megjelenítése